Datavrije muziek bij T-Mobile niet strijdig met netneutraliteit

T-Mobile Datavrije Muziek is niet in strijd met de Nederlandse netneutraliteit. Dat betekent dat de dienst gewoon in Nederland aangeboden mag worden, zodat je zonder MB's te verbruiken muziek kunt luisteren.

T-Mobile nieuwe tarieven
De rechter heeft uitspraak gedaan over de dienst Datavrije Muziek van T-Mobile, over de vraag of dit in strijd is met de netneutraliteit. De ACM dwong T-Mobile te stoppen met het aanbieden van Datavrije Muziek maar de rechter heeft nu anders besloten en stelt dat Datavrije Muziek in Nederland gewoon is toegestaan volgens de Europese wetgeving.

T-Mobile Datavrije Muziek niet verboden

Met Datavrije Muziek brengt T-Mobile geen MB’s in rekening voor het beluisteren van muziek via bepaalde deelnemende muziekdiensten. De Autoriteit Consument en Markt vond dat dit in strijd was met de Nederlandse wet voor netneutraliteit en dwong T-Mobile te stoppen met de dienst. T-Mobile stapte naar de rechter, omdat zij vonden dat zij in hun recht stonden en de Europese regels opvolgden. De rechter is het daar mee eens, waardoor Datavrije Muziek in Nederland gewoon aangeboden mag worden.

Bekijk ook

ACM dwingt T-Mobile te stoppen met 'Datavrije Muziek'

De Autoriteit Consument & Markt dwingt T-Mobile te stoppen met Datavrije Muziek. De rechter zal nu moeten bepalen of T-Mobile voldoet aan de Nederlandse of Europese regels voor netneutraliteit.

Er is vooral gekeken naar welke regelgeving in deze kwestie geldt en niet zozeer naar het inhoudelijke aspect. De rechter heeft dus besloten dat de Europese regels gelden boven de Nederlandse wetten. Het niet in rekening brengen van MB’s bij het gebruik van bepaalde diensten wordt ook wel zerorating genoemd. Zerorating is volgens de rechter bij Europese wet niet verboden, waardoor T-Mobile volgens de Europese regels dus ook niet in overtreding is. Klanten die al gebruikmaken van Datavrije Muziek kunnen dit dus blijven gebruiken en ook nieuwe klanten kunnen zich aanmelden.

Datavrije Muziek werkt onder andere met Spotify en Deezer en is de afgelopen tijd ook nog uitgebreid met nieuwe diensten. Apple Music geldt nog niet als dienst die werkt met Datavrije Muziek, maar T-Mobile zegt wel dat dit nog steeds in behandeling is. Nu T-Mobile in haar gelijk staat, heeft dit mogelijk ook gevolgen voor andere providers en diensten. Ook zij kunnen nu dus bepaalde diensten voortrekken door de verbruikte MB’s hiervoor niet in rekening te brengen.

Bekijk ook

T-Mobile's Datavrije Muziek uitgebreid ondanks lopend onderzoek naar legaliteit

Datavrije Muziek, de dienst van T-Mobile waarmee je onbeperkt muziek kunt luisteren via bepaalde muziekdiensten, is verder uitgebreid. In totaal zijn er nu 19 streamingdiensten aangesloten, terwijl het ACM nog onderzoek doet of de dienst niet illegaal is.



Informatie

Laatst bijgewerkt
20 april 2017 om 17:27
Onderwerp
Categorie
Providers

Reacties: 31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.