minority-report

‘Toekomstige Macs te bedienen met hand- en oogbewegingen’

Op Windows-pc's is het al een tijdje mogelijk: handsfree bedienen door met je ogen te bewegen. In een patent is te zien dat ook Apple bediening met de ogen overweegt voor toekomstige Macs.

Het patent met de naam ‘Gaze detection in a 3D mapping environment’ is hier te vinden en beschrijft hoe toekomstige Macs je oogbewegingen kunnen volgen. Je hebt dan geen muis meer nodig en de bediening werkt op een compleet andere manier.


Het patent beschrijft het maken van een driedimensionele kaart van minimaal één lichaamsdeel van een gebruiker. Dat kan een hand zijn, maar ook de blik van de ogen. Daarbij worden de beelden naar een computer gestuurd. Door de blik van de gebruiker te analyseren is precies te zien naar welke coördinaten iemand kijkt. Dit zou kunnen werken als een muispijltje op het scherm. Door je ogen op een ander punt te fixeren kun je de cursor verplaatsen.

Apple patent oog- en handtracking

Ook andere lichaamsdelen
De Mac kan vervolgens een bewerking uitvoeren op de content waar een gebruiker naar kijkt. Het patent werd in september 2017 ingediend maar werd nu pas gepubliceerd door het Amerikaanse patentbureau. Het document gaat nog iets verder en legt uit hoe een dergelijk trackingsysteem ook de bewegingen van andere lichaamsdelen kan volgen, waaronder het hoofd, de romp en de ledematen. Op die manier kan de gebruiker iconen en andere elementen van de gebruikersinterface selecteren. Daardoor zou je een soort Minority Report-achtige interface krijgen, die je met meerdere lichaamsdelen kunt bedienen.

minority-report

Geavanceerder dan Schakelbediening
Dit moet ervoor zorgen dat Apple’s vinding zich onderscheidt van de concurrentie. Een patent is nog geen garantie dat Apple ermee bezig gaat, maar het zou best eens kunnen zijn dat we in 2021 onze Macs met handen, ogen of hoofd kunnen bedienen. Apple biedt al wel Schakelbediening aan op de Mac (meer info), waarbij je bijvoorbeeld de muispijl kunt bewegen door op een schakelaar te klikken of een joystick aan te sturen. En sinds 2013 is het al mogelijk om met Schakelbediening met je hoofd een iPhone of iPad aan te sturen. Maar dat is natuurlijk minder geavanceerd dan wat dit patent laat zien.

Tipgever: Marjolijn, bedankt!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 november 2018, 14:30
Bron Bron Digital Trends
Categorie Achtergrond
Onderwerpen patent, toegankelijkheid
0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.