Tekenen in Squigglish.

Met de eenvoudige tekenapp Squigglish! komen lijnen tot leven

De app Squigglish! maakt van een saaie tekening een dynamische afbeelding. Elke lijn die je in de app zet, wordt automatisch in beweging gebracht met een soort wiggle-effect.

Tekenen in Squigglish.
Een tekening is ook maar een tekening, moet wiskundige en striptekenaar Olivia Walch gedacht hebben. Haar app Squigglish! zet elke lijn die je in de app maakt in beweging, zodat je een veel levendigere en dynamischere tekening krijgt. De lijnen krijgen een soort wiggle-effect, waardoor een saai plaatje ineens een stuk geiniger wordt.

Squigglish! brengt lijnen tot leven

Squigglevision is een bepaalde tekentechniek waardoor lijnen trillen en beven. Het gevolg hiervan is dat een tekening er een stuk levendiger en dynamischer uit ziet dan een stilstaande tekening, waardoor het lijkt alsof bijvoorbeeld het personage in de tekening in beweging staat. De app Squigglish! gebruikt dit concept. Squigglish! is een doodeenvoudige tekenapp waarmee je snel lijnen kunt trekken in allerlei kleuren. Het wonderlijke van de app is dat hij de getrokken lijnen allemaal automatisch in beweging zet, waardoor je een soort flipbook idee krijgt.

Squigglish! is echter op een hele aparte manier ontstaan, zo blijkt uit een verslag van The Verge. Olivia Walch en een PhD-student Matt Jacobs wilden wiskunde gebruiken om de aandoening essentiële tremor te corrigeren. Essentiële tremor is een aandoening waardoor lichaamsdelen zoals een arm trillen bij het uitvoeren van bepaalde taken, zoals schrijven. In een hackathon hebben de twee een code gemaakt die dit kan corrigeren, maar ze bedachten dat er ook andere toepassingen gedaan mee konden worden. In plaats van een trillende beweging om te zetten in een strakke lijn, wordt een strakke lijn in Squigglish! juist omgezet in een trillende tekening. Het resultaat is vooral erg grappig, doordat je op deze manier een tekening veel leuker kunt maken.

Het wiggle-effect van de getekende lijnen in de app zijn ook nog eens verschillend, op basis van hoe je de lijn trekt. Trek je een snelle horizontale lijn, dan beweegt deze in een soort golvende beweging (groen en rood; zie afbeelding). Trek je hem heel langzaam, dan krijg je kleine kringeltjes die sneller bewegen (blauw en roze). Je kunt in de app helemaal kaal beginnen, maar je kunt ook een foto maken en die gebruiken als achtergrond. In Squigglish! kun je bovendien kiezen uit verschillende soorten stroken, zoals hele dikke of juist hele dunnen lijntjes. Voor elke lijn die je zet, bepaal je ook de kleur. Als je creatief genoeg bent, dan kun je dus best wat originele bewegende tekeningen maken. Als de tekening af is, kun je deze vervolgens omzetten in een gif of video en zo delen via bijvoorbeeld sociale netwerken.

Squigglish! is gratis te downloaden voor zowel de iPhone als de iPad. De tekenapp biedt verder weinig spectaculaire opties, maar door de eenvoud is het leuk om hier in het weekend mee te knoeien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 maart 2017, 17:26
Categorie Apps
Onderwerpen creativiteit, tekenen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.