Congres hoorzitting FBI Comey

Zo werkte Apple achter de schermen met de FBI

Nieuwe informatie maakt duidelijk hoe Apple en de FBI jarenlang vreedzaam achter de schermen samenwerkten aan misdaadzaken. Totdat twee cruciale gebeurtenissen roet in het eten gooiden.

Apple heeft jarenlang achter de schermen zonder conflicten samengewerkt met de FBI om misdaden op te lossen. Dat het uiteindelijk toch op een conflict uitdraaide, is te wijten aan twee cruciale gebeurtenissen, beschrijft Bloomberg een nieuwe reportage. Die twee gebeurtenissen zijn: de onthullingen van Snowden en de introductie van iOS 8. Ze zorgden ervoor dat de FBI besloot om in de openbaarheid te treden.

Congres hoorzitting FBI Comey

Is de FBI-zaak nieuw voor je? Dan vind je in onderstaand dossier uitleg over de gang van zaken tot nu toe.

Uit de reportage van Bloomberg kunnen we veel details aflezen hoe Apple in het verleden omging met informatieverzoeken van de overheid. Net als andere techbedrijven werkte Apple mee, door informatie verstrekken die rechtstreeks te raadplegen was op de servers. Het probleem van encryptie ging pas een rol spelen na iOS 8, waardoor het onmogelijk werd voor externe partijen (en Apple zelf) om toegang te krijgen tot toestellen met pincode.

Gebeurtenis 1: betere beveiliging van iOS 8

Apple gaf de FBI vroegtijdig toegang tot iOS 8, zodat ze alvast konden bestuderen hoe het verzamelen van bewijsmateriaal in de toekomst zou moeten verlopen. De FBI realiseerde zich al snel, dat Apple een belangrijke toegangsdeur had gesloten. De FBI stond perplex: ze konden geen foto’s, berichten, notities en andere persoonlijke data meer achterhalen. Het betekende dat een belangrijke partner in het proces, zou wegvallen.

Ondertussen wist Apple dat de FBI bezig was een heel ander plan. De FBI lobbyde voor nieuwe wetgeving, dat het makkelijker zou moeten maken om toegang te krijgen tot versleutelde data. Weliswaar met bevelschrift van de rechter, maar als de nieuwe wetgeving destijds was ingevoerd zou het Apple hebben gedwongen om altijd mee te werken aan informatieverzoeken van de overheid.

Gebeurtenis 2: Edward Snowden’s onthullingen

Die wetgeving rond communicatie en privacy is er nooit gekomen. Vlak voordat de wet zou worden goedgekeurd, gooiden Edward Snowdens onthullingen roet in het eten. Daarna durfde niemand het meer aan om het onderwerp serieus ter sprake te brengen. Het is goed om je te realiseren dat de huidige FBI-zaak nooit zou hebben bestaan, als Snowden zijn mond had gehouden. De Amerikaanse overheid had dan bij wetgeving medewerking kunnen afdwingen. In de huidige FBI-zaak is het een rechter die Apple dwingt om mee te werken, waardoor er nog ruimte is om in beroep te gaan en te discussiëren welke wetgeving nu eigenlijk van toepassing is.

San Bernardino-zaak was de perfecte case

Zoals al eerder bekend werd, heeft Apple aanvankelijk meegewerkt aan de zaak in San Bernardino. Bloomberg schrijft:

Na de San Bernardino-aanslagen in december, haalde Apple backup-data van de iPhone van schutter van iCloud. Het bedrijf stuurde ook engineers naar San Bernardino om te helpen met het herstellen van data. Maar toen de FBI de encryptie op Farook’s iPhone wilde omzeilen, zei het bedrijf dat het niet de speciale sleutel had om het toestel te ontgrendelen.

Voor degenen die de zaak niet op de voet hebben gevolgd: het gaat om de iPhone 5c van Syed Rizwan Farook, een overheidsmedewerker die in december 2015 burgers neerschoot. Die iPhone is beveiligd met een pincode en zal worden gewist als er tien keer een foute pincode wordt ingevoerd. De FBI vermoedt dat er nuttige informatie op de iPhone staat, die niet is te vinden in de iCloud-backups van Farook.

Natuurlijk borrelde er wel iets achter de schermen. Apple moet hebben geweten van de geplande wetgeving van de FBI, dat er uiteindelijk niet doorheen kwam. En de FBI wist van Apple’s plannen om de iPhone zo ondoordringbaar mogelijk te maken.

Apple geschokt: FBI kiest voor openbaarheid

Uiteindelijk besloot de FBI om de zaak publiek te maken. “De Apple-top was geschokt, dat het bureau in de openbaarheid was getreden. Jarenlang hadden ze nauw achter de schermen met elkaar samengewerkt. In minstens twee gevallen, waaronder een zaak in Baltimore, had de overheid besloten om geen bevelschrift bij de rechter te halen om Apple te dwingen een iPhone met iOS 8 te ontgrendelen.” Bij de zaak in San Bernardino deden ze het wel en er is al gesuggereerd (onder andere door The Guardian) dat het een zorgvuldig gekozen case is: veel burgerslachtoffers, een link met terrorisme. Het publiek zal eerder geneigd zijn om de kant van de overheid te kiezen, dan bij een abstractere zaak, waarbij je gevoel van veiligheid minder wordt aangesproken.

Hoe het afloopt is een kwestie van afwachten. Op dinsdag 22 maart om 13:00 uur lokale tijd gaat de rechtszaak van start. In Nederland en België is het dan 21:00 uur ‘s avonds.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 maart 2016, 11:58
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerp fbi

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.