Reacties voor: Opinie: Payconiq officieel van start in Nederland, maar het is geen Apple Pay

Betaaldienst Payconiq is officieel van start gegaan in Nederland. ING, Rabobank, ASN, Regiobank en SNS doen mee om betalingen met QR-codes mogelijk te maken. Grote afwezige is ABN AMRO. Maar dat is niet het grootste struikelblok waar Payconiq voor staat.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 31 reacties

  1. Zelf ben ik een enorme fan van Apple Pay (via boon FR). Echter verbaasde mij hoe populair Payconiq in België is. Maar in mijn vriendenkring gebruiken ze het voornamelijk als Apple Cash 😅

  2. Volgens geruchten komt Apple Pay er echt aan, er is ondersteuning in 11.2.5 voor nieuwe Europese landen.

  3. Dan komt betalen met de OK app er ook nog aan! Wel mogelijk met iPhone. Wordt 1e helft van dit jaar uitgerold.

  4. Wat een ellende dat betalen via een Qc code. Ik heb via Boon Apple Pay op mijn Apple Watch en dit werkt als een tierelier. Vooral bij Jumbo👍

  5. @MLVC: Daar is geen iOS update voor nodig. Apple kan Apple Pay activeren zonder een iOS update.

    Dus verklaar je bronnen? 🧐

  6. Origineel geplaatst door Jeffrey
    @MLVC: Daar is geen iOS update voor nodig. Apple kan Apple Pay activeren zonder een iOS update.

    Dus verklaar je bronnen? 🧐

    Niet voor Duitsland. Lees eens op het forum van MacRumors voor een uitleg waarom de engine voor Duitsland aangepast moest worden.

  7. Hier in belgie werkt Payconiq al een tijdje en om te betalen in een winkel heb je helemaal geen qr-code nodig, ik vraag mij dus af of het systeem in Nederland anders werkt of dat de schrijver van dit artikel zijn onderzoek helemaal opnieuw mag beginnen.

  8. @MLVC: en volgens welke bronnen is dat juist ?

  9. Een paar citaten uit het draadje The 11.x.x Release Speculation Thread), specifiek over de Duitse Apple Pay engine. Een verdere Europese lancering wordt regelmatig besproken in het hele draadje, dus spit zelf maar verder door 😉

    An interesting side note here: The basic version of the german Apple Pay Engine (activated in iOS 11) was 1.0. Currently it is a 2.0 version. It looks like that Apple invested a lot in developing the german engine lately. The US engine is for example at 1.5.

    Apple needed to “improve” the German Engine in general, as the Girocard is a german-only solution. The VPay/Maestro adaption for Europe can be used for pretty much every country. This explains for me the version bump of the German Apple Pay Engine. This may also be a reason, why Apple delayed the launch in Germany.

    Apple realised or got an input by a German Bank that launching in Germany without the support of the Girocard may be less the success than Apple thought. It is a open rumour that the banks are willing to adopt Apple Pay (if the economic parameters are fitting) as they need to be attractive to customers.

  10. @MLVC: Thanks!
    Maar goed hoop doet leven 😉 Hoewel de launch, ook voor ons land, er ook echt aan zit te komen.

  11. Kleine rectificatie:
    Tikkie werkt niet alleen met WhatsApp maar ook met SMS!
    Dat maakt het ook geschikt voor iedereen die Tikkie wilt gebruiken.

  12. Ik ben tevreden over Apple Pay. Betalen met iPhone en Apple Watch gaat gesmeerd, behalve bij de AH. Dat is het enige probleem dat ik ondervind.

    Kan me niet voorstellen dat dit Payconiq dat kan verslaan.

  13. Payconiq heeft als “voordeel” dat het ook kan werken op smartphones zonder NFC. QR-codes zijn dan ook universeler. Dit neemt niet weg van het feit dat NFC gewoon véél beter is op vlak van gebruiksgemak en de betere keuze is voor de toekomst. Het uitrol ervan gaat echter veel trager (té traag) in Europa dan in Amerika, waar het al een gevestigde rol heeft tussen de betalingsmogelijkheden. Payconiq en de Bancontact-app die beiden gebruik maken van QR-codes zijn al vrij populair in België, en het is een zeer makkelijke manier om tussen vrienden betalingen te doen. De mensen willen niet wachten op Apple. Ze willen naar de toekomst. Payconiq biedt hiervoor een leuke oplossing.

  14. Origineel geplaatst door Vvendetta
    Payconiq heeft als “voordeel” dat het ook kan werken op smartphones zonder NFC. QR-codes zijn dan ook universeler. Dit neemt niet weg van het feit dat NFC gewoon véél beter is op vlak van gebruiksgemak en de betere keuze is voor de toekomst. Het uitrol ervan gaat echter veel trager (té traag) in Europa dan in Amerika, waar het al een gevestigde rol heeft tussen de betalingsmogelijkheden. Payconiq en de Bancontact-app die beiden gebruik maken van QR-codes zijn al vrij populair in België, en het is een zeer makkelijke manier om tussen vrienden betalingen te doen. De mensen willen niet wachten op Apple. Ze willen naar de toekomst. Payconiq biedt hiervoor een leuke oplossing.

    Mjah.. hmm. Sinds de iphone 6 is er een NFC aanwezig. Android heeft nfc al veel langer.. iedereen in mijn vrienden kring en zelfs familie kring heeft een nfc chip. Ik begrijp wat je zegt want de wereld is groter dan mijn kringen. Maar hey, als je toekomst wilt🤗

  15. Hier in Belgenland betalen we geruime tijd (méér dan een jaar) met kbc app en seqr, beiden met qr code. Echter de code hangt aan de winkelkassa en is niet iets wat op een terminal hoeft te verschijnen… (zoals op de foto in dit artikel)
    Het is een fluitje van een cent de app te starten, de camera gaat vanzelf aan, je scant de code in enkele milliseconden, de rekening verschijnt op je scherm, en je bevestigt het met je vingerafdruk, makkelijker kan toch niet? De camera heb je zelf helemaal onder controle, nfc niet… ik zie geen voordeel in nfc ten opzichte van een qr code. Nfc is niet meer dan een gimmick, een van de vele… het zou beter zijn ipv de vele systemen een universele wereldwijde app te maken (en niet al die verschillende payconiq-seqr-kbc-… van aparte firmas)

  16. Hier in België werk ik al jaren met Payconic.. werkt perfect en inmiddels quasi overal.
    Gek dat er in Nederland gewerkt wordt met een QR code. Die heb je in België totaal niet nodig.

    Sommige kleinere winkels werken wel met QR. Dat heeft voor hen als voordeel dat ze niet hoeven te investeren in een RFC device wat handen vol geld kost voor de kleine zelfstandige.

  17. Origineel geplaatst door Guido
    Het is een fluitje van een cent de app te starten, de camera gaat vanzelf aan, je scant de code in enkele milliseconden, de rekening verschijnt op je scherm, en je bevestigt het met je vingerafdruk, makkelijker kan toch niet? De camera heb je zelf helemaal onder controle, nfc niet… ik zie geen voordeel in nfc ten opzichte van een qr code. Nfc is niet meer dan een gimmick

    Stappenplan QR-code:
    1. Telefoon uit zak pakken
    2. Telefoon unlocken
    3. De app zoeken
    4. De app openen
    5. De code scannen
    6. De rekening bekijken
    7. De rekening bevestigen

    Stappenplan Apple-Pay via NFC (iPhone x):
    1. telefoon uit zak pakken
    2. tweemaal op de side button klikken
    3. Telefoon naast terminal houden.

    Stappenplan Apple-Pay via NFC (iPhone 8):
    1. telefoon uit zak pakken
    2. tweemaal op de side button klikken
    3. Vinger scannen
    4. Telefoon naast terminal houden.

    Met NFC haal je nog eens 4 stappen weg (met iPhone 8 haal je er 3 weg) Waardoor je toch niet kan zeggen dat je het voordeel van NFC niet ziet? Ik vind heel QR code een gimmick en zie tot op heden niet meer waarden dan een website op een pak drinken zetten doormiddel van een QR code. DAN NOG denk ik dat ik gewoon google naar het merk… ze hadden helemaal geen app moeten maken. ze hadden gewoon de scanner die in de camera app zelf zit moeten benutten. dan had het een slimmere oplossing geweest. dan had het geweest:

    Stappenplan slimme QR-code:
    1. Telefoon uit zak pakken
    2. camera app vanaf lockscreen starten
    3. Scannen
    4. Bevestigen

  18. @JustinK: de standaard camera app heeft een qr scanner. Dus wat je beschrijft is al mogelijk. Maar ben het met je eens hoor Apple Pay werkt super op de iphone x, Helaas werkt het maar bij een handjevol plaatsen zoals de jumbo en Mcdonalds.

  19. @Guido: Mijn pinpas werkt nog sneller, tap & go!
    Al die oplossingen die banken verzinnen, of dat dat nou een QR-code of wat anders. Dat voegt totaal niets toe, gezien mijn pinpas nog steeds sneller en handiger is.

    Apple Pay daarentegen zal ik zeker gaan gebruiken. Ik draag altijd mijn Apple Watch en dat zal de enige oplossing zijn wat sneller (en handiger) werkt dan mijn pinpas.

  20. En repost van mijn commentaar EVDP op Emerce.
    Als je het filmpje op de website van de Telegraaf ziet valt je mond open van zoveel onbenulligheid.

  21. @JustinK: Betalen al meer dan een jaar met ING app op Android:
    Telefoon uit de zak
    Scherm aan (je hoef niet in te loggen)
    Tegen Terminal houden.. klaar

  22. Origineel geplaatst door Daejji
    @JustinK: Betalen al meer dan een jaar met ING app op Android:
    Telefoon uit de zak
    Scherm aan (je hoef niet in te loggen)
    Tegen Terminal houden.. klaar

    GOUD toch!?

  23. De grote vraag is wat Apple aan transactiekosten rekent.
    Een winkelier betaalt voor een bank (pin/qrcode) betaling ca. 5 cent.
    Een creditcard betaling kost een grote winkelier 1% of meer, kleine winkeliers 2% of meer.
    Ik ken de actuele paypal tarieven niet maar die waren toen 3-4%.

    De kans lijkt mij groot dat Apple hoge tarieven rekent en dat winkelier dit niet wil dragen. Dan kun je wellicht het beste systeem hebben (voor iPhone gebruikers) maar is de acceptatie laag bij winkeliers.

    In het buitenland speelt dit probleem minder omdat men daar geen ‘5 cent’ tarief kent zoals in Nederland.

  24. Origineel geplaatst door Gert van Roekel
    Dan komt betalen met de OK app er ook nog aan! Wel mogelijk met iPhone. Wordt 1e helft van dit jaar uitgerold.

    OK van OK IT BV
    Veelbelovend initiatief uit NL met grote namen er achter!

  25. Ik snap niet zo goed waarom velen zo graag gebruik willen maken van Apple Pay. De dienst voegt erg weinig toe in Nederland (het niet mee hoeven nemen van een pinpas die nota bene in mijn telefoonhoesje past zie ik niet als voordeel). En om dan als gimmick met je telefoon te kunnen betalen moet je al je financiële transacties met een derde partij in een ander land delen.

    Reuze benieuwd naar het waarom van anderen… Wat biedt dit nou echt aan voordelen?

  26. @Eric: Niet iedereen heeft een hoesje waar ze hun pinpas in doen (wat ik zelf overigens ook niet slim vind, maar dat is ieder voor zich).

    Apple pay is juist geweldig, ik gebruik het al een tijdje met een omweg via Boon. en vind het juist prettig. Ik hoef op een aantal plekken nooit mijn portemonnee te trekken (en kan dus mooi in mijn broekzak blijven zitten) het werkt snel en het is altijd handig voor als je je portemonnee of pinpas vergeten bent. Overigens kies ik er zelf niet voor om mijn pinpas bij mijn telefoon te bewaren, want telefoon gejat = pinpas gejat en hoesjes die ter vervanging van een portemonnee dienen (dus niet waar 1 pasje in kan) zorgen voor schade aan het scherm, wat ik al meermaals heb meegemaakt in de vorm van krassen op de plekken waar de pasjes zitten.

  27. Origineel geplaatst door Guido
    Het is een fluitje van een cent de app te starten, de camera gaat vanzelf aan, je scant de code in enkele milliseconden, de rekening verschijnt op je scherm, en je bevestigt het met je vingerafdruk, makkelijker kan toch niet? De camera heb je zelf helemaal onder controle, nfc niet… ik zie geen voordeel in nfc ten opzichte van een qr code. Nfc is niet meer dan een gimmick

    Origineel geplaatst door JustinK

    Stappenplan QR-code:
    1. Telefoon uit zak pakken
    2. Telefoon unlocken
    3. De app zoeken
    4. De app openen
    5. De code scannen
    6. De rekening bekijken
    7. De rekening bevestigen
    Stappenplan Apple-Pay via NFC (iPhone x):
    1. telefoon uit zak pakken
    2. tweemaal op de side button klikken
    3. Telefoon naast terminal houden.
    Stappenplan Apple-Pay via NFC (iPhone 8):
    1. telefoon uit zak pakken
    2. tweemaal op de side button klikken
    3. Vinger scannen
    4. Telefoon naast terminal houden.
    Met NFC haal je nog eens 4 stappen weg (met iPhone 8 haal je er 3 weg) Waardoor je toch niet kan zeggen dat je het voordeel van NFC niet ziet? Ik vind heel QR code een gimmick en zie tot op heden niet meer waarden dan een website op een pak drinken zetten doormiddel van een QR code. DAN NOG denk ik dat ik gewoon google naar het merk… ze hadden helemaal geen app moeten maken. ze hadden gewoon de scanner die in de camera app zelf zit moeten benutten. dan had het een slimmere oplossing geweest. dan had het geweest:
    Stappenplan slimme QR-code:
    1. Telefoon uit zak pakken
    2. camera app vanaf lockscreen starten
    3. Scannen
    4. Bevestigen

    Maar… Dan kan je ook zeggen: betalen met chip in bankkaart stappenplan:
    1 portefeuille uit achterzak nemen
    2 ongeopend tegen terminal houden
    3 in achterzak steken
    Eventueel 4 bij hoger bedrag pin intoetsen op terminal
    Klaar is kees

    Wàt win je dan met betalen met je telefoon als je je portefeuille bij je hebt? Niks.

    En er zijn ook websites die met de qr code werken ipv het pinpasbakje… daar is het heel handig hoor.

    Zoals in veel artikels (en in reacties) vermeld staat: er zijn veel te veel spelers op de markt die een stukje van de koek willen, er is nood aan één systeem voor iedereen! Anders wordt het leven alleen maar ingewikkelder…

    Alles heeft voor- en nadelen, net zoals draadloos opladen echt een gimmick is (energieverlies in overdracht, 24/7 energieverbruik van de lader die continu in de stekker zit,…)

  28. @JustinK: qr code heeft grote waarde in geschreven info, zoals brieven en email. Stuur nu betaalverzoeken met qr-code waar vroeger een acceptgiro nodig was, en recent vermelding van rekeningnummer en zaken waarvan je hoopt dat de betaler deze vermeldt. Ben het eens dat nfc waar mogelijk een snellere oplossing is.

  29. @Anton: jawel, je hebt altijd die qr code nodig

    Daarbij, ik ben loodgieter, geen kat van mijn 550 klanten dat Payconiq kent.
    Ja, 1 iemand, met een koffiebar.

  30. Geef maar maar het betalen zoals dat in China gebeurt met Wechat van Tencent. De service en kwaliteit van dat betaalgemak is hier in Europa nog ver te zoeken

  31. In België waar ApplePay nog niet operationeel is heeft Payconiq toch een aantal voordelen tov zijn concurrenten.

    De app werkt zowel met als zonder QR code.
    In de app staan al uw contacten die ook Payconiq hebben netjes bovenaan de contactenlijst gerangschikt. Je selecteert gewoon een van die contacten, tikt het bedrag dat je aan die persoon wil overmaken en als je wil (niet verplicht) voeg je nog een bericht toe. Tekenen met pincode of vingerafdruk en klaar. De persoon aan wie je betaalt hoeft zelfs helemaal NIET in de buurt te zijn.

    Sta je in een winkel dan komt normaliter (werkt goed in praktijk) de dichtstbijzijnde winkel (die waar je dus bent) bovenaan het lijstje. Je kan de winkel manueel selecteren of de QR code scannen die in de winkel hangt (niet verplicht). Even bedrag intikken en klaar.

    Werkt als een fluitje van een cent en is heel intuïtief/gebruiksvriendelijk. Ja, ik ben nog altijd fan!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.