Steve Jobs sculptuur 'The Prophet'

Deze Steve Jobs-sculptuur zet je aan het denken

Als Steve Jobs jouw spirituele inspiratiebron is, dan zal deze sculptuur van een gebogen zittende Jobs je aanspreken. Het doet wel wat denken aan De Denker van Rodin, maar de insteek van de kunstenaar is heel anders.

Bij legendarische figuren uit de techwereld denk je meteen aan Steve Jobs. Er zijn al heel wat beelden en tekeningen van hem gemaakt en sommige mensen hebben zelfs een Steve Jobs-tattoo op hun lichaam laten zetten. De Chileense kunstenaar Sebastian Errazuri heeft zich ook aan een beeld van Steve Jobs gewaagd, waarbij de oprichter van Apple zittend op een kubus is vereeuwigd in zijn favoriete coltrui, spijkerbroek en New Balance-schoenen. Hij bladert wat op een iPhone, die hij in de hand houdt. De sculptuur heeft de passende naam ‘The Prophet’ gekregen. Maar als je denkt dat het beeld uit bewondering voor Jobs is gemaakt, heb je het mis.


Het Steve Jobs-beeld is een van de sculpturen uit een serie, die volgende maand in New York is te zien. Het bestaat uit bustes en beelden ten voeten uit van bekende figuren uit Silicon Valley. Alle beelden hebben een klassiek, Romeins uiterlijk en ook dat is met opzet: met de val van het Romeinse Rijk werd duidelijk dat zelfs zo’n grootmacht niet eeuwig kon blijven voortbestaan. Dat geldt misschien ook wel voor de macht van de techindustrie.

Steve Jobs sculptuur 'The Prophet'

Steve Jobs is het eerste beeld in de serie, daarna volgden andere visionairs zoals Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Elon Musk en Sergey Brin. Dat ze als Romeinse helden zijn afgebeeld moet nog eens extra onderstrepen dat het mythische karakters zijn. Dat geldt nog wel extra voor Jobs, die met opzet is afgebeeld als De Denker van Auguste Rodin. Het is dan ook geen toeval dat Errazuriz met Steve Jobs is begonnen en het beeld ‘The Prophet’ heeft genoemd. “Historisch gezien, is er in verschillende religies een profeet, die de boodschap verkondigt, dat bij het publiek blijft hangen en deel wordt van hun leven”, aldus Errazuriz.

Steve Jobs sculptuur close-up

Als je erover nadenkt, zijn tablets, die hij aan iedereen beschikbaar stelt, veranderen ons leven volledig. Het moment waarop we allemaal een apparaat met ons meedragen dat alle informatie vastlegt, verandert hoe we denken en omgaan met mensen. Het is bijna alsof er een nieuwe religie van start is gegaan.

Steve Jobs sculptuur

De beelden zien eruit alsof ze van wit marmer zijn gemaakt, maar de kunstenaar gebruikte een 3D-printer. Duidelijk is wel dat het hier om sociaal commentaar gaat. Mark Zuckerberg’s sculptuur heet ‘The New Opium’ en heeft een afwezige gezichtsuitdrukking, terwijl Elon Musk is afgebeeld als een gekwetste engel. Google’s Sergey Brin draagt een Google-bril op zijn neus en is gehuld in het gewaad van een keizer. Jeff Bezos zit te paard met een speer in zijn hand.

Jeff Bezos beeld

De beelden zijn van 1 tot 24 mei te zien bij The Elizabeth Collective in New York City. Meer foto’s van de sculpturen zie je op Errazuriz’s Instagram.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 april 2019, 13:42
Categorie Achtergrond
Onderwerpen kunst, steve jobs
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.