siri-nederlands-iphone

Siri spreekt Nederlands in iOS 8.3

Siri spreekt vanaf iOS 8.3 eindelijk Nederlands! Er zijn nieuwe talen toegevoegd aan Siri, waaronder Nederlands, Portugees, Russisch en Zweeds.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

siri-nederlands-iphoneEindelijk is het zover: Siri kan Nederlands spreken! In de vanavond verschenen iOS 8.3 beta 2 is ondersteuning voor Nederlands ingebouwd. Er zitten nog meer nieuwe talen in, zoals Thais, Turks, Russisch, Deens, Portugees, Engels (India) en Zweeds.


Lees ook: Dossier Siri

Siri werd meer dan drie jaar geleden ingevoerd in 2011, met de komst van de iPhone 4s. Vele jaren later is het eindelijk zover dat we stemopdrachten in het Nederlands kunnen geven. Er verschenen wel regelmatig vacatures op de website van Apple en er werd in iOS 8 ook dicteren in het Nederlands ingevoerd, maar daadwerkelijke ondersteuning voor de spraakopdrachten van Siri was er nog niet in het Nederlands. Binnenkort wordt dat anders.

siri-nederlands-ipad

Nederlandse stem instellen

Na het installeren van iOS 8.3 beta 2 ga je naar Instellingen > Algemeen > Siri om de stem te kiezen. Er staan nu ruim 20 opties in het lijstje, al zitten sommige talen er ook meermaals in: drie varianten Frans en drie varianten Chinees bijvoorbeeld. Bij het Nederlands is er slechts één variant. Er is dus geen aparte stem voor Vlamingen. Bovendien is er alleen een mannelijke stem. Die stem is trouwens identiek aan de voorleesstem die we al een aantal jaren in de iCulture-app gebruiken. Misschien komt er in de toekomst nog wel een vrouwelijke stem bij.

siri-nederlands-6 siri-nederlands-5

Zelf proberen? Alleen als je iOS 8.3 hebt

De Nederlandse Siri is alleen aanwezig in iOS 8.3 beta 2 en latere versies. Deze beta is momenteel alleen beschikbaar voor ontwikkelaars en voor betatesters. Je kunt het als gewone gebruiker dus nog niet gebruiken. De verwachting is dat iOS 8.3 in maart of april beschikbaar komt voor iedereen. Halverwege maart komt er een publieke testversie, waar ook niet-ontwikkelaars aan mee kunnen doen.

siri-nederlands-4 siri-nederlands-1

In iOS 8.3 zit verder ondersteuning voor draadloze CarPlay, ondersteuning voor multiculturele emoji en verbeterde inlogfuncties voor Google.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
24 februari 2015 om 22:04
Onderwerp
Categorie
Diensten
71 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.