Zandvoort panorama door Stefan de Groot

Haarlemmer schildert levensgroot panorama van Zandvoort op zijn iPad

Stefan de Groot heeft een levensgroot panorama van het strand in Zandvoort geschilderd op zijn iPad. Het 'Panorama Zandvoort' is vanaf 16 november zien in het Zandvoorts museum.

Op 16 november gaat de tentoonstelling ‘We gaan naar Zandvoort!’ van start, een digitale reis van verleden naar heden. Volgens het museum is het een primeur dat een reis van honderd jaar geleden wordt vermengd met digitale kunst. Multimediakunstenaar Stefan de Groot heeft op zijn iPad een levensgroot panorama van het strand gemaakt in zijn studio aan het Spaarne. Hij koos daarbij voor het strandleven in Zandvoort anno 1926. “Ik heb juist die periode gekozen, omdat toen ook ‘de gewone mensen’ naar het strand kwamen”, zo vertelt Stefan aan NH Nieuws. “Daarvoor waren het vooral de rijkelui die in dure hotels aan de boulevard sliepen.”

We gaan naar Zandvoort!

Het gebeurt wel vaker dat kunstenaars met een iPad aan de slag gaan om bekende scenes na te schilderen, maar meestal gaat het dan om locaties ver van je bed. De tekeningen die Stefan de Groot heeft gemaakt zijn dichter bij huis te vinden: in de tentoonstelling reizen we in de Blauwe Tram van Amsterdam naar Zandvoort. De reis duurde destijds nog anderhalf uur.

Zandvoort panorama door Stefan de Groot

De rieten strandstoelen, bootjes op het strand en de warm aangeklede standgasten zijn typerend voor die tijd. “Ze waren toen een stukje preutser dan nu. Vrouwen kleden zich bijvoorbeeld om in wagens, werden daarna in de wagen met een paard naar het water vervoerd en gingen zo het water in, vaak buiten het zicht van de mannen”, aldus de kunstenaar. Nu kun je met de Sprinter of buslijn 80 van Amsterdam naar Zandvoort.

Geen vieze handen van de verf
Het panorama wordt drie bij zes meter groot en zal ‘live’ worden geschilderd in de expositieruimte. Stefan gebruikt zijn iPad graag: “Handig hoor, je kan hem overal mee naartoe nemen en je krijgt geen vieze handen van de verf.” Op de website van NH Nieuws is een video te zien waarin de maker van het panorama meer erover vertelt.

Ook zin om te tekenen op je iPad? Bekijk dan ons overzicht van iPad-tekenpennen, want je hebt lang niet altijd een Apple Pencil nodig.

Tipgever: Laurus, bron foto: NH Nieuws

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 november 2018, 13:30
Categorie Achtergrond
Onderwerpen haarlem, kunst
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.