Prisma-app - bewerkte foto's

Prisma gaat fotofiltertechnologie beschikbaar stellen aan anderen

Prisma gaat de fotofilters met kunstmatige intelligentie ook beschikbaar stellen aan andere appmakers. Binnenkort zullen we de technologie op veel meer plekken tegenkomen.

Prisma gaat de fotofilters met kunstmatige intelligentie ook beschikbaar stellen aan andere appmakers. Binnenkort zullen we de technologie op veel meer plekken tegenkomen.

Prisma filters

Prisma fotofilters ook in andere apps

Prisma maakte vorig jaar nogal wat indruk met de fotofilter-techniek, waarbij een gewone foto veranderde in een Van Gogh-kunstwerk. Met kunstmatige intelligentie behaalden ze spectaculaire resultaten. De makers kijken nu een stap verder, maar dat betekent misschien wel dat er minder updates voor de app komen.

Ze verschuiven hun aandacht van de eigen app naar het vermarkten van de verschillende AI-technieken voor beeldherkenning aan anderen. Prisma heeft diverse tools gemaakt, waarmee je bijvoorbeeld de voor- en achtergrond in een afbeelding kunt onderscheiden. Of waarmee je een soort ‘plattegrond’ van een gezicht kunt maken. Het betekent dus niet dat talloze apps straks gebruik maken van precies dezelfde fotofiltertjes, maar dat er slimmere technieken beschikbaar komen waarmee je je foto’s nog mooier kunt maken.

Prisma-app - bewerkte foto's

Apple zal niet meteen vooraan in de rij staan als klant. Het bedrijf werkt intern al aan dergelijke technieken en gebruikt daarvoor ook machine learning. Facebook zal evenmin bij Prima aankloppen, aangezien ze vlak nadat Prisma populair werd de fotofilters meteen kopieerden voor de eigen apps. Toch staan mede-oprichters Alexey Moiseenkov en Aram Airapetyan open voor een samenwerking, zelfs als het Facebook is. Het boeit ze eigenlijk niet met welke bedrijven ze samenwerken, vertelden ze in een interview. Als ze hun technologie maar aan de man kunnen brengen.

De Prisma-app gaat overigens niet verdwijnen en wordt nog steeds veel gebruikt. De ontwikkelaar claimt tussen de 5 en 10 miljoen maandelijkse gebruikers – een behoorlijk aantal voor zo’n kleine startup. De kans zit erin dat Prisma uiteindelijk helemaal wordt overgenomen door een groot bedrijf. Dan is de toekomst van de app een stuk minder zeker.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 augustus 2017, 9:12
Categorie Achtergrond
Onderwerpen fotofilters, prisma

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.