Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

Persoonlijke data overleeft restore van iPhone

Persoonlijke data op je iPhone blijft simpel terug te halen zijn, ook als je een volledige firmwarerestore hebt gebruikt of de optie Alle inhoud wissen hebt gekozen. In deze tip lees je hoe je privacygevoelige informatie echt verwijderd van je iPhone.

WarningAls je een iPhone te koop aanbiedt en je kiest voor de optie ‘Erase all Content and Settings’ of het terugzetten van de firmware om je persoonlijke data te verwijderen, dan kun je wel eens bedrogen uitkomen. Onderzoek van Jonathan Zdziarski, voor sommigen beter bekend als Dev Team-lid Nervegas, wijst uit dat persoonlijke informatie niet volledig wordt gewist en dat die informatie zelfs vrij eenvoudig terug te halen is.


Het terugzetten van de firmware via iTunes (restore) duurt dermate lang dat je zou kunnen veronderstellen dat door iTunes het gehele iPhone-geheugen wordt overschreven. Op meerdere iPhone-websites wordt dan ook gesuggereerd dat het interne geheugen bij een restore vol wordt geschreven met de waarde 0xFF. Dat laatste gebeurt op zich wel, maar dat heeft alleen betrekking op een klein stukje geheugen dat door de baseband wordt gebruikt; de zogenaamde NOR.

Bij een fimrware restore (of via ‘Erase all Content ..’) wordt een Quick Format uitgevoerd, waardoor alle bestanden feitelijk volledig op je iPhone blijven staan. Alleen in de index van de bestandsstructuur wordt een kleine aanpassing gemaakt, waardoor het lijkt dat de bestanden zijn verdwenen. Met een eenvoudige diskeditor is deze wijziging echter zo weer ongedaan gemaakt, waardoor je persoonlijke data zoals je contactpersonen, sms-berichten en foto’s weer beschikbaar komt. En dan moet je maar afwachten wat iemand met die informatie gaat doen. Let dus op wanneer je besluit om je iPhone te verkopen: je verkoopt hem met al je persoonlijke data waarvan je dacht dat het was verwijderd!

Wanneer je de volledige zekerheid wilt hebben dat je persoonlijke gegevens ook echt niet meer terug te halen zijn, kun je de volgende procedure gebruiken:

  1. Ga naar Instellingen (Settings), Algemeen (General), Stel opnieuw in (Reset) en selecteer de optie Wis alle inhoud en instellingen (Erase all Content and Settings).
  2. Maak een SSH-verbinding naar je iPhone en maak in de mappen ‘/’ (root) en ‘/var’ een nieuwe folder aan. Kopieer net zoveel willekeurige bestanden, bijvoorbeeld MP3’s, naar deze mappen tot je de melding krijgt dat het geheugen vol is.
  3. Herstel hierna je iPhone via iTunes.

Na deze procedure is je persoonlijke data ook echt verdwenen en kan er niemand meer misbruik maken van eventuele privacygevoelige informatie.

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar. Ook bestaat de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

iTunes

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.