Versleten blauwe siliconen hoes iPhone 6 Plus.

iPhone-hoesjes van Apple slijten en verkleuren snel

Apple maakt sinds een aantal jaren zelf twee soorten hoesjes voor de iPhone: een lederen en een siliconen exemplaar. Deze hoesjes slijten snel en zien er na een paar weken afgeleefd uit. Waarom doet Apple er niets aan?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Versleten blauwe siliconen hoes iPhone 6 Plus.Apple brengt elk jaar een serie beschermhoesjes uit voor de nieuwste iPhones. Ook dit jaar was het weer raak met nieuwe kleuren voor de lederen en siliconen hoesjes voor de iPhone 6s. Deze hoesjes hebben echter één probleem: ze slijten veel te snel.

Siliconen hoesjes: siliconen laat los

Het probleem met de hoesjes voor de iPhone speelt eigenlijk al een hele tijd. In 2013 bracht Apple de kleurige iPhone 5c uit. Voor de plastic iPhone 5c verschenen er ook allerlei kleurige hoesjes van Apple, voorzien van ronde gaatjes aan de achterkant, zodat de originele kleur van de iPhone zichtbaar bleef. Het siliconenmateriaal zorgt ook voor een goede grip op de iPhone, zodat deze niet snel uit je handen glijdt. Maar er bleek al meteen een probleem met deze hoesjes: ze slijten veel te snel.

Versleten blauwe siliconen hoes iPhone 5c.

De hoesjes bestaan niet helemaal uit siliconenrubber, maar zijn eigenlijk van hard plastic gemaakt. Hier omheen zit een siliconenlaag van enkele millimeters, die al snel gaat slijten. Er vallen daardoor steeds kleine stukjes siliconen vanaf. Dit gebeurt soms al na enkele maanden, iets wat je niet mag verwachten bij een verkoopprijs van €30. Zeker als je bedenkt hoe hoog Apple’s kwaliteitseisen zijn.

Nu kan het natuurlijk gebeuren dat Apple een fout heeft gemaakt bij de fabricage van deze eerste serie hoezen. Maar twee jaar later is met de siliconenhoesjes van de iPhone 6 en iPhone 6s exact hetzelfde aan de hand. Ook deze hoesjes vertonen veel te snel slijtage. Al na enkele maanden vallen ook hier de hoekjes er vanaf of laat het siliconenlaagje in zijn geheel los. Een gebruiker van Reddit toonde onderstaande foto, waarop te zien is hoe zijn iPhone 6-hoesje er na dertien maanden gebruik uit ziet. Het is vreemd dat Apple in de tussentijd niets gedaan heeft aan de kwaliteit van de hoesjes. Apple zou het siliconenlaagje dikker of slijtvaster kunnen maken. Een nadeel hiervan is dat de iPhone wel weer iets dikker wordt.

Versleten witte siliconen hoes voor iPhone 6.

Lederen hoesjes: verkleuren snel

Verkleurde witte leren hoes iPhone 6.Naast de siliconen hoesjes heeft Apple ook al sinds 2013 een lederen hoes in het assortiment. In onze review van deze case toonden we al onze zorgen over de kwaliteit. Hoesjes in lichte kleuren zien er na een paar weken smoezelig uit. In de afgelopen twee jaar is hier helaas geen verandering in gekomen, want de lederen hoes verkleurt nog steeds erg snel. Hoewel het geen direct defect van het hoesje is, kan het kleurverschil wel storend en vervelend zijn. Een Reddit-gebruiker toonde onderstaande foto van zijn bruine hoes, waarbij het kleurverschil na drie weken duidelijk zichtbaar is.

Dat leer verkleurt is een natuurlijk proces. Maar zoals we al aangaven in de review van de lederen iPhone 5-case, heeft Apple gebruikgemaakt van aniline-leder zonder beschermende coating. Dit type leer is poreuzer en trekt sneller vuil aan, waardoor de kleur in de loop van de tijd verandert. Op een donker gekleurde hoes is dat niet zichtbaar, maar op een licht gekleurde hoes ziet het er al snel vies uit. Gezien de ervaringen van gebruikers maakt Apple nog steeds gebruik van hetzelfde soort leer, waardoor ook de hoesjes die nu verkocht worden onderhevig zijn aan (ongewenste) kleurveranderingen.

Verkleurde bruine leren hoes voor iPhone 6.

Hoe kan het toch dat Apple niets doet aan de gebreken van deze hoesjes? Voor een lederen iPhone 6-hoes leg je al snel €55 neer, waardoor je mag verwachten dat het lang mooi blijft. Teruggaan naar de Apple Store loont overigens, omdat Apple in veel gevallen je hoes omruilt voor een schoon exemplaar. Toch vinden we het vreemd: Apple besteedt zoveel zorg aan de kwaliteit van de toestellen en andere apparaten, terwijl de kwaliteit van de hoesjes al jarenlang te wensen overlaat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 augustus 2016, 12:43
Categorie Accessoires
Onderwerpen case, iPhone, leer, siliconen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.