ProtonMail op de iPhone

ProtonMail werkt voortaan met één wachtwoord

De beveiligde maildienst ProtonMail heeft het inlogproces vereenvoudigt, zodat je nog maar één wachtwoord nodig hebt.

De extra beveiligde e-maildienst ProtoMail stapt over naar één wachtwoord. Voorheen moest je voor het gebruik van de e-mailapp twee wachtwoorden invoeren: eentje om in te loggen en een andere om berichten te versleutelen. In een blogposting leggen de makers uit waarom de nieuwe werkwijze is ingevoerd.

ProtonMail op de iPhone

ProtonMail kiest voor één wachtwoord

Het komt er in het kort op neer, dat twee wachtwoorden onthouden nadelen heeft. Het zorgde er regelmatig voor dat gebruikers problemen hadden met ProtonMail omdat ze één van de twee wachtwoorden waren vergeten. Ook was het lastig om ProtonMail in combinatie met wachtwoordmanagers te gebruiken. Tweefactorauthenticatie werd een omslachtig proces. Vandaar dat er nu een nieuw systeem is bedacht, waardoor gebruikers nog maar één wachtwoord nodig hebben. De oude methode met twee wachtwoorden blijft bestaan, voor wie dat wil.

Bij de nieuwe werkwijze is het wachtwoord voor het ontsleutelen van de e-mail afgeleid van het wachtwoord dat je gebruikt om bij ProtonMail in te loggen. Hierbij word een extra toevalsfactor (salt) gebruikt zodat een aanvaller uit het ene wachtwoord niet meteen het andere kan afleiden. Om te zorgen dat het aanmelden toch nog veilig gebeurt is het inlogproces verder aangepast, zodat het inlogwachtwoord nooit naar de server van ProtonMail wordt gestuurd en dus ook niet kan worden onderschept bij een man-in-the-middle-aanval.

ProtonMail is een beveiligde e-maildienst, gevestigd in Zwitserland. Alle servers staan ook in dat land en zijn beschermd door de Zwitserse wetgeving rond privacy en netneutraliteit. Alle berichten worden met ProtonMail met end-to-end encryptie verstuurd, zodat ook de makers zelf geen toegang hebben tot de berichten. Er is ook geen persoonlijke informatie nodig om een mailaccount op te kunnen zetten. Handig is verder dat het gemakkelijk in gebruik is en dat het samenwerkt met andere e-mailaanbieders. Je kunt dus e-mail versturen en ontvangen zoals je gewend bent.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 december 2016, 12:21
Categorie Apps
Onderwerpen beveiliging, e-mail, encryptie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.