NL Alert instellen iPhone

Overheid stuurt NL-Alert controlebericht op 5 december om 12:00 uur

Op maandag 5 december om 12:00 uur 's middags zal er een NL-Alert controlebericht worden verstuurd door de overheid. Het gaat om de gebruikelijke halfjaarlijkse test.

Zet je schrap, want op 5 december om 12:00 uur zal er weer een landelijk NL-Alert controlebericht op je telefoon binnenkomen. Het stelt de overheid opnieuw in de gelegenheid om te kijken of het alarmsysteem werkt. Ook weet je meteen zelf of je iPhone goed is ingesteld om NL-Alert berichten te ontvangen.


NL-Alert

Controlebericht NL Alert op 5 december

NL-Alert is al meer dan 130 keer ingezet, zo meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Met name bij grote branden is NL-Alert vaak ingezet, maar ook bij explosiegevaar en onverwacht noodweer. De berichten worden alleen rondgestuurd naar mensen in de directe omgeving die mogelijk gevaar lopen.

NL-Alert controlebericht op 6 juni

De controleberichten zijn echter landelijk: iedereen met een geschikt toestel krijgt het bericht binnen. Al sinds 2012 worden er controleberichten verstuurd in Nederland. Begin juni en begin december zijn de vaste momenten waarop je controleberichten kunt verwachten. De laatste keer was dan ook op 6 juni. In het bericht staat duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat je niets hoeft te doen.

Zo stel je NL-Alert in

Je kunt alleen NL-Alert controleberichten ontvangen als je een geschikt toestel hebt én de functie hebt ingeschakeld. Voor NL-Alert heb je minimaal een iPhone 4s met iOS 7 nodig. Hou er wel rekening mee dat NL-Alert impact heeft op je batterijduur.

In onderstaande tip lees je hoe NL Alert instellen op de iPhone werkt:

NL-Alert nu op alle 4G-netwerken

Sinds vorig jaar december hebben Vodafone, T-Mobile en Tele2 hun 4G-netwerken op orde om berichten via 4G te kunnen sturen. KPN maakte het 4G-netwerk eerder al geschikt. Het betekent dat je inmiddels via de netwerken van alle grote providers het bericht binnenkrijgt. Lukt het bij jou niet? Dan heb je wellicht geen geschikt toestel (minimaal iOS 7 en iPhone 4s) of heb je de functie niet aan staan (zie hierboven voor de stappen).

Luchtalarm vanaf 2020 uit de lucht

De overheid wil het luchtalarm vanaf 2020 gaan uitfaseren, maar als het aan de politiek ligt wordt niet 100% overgeschakeld op NL-Alert. PvdA-kamerlid Harm Brouwer wil dat er na 2020 een waarschuwingssysteem blijft voor mensen zonder mobiele telefoon.
“Ik vind het vreemd om alle mensen in Nederland te verplichten om altijd een telefoon bij zich te hebben of een telefoon te bezitten”, aldus Brouwer. “Bepaalde groepen hebben dat écht nog niet.” Hij wijst daarbij vooral op “kwetsbare groepen” die nog nauwelijks beschikken over een mobiele telefoon. De overheid heeft de mogelijkheid om de burgers te bereiken met NL-Alert, crisis.nl, calamiteitenzenders, geluidswagens en sociale media.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 05 december: Herpublicatie in verband met het controlebericht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 december 2016, 12:05
Categorie Diensten
Onderwerpen nl-alert, overheid
36 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.