Auto-inbraak

Politie adviseert om achtergelaten tablets en laptops in auto helemaal uit te schakelen

De politie waarschuwt dat mensen een telefoon, tablet of laptop die ze in de auto achterlaten helemaal moeten uitschakelen. De standby-stand is niet voldoende, want criminelen kunnen dankzij nieuwe hulpmiddelen gemakkelijker achterhalen waar apparaten met draadloze signalen te vinden zijn.

Tablets en laptops achterlaten in de auto

Iedereen weet natuurlijk dat je geen dure spullen in de auto moet achterlaten, maar toch gebeurt het wel eens. Je moet je kinderen ergens afzetten en wilt dan niet er een laptoptas om je nek bungelt. De politie waarschuwt nu echter dat je achtergelaten laptops, telefoons en tablets helemaal moet uitschakelen. Alleen al in Rotterdam-Centrum zijn er sinds 1 december maar liefst 56 auto-inbraken gemeld waarbij dure apparatuur werd gestolen. De politie vermoedt dat criminelen beschikken over een kastje waarmee apparaten in standby-modus te achterhalen zijn. Daarmee kunnen ze nauwkeurig zien in welke auto een apparaat met draadloze technologie ligt.

De waarschuwing geldt natuurlijk ook voor toeristen en dagjesmensen die even in een dorpje of stad willen rondkijken, maar geen zin hebben om alle spullen uit de auto mee te slepen. In Rotterdam vonden de meeste inbraken plaats op het parkeerterrein bij de Euromast, een bekende toeristische trekpleister. Ook zijn er in de buurt veel horecagelegenheden, waar bijvoorbeeld bedrijfsuitjes georganiseerd worden. En of je nu monteur, consultant of vertegenwoordiger bent: vaak heb je voor je werk tegenwoordig een laptop of tablet nodig, die je tijdens zo’n bedrijfsfeestje liever in de auto laat liggen. Volgens de politie worden juist op dergelijke plekken vaak meerdere auto’s tegelijk opengebroken. Bij alle inbraken gingen de dieven er vandoor met dure apparatuur.

Auto-inbraak

Apparaten uitschakelen helpt enorm, zo merkte de politie in dit concrete geval:

We hebben één incident gehad waarbij medewerkers van een bedrijf zes auto’s op het parkeerterrein hadden staan. Vijf daarvan waren opengebroken. De zesde, met daarin notabene de meeste apparatuur, niet. Die meneer had al zijn apparaten uitgeschakeld.

Vliegtuigstand niet voldoende
Maar het kan ook gebeuren in de privésfeer: je gaat met het hele gezin even wat drinken en laat de tablets, waarop de kinderen op de achterbank een spelletje speelden, in de auto achter. Het risico dat bij terugkomst de ruit is ingeslagen en de tablets zijn verdwenen, is de afgelopen tijd toegenomen, merkt de politie. Dat komt door de nieuwe hulpmiddelen, waardoor criminelen beter weten waar de buit ligt.

De boodschap is dan ook: zet het apparaat volledig uit, ook als je het apparaat uit het zicht wegstopt. Alleen dan is er geen signaal te traceren. De vliegtuigstand is niet voldoende.

Nog beter is je spullen gewoon meenemen uit de auto.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 februari 2018, 9:08
Bron Bron Politie.nl
Categorie Achtergrond
Onderwerpen auto, diefstal

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.