shutterstock_271975877

Podcasts luisteren doen we vooral via de standaard iPhone-app

Podcasts worden vooral beluisterd door iPhone-bezitters, die daarvoor meestal de standaard Podcasts-app van Apple gebruiken, blijkt uit de nieuwste cijfers.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

shutterstock_271975877
Podcasts zijn de afgelopen maanden weer bezig met een comeback. Net als bij veel andere toepassingen blijken ook hier de iPhone-gebruikers voorop te lopen. Het merendeel van de luisteraars naar podcasts doet dat via een iPhone. Meestal doen ze dat via Apple’s standaard app Podcasts. Voor ontwikkelaars heeft het dan ook weinig zin om een alternatieve podcast-app te maken.

podcast-onderzoek

De cijfers blijken uit een onderzoek van het podcast-portaal Clammr. Zij keken naar de toestellen die mensen gebruiken om podcasts te luisteren. En wat blijkt? Terwijl ‘slechts’ 41% van de smartphonegebruikers een iPhone heeft, zijn ze wel goed voor 82% van het aantal podcast-luisteraars. Android-gebruikers zijn qua aantallen met 53% in de meerderheid, maar zij gebruiken hun toestel nauwelijks om naar podcasts te luisteren (16%). Clammr denkt dat het komt door fragmentatie en door het gebrek aan backend-tools, zoals een podcast-directory.

Lees ook: Beste podcast-apps voor iPhone en iPad

Podcasts opeens weer populair

Clammr bekeek de gebruikscijfers van 59 podcast-aanbieders en zette ze om in een aantal grafieken, die via Slideshare te bewonderen zijn. Ze constateren een opvallende groei van het aantal podcast-luisteraars sinds 2015. In 2005 groeide het luisteren naar podcasts ook al spectaculair. Daarna was er jarenlang spraken van een afname, totdat in 2015 opeens weer een groei van 32% te zien was. Het aantal podcast-shows is ook met 38% gestegen en de luistercijfers met 37%. Het zou zomaar kunnen zijn dat podcasts de massa bereiken. De naamsbekendheid is in ieder geval wel gegroeid: in 2006 wist nog maar 22% van de bevolking wat een podcast is. Inmiddels is 49% van de bevolking ervan op de hoogte.

Ook handig: Podcasts luisteren op iPhone en iPad: zo werkt het

Welke andere apps de podcast-luisteraars zoal gebruiken, blijkt niet uit het overzicht. In ieder geval gebruikt 78% van de luisteraars de standaard Podcasts-app van Apple. De overige 22% moet worden verdeeld door Castro, Overcast, Pocket Casts en andere kleine spelers. Geen wonder dat Instacast moest stoppen: de markt voor alternatieve apps is voorlopig toch nog echt te klein.

Via: iPhone-ticker, openingsfoto guteksk7 via Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2015, 16:58
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerp Podcast

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.