Reacties voor: Apple wil sideloading van iOS-apps op M1 Macs blokkeren (update)

Uit de beta van macOS 11.2 voor ontwikkelaars blijkt dat Apple het sideloaden van apps wil blokkeren. Het gaat hier om apps die niet officieel worden aangeboden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 20 reacties

  1. Dit was de reden waarom ik de MacBook met m1 heb gekocht. Moet ik hem nu terug sturen?

  2. Origineel geplaatst door Rick
    Dit was de reden waarom ik de MacBook met m1 heb gekocht. Moet ik hem nu terug sturen?

    Je lijkt me hier een prima en sluitende business case te hebben wat mij betreft…!

  3. @Rick: Tot eindelijk houden ze dit niet tegen!
    Omdat je Mac ook buiten App Store dingen kan installeren anders kan ik niet
    mijn muziek programma installeren die je buiten de App Store word aan geboden!

  4. @Rick: Nee, ik gok dat de jailbreak community hier spoedig zal opduiken, en net als met iOS jailbreaks, dit een kat-en-muis spel zal worden tussen apple en de tweaks van de jailbreak devs, ik verwacht dus ook gewoon dat de jailbreaker-whizzkids met een oplossing komen om apple’s block te omzeilen en je straks onder 11.2 alsnog iedere app, die je legetiem bezit en aan je apple id is gekoppeld kan laten side-loaden onder Big Sur op M-Series chips.. ;_)

  5. Origineel geplaatst door David Wouters
    Nee, ik gok dat de jailbreak community hier spoedig zal opduiken, en net als met iOS jailbreaks, dit een kat-en-muis spel zal worden tussen apple en de tweaks van de jailbreak devs, ik verwacht dus ook gewoon dat de jailbreaker-whizzkids met een oplossing komen om apple’s block te omzeilen en je straks onder 11.2 alsnog iedere app, die je legetiem bezit en aan je apple id is gekoppeld kan laten side-loaden onder Big Sur op M-Series chips.. ;_)

    Daar zou ik niet op rekenen. De veiligheids/signatuur keten van boot tot gestart OS wordt met de komst van m1 juist steeds sterker.

  6. @David Wouters: Gezien het meer open karakter van macOS en het feit dat het nu ook al werkt verwacht ik dat het relatief eenvoudig zal zijn om deze beperking te omzeilen

  7. Dus ik geef een kapitaal uit aan een nieuwe computer, en dan mag ik niet eens zelf bepalen wat ik er op wil installeren?

  8. @Roy: Probeer eens andere achteruitkijkspiegels te zetten op je BMW. Zal alleen lukken als je eerst wat foefelt.

  9. @Roy: Die gedachte had ik dus ook. Langzaam begin ik te twijfelen aan Apple.

  10. @J G: Ik zou niet weten waarom ik een IOS app op een mac wou willen draaien, maar goed 1ne kant kan ik het snappen wat je bedoeld.
    Dat de telefoon zo dicht getimmerd zit prima alleen maar goed en veilig, maar een laptop/ desktop doe je toch wel wat meer mee.

    Ze zouden dit dan ook gewoon een keuze moeten maken, standaard dicht met open zetten tot mogelijkheid op eigen risico(In dat security setings menu).

  11. Ik was even geschrokken toen ik de headline las, totdat ik door had dat het gaat om iOS-apps. Dat vind ik dan weer geen probleem…

  12. Ik lees niet waarom ze geblokkeerd worden. En waarom men tóch de apps willen hebben.

  13. Origineel geplaatst door Roy
    Dus ik geef een kapitaal uit aan een nieuwe computer, en dan mag ik niet eens zelf bepalen wat ik er op wil installeren?

    De app maker bepaald of zijn/haar iOS app ook op een M1 Mac geïnstalleerd mag worden. Het blokkeren van sideloaden zorgt er enkel voor dat iets wat niet de bedoeling is geweest is ook daadwerkelijk niet meer kan. De reden waarom een app maker de iOS app niet beschikbaar stelt om te installeren op macOS kan heel divers zijn en verschillend zijn per app. Allicht goed om die eerst helder te krijgen. In basis niet raar of gek dat die blokkade er (mogelijk) komt.

  14. (Red.) Sideloading is nu geblokkeerd.

  15. Origineel geplaatst door Roy
    Dus ik geef een kapitaal uit aan een nieuwe computer, en dan mag ik niet eens zelf bepalen wat ik er op wil installeren?

    Koop een villa of een dure auto en je zal zien dat je er ook niet alles mee mag of kan doen.

  16. @Roy: Dat weet je natuurlijk als je Apple spul koopt.

  17. Je krijgt er alleen maar betere Mac apps door..

  18. Origineel geplaatst door Karst
    Je krijgt er alleen maar betere Mac apps door..

    Dit is een hele rarer, ongefundeerde uitspraak. Er zijn genoeg onafhankelijke programmeurs die prachtige applicaties bouwen zonder zich aan controles of Developer programma’s te conformeren. Vaak is de broncode ook nog eens open. Deze stap is niets anders dan de start van een dwang apps alleen nog maar na autorisatie via de App Store te kunnen installeren. De veiligheidsketen van de veel geprezen m1 chip zorgt er wel voor dat niets anders meer mogelijk is. Hele slechte zaak dat je op een pc afhankelijk wordt van goedkeuring van de fabrikant. Ook Microsoft/Intel zijn bezig met een voorzichtige start van zoiets ingebouwd in de cpu. Resultaat: staat het 1 of 2 )
    (buitenlandse) partijen niet aan wat je doet (in welk opzicht dan ook) mag je applicatie niet draaien. Hopelijk zetten EU en co een streep door deze ontwikkeling. Enige goede nieuws is dat een open hardware programma steeds relevanter wordt. Je ziet, druk op de knop en je Mac doet niet meer wat jij wil. Waar gaat dat heen….

  19. Dit is een verstandige zet. Het is aan de ontwikkelaar van de App om toe te staan dat de App op macOS draait. Die keuze ligt niet bij de gebruiker of bij Apple.

    Verder blokkeert dit enkel sideloaden van Apps waarbij aangegeven is dat ze niet op macOS mogen draaien. En dat is de keuze van de ontwikkelaar / uitgever van de App.

  20. Ik, en met mij een grote schare aan Pokemon spoofers zijn erg afhankelijk van het sideloaden van apps zoals ipogo en spooferx. Door de recentelijke wijziging in de manier waarop apps gesigned worden, kunnen heel mensen niet meer spoofen. De enige nog werkende manier om apps buiten de appstore om op je telefoon te krijgen, is door gebruik te maken van een (betaalde) signing service zoals Signulous, Rickpactor, Pokesign, IPAStore en Altstore, mits je deze laatste al op je telefoon hebt staan.
    Dus helaas als de boel dicht getimmerd wordt door apple, maar ook een reden om over te stappen op android.
    Hopelijk komt er weer een mogelijkheid om op een makkelijke manier apps te sideloaden op je telefoon.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.