Sezame-app

Sezame laat je inloggen zonder wachtwoorden op de Mac

Met Sezame kun je Touch ID of Face ID op je iPhone gebruiken om in te loggen bij allerlei websites op de Mac. Ook krijg je beveiligde toegang tot gegevens, zonder nog een wachtwoord te hoeven invoeren. Maar biedt het wel voordelen ten opzichte van iCloud Sleutelhanger?

Sezame: inloggen zonder wachtwoord

Inloggen met 1Password zijn we inmiddels wel gewend, maar daarvoor heb je op de meeste Macs nog steeds een master password nodig. Zou het niet handig zijn als je de vingerafdrukscanner van de iPhone als verlengstuk van je Mac kunt gebruiken? Het Oostenrijkse bedrijf Sezame heeft vandaag zo’n oplossing gepresenteerd. Het is gratis te gebruiken voor consumenten.

Sezame gebruikt de biometrische sensoren van de iPhone om te bepalen of jij het bent. Vervolgens kun je inloggen op websites of toestemming geven voor betalingen, zonder dat je steeds je wachtwoord hoeft in te voeren. Het werkt op Macs die op macOS 10.11 t/m 10.13 draaien in combinatie met de Touch ID vingerscanner of gezichtsherkenning. Volgens de makers is er geen wachtwoord meer nodig.

Nou is er uiteraard wel een andere oplossing mogelijk, namelijk Apple’s iCloud Sleutelhanger. Als je daarin je wachtwoorden hebt opgeslagen kun je ze met één klik op een webformulier invullen. Zolang je bent ingelogd op een Mac gaat het invullen van wachtwoorden bijna vanzelf. Mocht je dit om één of andere reden niet willen gebruiken of te omslachtig vinden, dan is Sezame misschien een uitkomst. Je hebt er wel internettoegang voor nodig, dus het werkt niet in een vliegtuig.

Met de oplossing wil Sezame toe naar een wereld die gebaseerd is op wachtwoorden naar biometrie. Het is volgens het bedrijf veiliger en gebruiksvriendelijker. Extra hardware is ook niet nodig, dus je hoeft niet naar de winkel te rennen voor een MacBook met Touch Bar. Sezame zal volgende week op TNW-conferentie in Amsterdam aanwezig zijn om het allemaal te demonstreren. Dat moet ook meteen de deur openen voor andere biometrische toepassingen, zoals het openen van autodeuren, bedrijfsruimtes en huisdeuren. Sezame zelf slaat geen biometrische informatie op, want dat wordt immers alleen bewaard in de Secure Enclave op de iPhone zelf.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 mei 2018, 18:16
Categorie Mac & macOS
Onderwerp biometrie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.