Quanta MacBook-productie

Apple-leverancier Quanta gaat fabrieken in de VS verdubbelen

Apple-partner Quanta gaat verdubbelen in de VS na de overwinning van Trump. Het kan een uitkomst zijn als Apple snel productie naar de VS wil overhevelen. Quanta maakt onder andere MacBooks voor Apple.

De overwinning van Donald Trump roept heel wat onrustgevoelens op. Maar er zijn ook bedrijven die de komst van Trump als machtigste Amerikaan helemaal zien zitten. Het Taiwanese bedrijf Quanta, dat vooral laptops maakt, gaat het aantal fabrieken in de VS verdubbelen omdat ze grote kansen zien als techbedrijven worden gedwongen om lokaal te produceren. Concurrenten zitten ondertussen nog uit te puzzelen of ze fabrieken in de VS kunnen openen. Quanta’s aanwezigheid in de VS kan ook een onverwachte meevaller voor Apple zijn.

Quanta MacBook-productie

Quanta zit al in de VS

Terwijl Amerikaanse bedrijven zoals Apple graag naar China gaan om hun productiewerk uit te besteden, heeft Quanta voor de omgekeerde constructie gekozen. De Taiwanezen hebben al fabrieken in Nashville (Tennessee) en Fremont (Californië) en ze zijn van plan om die nu eens flink uit te breiden. Quanta hoeft niet te onderzoeken of productie in de VS haalbaar is, zoals Apple-partners Foxconn en Pegatron nu doen. Ze zitten er al.

Quanta-fabriek in China

Het kan een uitkomst zijn als Apple na de mooie beloftes van Trump inderdaad van plan is om meer producten in de VS te laten produceren. Momenteel wordt alleen de Mac Pro gemaakt in een fabriek in Texas. De MacBook-fabricage kan dankzij Quanta meteen naar de VS overgeheveld worden. Overigens heeft Quanta al genoeg te doen: ze maken niet alleen laptops, maar ook servers voor grote bedrijven zoals Facebook, Google, Amazon en Microsoft. Trump’s plannen om meer producten in eigen land te laten produceren zou Quanta wel eens kunnen helpen om nog sneller te groeien.

Trump helpt ongewild buitenlandse bedrijven
Dat Quanta eigenlijk een buitenlands bedrijf is en een groot deel van de winst wegvloeit naar andere landen, mag daarbij geen probleem zijn. Met zijn protectionistische maatregelen helpt Trump ongewild buitenlandse bedrijven. Quanta verwacht dat Amerikaanse bedrijven onder druk zullen staan om hun datacenters vooral in de VS te vestigen en verwacht daarom een flinke toename van de bestellingen.

Quanta-topman Mike Yang

Mike Yang, president van Quanta Cloud Technology zei in een interview:

Wij hebben nu een voorsprong ten opzichte van bedrijven die eerst moeten uitzoeken of ze hun faciliteiten vanuit Mexico of andere landen naar de VS moeten verplaatsen. Wij zitten er al en we breiden onze activiteiten in de VS uit.

30.000 medewerkers nodig voor MacBook-productie
De assemblagelijnen, productie en aantal medewerkers zullen de komende drie jaar worden verdubbeld. Erg veel duurzame werkgelegenheid levert dat overigens niet ops: er werken nu 800 tot 900 medewerkers verspreid over de VS, Europa en Taiwan. Maar voor seizoensarbeiders kan Quanta een walhalla zijn: in 2015 hadden ze in één klap 30.000 medewerkers nodig om voor Apple de 12-inch MacBook te fabriceren.

Het komt wel vaker voor dat Aziatische bedrijven ook in westerse landen vestigingen hebben. Zo had Pegatron jarenlang een vestiging in het Nederlandse Breda, maar dat werd gesloten na misstanden en klachten. Daarbij raakten 500 mensen hun baan kwijt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 november 2016, 10:06
Categorie Achtergrond
Onderwerpen productie, trump

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.