Procreate 5 kleuren kiezen

Procreate 5 voor iPad vernieuwd: Photoshop-penselen importeren en meer

Ruim honderd nieuwe functies
Als je van digitaal tekenen en schilderen houdt, dan staat Procreate waarschijnlijk op je iPad. Procreate is een van de populairste tekenapps voor iOS en heeft in versie 5 een nieuwe grafische engine gekregen. Ook kun je nu Photoshop-penselen importeren.

Savage Interactive is de ontwikkelaar die deze creatieve iPad-app maakt. De nieuwste versie 5 is vanaf vandaag gratis beschikbaar voor mensen die de app al gebruikten. Anderen betalen een tientje voor deze complete app, die meer van 100 nieuwe functies bevat. Het gaat om de grootste update ooit. De nieuwe Valkyrie grafische engine maakt gebruik van Apple’s Metal en dat zorgt ervoor dat je met een verversingsgraad van 120 frames per seconde kunt tekenen. Dit werkt alleen op geschikte iPads die dit ondersteunen (namelijk de nieuwste iPad Pro’s).

Procreate 5 voor iPad

Ook nieuw is de Animation Assistant, die je helpt om animaties en herhalende gifs te maken. Hiermee kun je een tijdlijn maken, waarbij je zelf het aantal frames per seconde regelt en aangeeft hoeveel frames je tegelijk kan zien, inclusief transparantie. Procreate bevatte al animatiefuncties, maar de vernieuwingen zoals de instant playback-functie werken veel fijner.

Procreate 5 voor iPad

Penselen maken en importeren
En met de nieuwe Brush Studio krijg je meer dan 100 instellingen om je eigen penselen te maken, met precies de eigenschappen die jij wilt. Ook hiervoor is de Valkyrie grafische engine verantwoordelijk. Na het combineren van twee penselen kun je blijven aanpassen, totdat je zelfbedachte penseel doet wat jij wilt.

Voor mensen die Photoshop gebruiken is de mogelijkheid om Photoshop ABR-penselen te importeren een mooie toevoeging. Grappig detail: Adobe’s eigen Photoshop voor iPad ondersteunt nog niet het importeren van penselen. Adobe Fresco overigens wel.

Procreate 5 voor iPad

Wat kleurfuncties betreft biedt Procreate 5 ook genoeg nieuws. Color Dynamics zorgt ervoor dat je instellingen zoals helderheid en verzadiging kunt regelen door je Apple Pencil te kantelen of meer druk uit te oefenen. En met Color Harmony vind je automatisch kleuren die goed passen bij de kleur die je zojuist hebt gebruikt. Je hebt daarbij meerdere opties, zoals analoog of complementair. Het kleurenpaneel is los te trekken, zodat je deze kunt plaatsen waar je wilt.

Procreate 5 kleuren kiezen

Verder is de CMYK-modus handig voor mensen die bijvoorbeeld een stripboek maken, dat later afgedrukt moet worden op papier. Voor veel gebruikers zullen de animaties en het importeren an penselen de grootste vernieuwing zijn, maar er zit nog veel meer in, zoals een clone tool. Apple gebruikt Procreate in de Today at Apple-workshops, dus als je ooit bij Apple hebt leren tekenen of illustreren is de kans groot dat je met deze app aan de slag bent gegaan. Als je wat meer over hands-on ervaringen wilt lezen: Macstories heeft een uitgebreide bespreking van de vernieuwde app. Er is ook een los verkrijgbare iPhone-app, maar die werkt uiteraard niet met Apple’s Pencil.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
9 december 2019 om 9:01
Onderwerpen
,
Categorie
Apps
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.