Review: Apple’s lederen iPhone 5s case

Review van Apple's lederen iPhone 5s case. Deze luxe hoes is nauwsluitend, maar heeft behalve voordelen ook wat nadelen.

iphone-5s-hoesApple bracht samen met de iPhone 5s ook een nieuwe beschermhoes uit. De iPhone 5s case is verkrijgbaar in zes kleuren en kost €39 in de Nederlandse App Store. Je kunt kiezen uit zwart, lichtbruin, beige, geel, blauw of rood. We kochten de rode versie van deze iPhone 5s-case, omdat je daarmee ook meteen AIDS-projecten steunt. Maar bevalt ‘ie ook? Dat valt nog te bezien. Na twee weken ziet de rode case er al behoorlijk gebruikt uit. Mensen zeggen wel eens dat leer mooier wordt, naarmate je het langer gebruikt. Dat is vaak zo, maar bij de iPhone 5s-hoezen van Apple is toch iets anders aan de hand, zoals we in deze review zullen uitleggen.

Verpakking en uiterlijk

Apple levert de iPhone 5s-case in een eenvoudige plastic verpakking. Als je ze in de Apple Store Amsterdam ziet hangen, zie je meteen welke kleuren er beschikbaar zijn. In de verpakking zit alleen de hoes, geen screenprotector of andere extra’s. De hoes past ook om de iPhone 5 en is daarom geschikt voor mensen die aan iets nieuws toe zijn, maar geen geld hebben om een iPhone 5s aan te schaffen. Van de iets grotere opening voor de flitser heb je geen last. Knoppen en toegangspoorten zitten bij de iPhone 5 en iPhone 5s op precies dezelfde plek. Het enige zichtbare verschil is natuurlijk dat er in de iPhone 5 geen Touch ID-scanner zit. De iPhone 5s-case is ook een aardige oplossing als je de verkeerde kleur iPhone hebt gekozen. Ben je met de hype meegegaan en zit je nu met een gouden iPhone, die je bij nader inzien toch niet zo mooi vindt? Geen nood: hoesje erom en je ziet er niets meer van.

De hoes is gemaakt van een hoogwaardige kwaliteit leer, dat strak om een hardcase zit gewikkeld. Het pas nauwsluitend om de iPhone 5s en is daardoor niet geschikt voor de iPhone 5c. Het leer is vrij glad met weinig zichtbare nerven en andere leerstructuur. Binnenin is een microfiber bekleding in een bijpassende kleur aangebracht. Er zijn gaten aanwezig voor camera en flitser, headset, Lightning-connector en muteknop. Andere knoppen zoals volume- en aan/uitknop kun je via knopvormige uitsteeksels op de case bedienen.

Zes kleuren

Terwijl Apple bij de cases voor de iPhone 5c koos voor felle kleuren, zijn de kleuren van de iPhone 5s-cases wat meer gedempt. Ze neigen meer naar pastelkleuren, vooral als je beige, blauw of geel kiest. Dezelfde kleuren vinden we trouwens terug bij de nieuwe lederen iPad Air-cases: ook die zijn verkrijgbaar in zwart, blauw, bruin, beige, geel en rood. De rode versie is alleen via de Apple Store te koop, niet via andere retailers. Over retailers gesproken: het heeft weinig zin om op zoek te gaan naar een koopje. Alle winkels van Dixons tot Media Markt rekenen allemaal hetzelfde (en heel soms ietsje meer).

iphone_5s_case_colors

Welke kleur je kiest is eigenlijk willekeurig. Apple heeft de kleuren zo gekozen, dat eigenlijk elke kleurencombinatie past. Alleen de beige kleur spreekt mij iets minder aan, omdat het teveel naar een nietszeggende tint grijs/roze/huidkleur neigt. Wat dat betreft is het goudbruin van de bruine case veel sprekender.

iPhone 5s-case in gebruik

Toen deze case op de markt kwam raadden we hem aan: hij kostte ‘maar’ €39, wat voor Apple-begrippen redelijk betaalbaar is, zeker als het een lederen case is. De lederen iPadhoezen van Apple zijn met €79 behoorlijk aan de prijs (Apple heeft ook €39 kostende iPad-cases, maar die zijn gemaakt van polyurethaan). De case is erg nauwsluitend en vergt wat moeite als je de iPhone vaak uit de case wilt halen. Gelukkig maakt de case de iPhone niet veel dikker of zwaarder.

iphone-5s-hoes-2

De uitsnede voor de camera leverde geen problemen op, maar bij oordopjes en Lightning-kabels kun je tegen problemen aanlopen omdat de opening te klein is (en de connector iets te dik). Apple’s eigen Lightning-kabels werken goed, maar bij de TomTom-carkit met Lightning-kabeltje bleek het niet goed te passen. In dat geval moet je de iPhone steeds uit de case halen, wat niet echt prettig is als je haast hebt en snel wilt wegrijden. De volumeknoppen zijn door de case heen prima te bedienen. Bij de muteknop zijn de ervaringen wat verschillend: met de nagel van mijn duim (of andere vinger) kan ik die makkelijk omzetten, maar nagelbijters klagen over te weinig manoeuvreerruimte.

Beschermende eigenschappen

De lederen case bedekt alleen de achterkant en zijkanten van de iPhone 5s, maar ook een beetje de voorkant. Omdat de case iets boven de glasplaat van de iPhone uitsteekt kun je het toestel met het scherm naar beneden op tafel neerleggen, zonder kans op krassen. Zoals gezegd levert Apple geen screenprotector mee. Ben je bang voor krassen (ja, er zit alweer eentje op mijn iPhone 5c), dan is het aan te raden om toch een screenprotector op het scherm te plakken, liefst een onzichtbaar model zodat je er geen last van hebt. De hoes beschermt je iPhone op alle hoekpunten en aan de achterkant tijdens een val. Door de opstaande randjes is de kans op glasbreuk ook minder groot. Het is geen wondermiddel, maar het kan net die eerste klap opvangen bij een ongelukkige val.

Waarom deze case?

De iPhone 5s-case betekent dat Apple voor het eerst sinds lange tijd een eigen beschermhoes heeft gemaakt. De laatste keer dat we ons kunnen herinneren was de Bumper-case voor de iPhone 4, die later een tragische hoofdrol zou gaan spelen in het Bumpergate-drama. Miljoenen mensen kregen een gratis bumper van Apple, omdat het telefoonsignaal zou wegvallen als je de telefoon op een bepaalde manier vastpakte. Bij de iPhone 5s-case is geen sprake van het camoufleren van een probleem. Dit is gewoon een luxe case, waarmee Apple nog wat extra probeert bij te verdienen bij de verkoop van de iPhone 5s. De ervaring wijst uit dat veel mensen toch een case meepakken, omdat het van Apple is (“dus het zal wel goed zijn”).

iphone-5s-hoes-1

Materiaal: beetje poreus?

Apple heeft bij deze case gekozen voor aniline-leder. Ik ben op zoek gegaan naar meer informatie over de eigenschappen van deze leersoort. Het is een mooie en zachte leersoort, maar het is ook redelijk poreus en omdat er meestal geen beschermend coatinglaagje wordt aangebracht (in tegenstelling tot semi-aniline), trekt deze leersoort sneller vuil aan. En dat is te merken: de hoes is na een paar weken gebruik behoorlijk vuil geworden. Aniline-leer is mooi voor sportstoelen in dure auto’s of voor handtassen, maar de lichte kleuren zijn iets minder geschikt voor accessoires die je intensief gebruikt tijdens het dagelijks leven. “Dit type leder is bijzonder gevoelig voor vuil, vet, vocht, transpiratie en hoofdvetten, waardoor het noodzakelijk is dit type leder goed te beschermen”, schrijft een fabrikant van verzorgingsproducten. En dat laatste lijkt Apple niet echt te hebben gedaan. Dat betekent dus: vaak schoonmaken en behandelen met beschermende verzorgingsmiddelen. Schoonmaken met alcohol is geen goed idee, omdat de kleurstof van het leer kan aflaten. Je kunt beter aan de slag gaam met leeronderhoudsmiddel van de schoenmaker of meubelmaker. Een alternatief is om de iPhone-hoes in te smeren met kleurloze schoensmeer of te behandelen met vuilafstotende spray, om te zorgen voor een beschermlaag waaraan het vuil minder goed hecht.

Heb je het geduld om regelmatig te schoonmaken, dan kun je gerust de gekleurde versies van de iPhone 5s-hoes nemen. Maar eerlijk gezegd: de verplichting om zoveel te poetsen is eigenlijk een misser van Apple. Bij beschermhoezen van andere merken heb ik dat veel minder gezien. Ik heb voor mijn iPhone 4/4S een witte lederen Sena-case gehad en die werd pas na een half jaar vuil.

Conclusie

De iPhone 5s-case voelt zacht aan en ziet er mooi uit. Het leer zit strak rondom de hardcase en daardoor maakt het je iPhone niet enorm veel dikker. De case ligt makkelijk in de hand en maakt de iPhone minder glibberig. Door het lastige verwijderen van de case is deze minder geschikt voor mensen die hun iPhone graag in een dock zetten. Wel is het zo, dat de rode versie van de iPhone 5s-case na een maand vrij vies is geworden, vooral langs de randjes. Alle gekleurde versies hebben dat probleem en krijgen daarom van ons het cijfer 5. Bij deze cases zul je elke week met schoonmaak- en beschermmiddel aan de slag moeten om te zorgen dat de hoes de luxe uitstraling houdt. De zwarte versie van Apple’s iPhone 5s-case heeft (vanwege de kleur) geen problemen met zichtbaar vuil. Heb je geen zin in regelmatig schoonmaken, neem dan de zwarte versie.

Pluspunten:

 • Mooie kwaliteit leer, ziet er luxe uit.
 • Goede constructie: nauwsluitend en zal niet snel kapot gaan.

Nadelen:

 • Lastig te verwijderen.
 • Wordt redelijk snel vies; regelmatig schoonmaken is een vereiste.

Info: iPhone 5s case

 • Fabrikant: Apple
 • Product: iPhone 5s-case
 • Te koop via: Apple Store
 • Kleuren: zwart, beige, bruin, geel, rood, blauw
 • Materiaal: echt leer, met versterkte binnenkant (hardcase)
 • Prijs: €39
 • Cijfer: 8 (zwart), 5 (andere kleuren)

Alternatieven

Omdat deze case niet op alle punten goed soort zijn hier wat alternatieven:

Lees de 53 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »