Reacties voor: Opinie: Waarom gratis iWork en iLife slecht kan uitpakken voor gebruikers

Apple's iLife en iWork zijn gratis geworden, maar dat heeft niet alleen positieve kanten. De kans is aanwezig dat Apple nauwelijks meer in verdere ontwikkeling investeert.

Reacties: 16 reacties

  1. Deze vragen zou je ook kunnen stellen over MacOs en de applicaties die daar onderdeel van uitmaken. We zullen het merken. Ik heb helemaal in het begin 500 euro betaald voor Aperture. Zou niemand nu meer betalen.

  2. Ik denk dat Apple wél zijn best zal doen om iWork te blijven doorontwikkelen en regelmatig zal vernieuwen en verbeteren. De reden is simpel: ze willen meer en meer onafhankelijk worden van Google en het reclame-vrije alternatief worden. Dat blijkt ook uit de gestage doorontwikkeling van Apples Kaarten-dienst.

    Apple is van zijn inkomsten niet afhankelijk van reclame, maar verdient door de relatief hoge marges op hardware zijn geld. Om dat te rechtvaardigen zullen ze ervoor zorgen dat mensen graag bij Apple blijven en het aanbieden goede, gebruiksvriendelijke, mainstream software is daarvoor een vereiste. Tegelijk kan Apple door deze aanpak een hogere graad van privacy bieden: ze hoeven immers geen geld te verdienen met de data van hun gebruikers. Een andere reden dat Apple iWork zal blijven vernieuwen is het feit dat de off-line werkende software zowel voor iOS als voor macOS een belangrijke en onderscheidende toegevoegde waarde is ten opzichte van Android.

    Dat Apple niet altijd snel is met het toevoegen van functies waar gebruikers volgens blogs behoefte aan hebben, komt denk ik omdat Apple zelf ook (zeer uitgebreid) marktonderzoek doet, en daar blijkt niet altijd hetzelfde uit. Vaak willen ‘gewone gebruikers’ heel andere dingen dan de toch vaak meer tech-gerichte blogs.

    Verder richt Apple zich zoals gezegd vooral op de grootste groep gebruikers; de ‘gemiddelde mens’. Het specialisme laat Apple, zoals je in je artikel al opmerkt, aan specialisten over. Dat verklaart ook het ten onder gaan van hun software als Aperture, waarvoor Adobe met Lightroom een minstens zo goed alternatief bood.

  3. Het gaat er bij Apple om dat je daarmee misschien een extra reden hebt om te switchen naar Apple hardware. Op het OS na boeit software Apple niet veel lijkt wel.

  4. iWork is een Lada vergeleken met MS Office. Het zou een schande zijn als ze daar geld voor zouden durven vragen. Leuk voor sporadisch gebruik maar meer ook niet. Ik denk niet dat ze daarmee gebruikers aan iOS/MacOS binden.

    Als ze die verhouding minder scheef willen maken, dan zullen ze honderden miljoenen (of meer) moeten investeren.

    Denk niet dat ze dat zullen doen. Ik mis het niet.

  5. Ik gebruik dan ook nog steeds Pages ’09.
    Echt heel triest wat Apple met deze pakketten aan het doen is.

  6. Ja, ik ben het eens met Marc en hoop dat het ook zo zal zijn. Zelf werk ik het liefst met iWork boven gratis Open Office of MS Office. Veel fijner (en mooier).

  7. @Marc: sorry Marc, maar ik denk dat dit wishful thinking is. Een aantal jaren geleden hebben ze een grote update gehad omdat de compatibiliteit tussen de mac and iOS versies een ramp was. En toen ze dit aanpakten hebben ze er meteen een hele reeks nuttige mac features uitgelaten en die zijn nooit meer weergekeerd. Behalve de recente update om teams te laten samenwerken is er sinds jaar en dag niks meer veranderd. Geen nieuwe features, geen GUI updates, geen publiciteit, niks…

    En gezien Apple wel meer de neiging heeft hun software te verwaarlozen ziet het er niet goed uit. Tenzij ze plots het geweer van schouder veranderen. Kan altijd natuurlijk!

  8. @Marc: Microsoft biedt inderdaad veel meer functies maar is in gebruik, logica en stabiliteit veruit de Lada van de twee.

    Oh ja, en bijzonder traag.

  9. Eens met Marc.

    Het is heel simpel. Hoe meer een app van Apple wordt gebruikt, hoe groter het belang van Apple om die te onderhouden.

    Dat ze gratis zijn is een teken dat Apple ze geschikt vindt voor breed publiek.

    Ik gebruikte voor mijn werk een Office 365 account omdat Pages en Numbers niet meer bevielen.
    Inmiddels zijn beide pakketten de laatste jaren enorm vooruit gegaan en krijgen de Apple programma’s wat mij betreft weer de overhand.

  10. Keynote is wel gelijk aan Powerpoint. Pages en Numbers by far niet.

  11. Ik vind het positief.
    Voor de niet veeleisende gebruiker die een Mac koopt (of een iPad), is er nu niet de noodzaak om apart MS Office aan te schaffen. Deze doelgroep doet Apple daarmee een groot plezier.
    De groep zakelijke gebruikers gebruikt veelal toch wel MS Office, al is het alleen maar om de uitwisselbaarheid. Deze groep zal Apple met iLife en iWork waarschijnlijk toch nooit bereiken.

  12. Een update is voor dergelijke programma’s nog zelden een verbetering. De meeste programma’s die al langer dan 15 jaar meedraaien zijn door alle updates inmiddels ‘te complex’ geworden voor het gewone werk. Om even een brief te tikken heb je niet 5000 functies nodig, om even een eenvoudige berekening te maken evenmin. Programma’s als Word, Excel, maar ook Photoshop zijn door al die updates gewoon te zwaar en te ingewikkeld voor de meest voorkomende handelingen. Het is niet voor niets dat er zoveel tekstverwerkers, spreadsheets en fotobewerkingsapps voor de ipad zijn verschenen: de meeste gebruikers willen gewoon even een snelle handeling verrichten met een app met een lage instapdrempel.

  13. Totaal niet mee eens. Apple zal deze pakketten nooit laten verslonzen omdat dit één van de verkoopargumenten van een Mac is. Dé reden voor veel kennissen van mij om een Mac te overwegen zijn juist apps als iMovie. Misschien iWork wat minder maar op zich logisch: Microsoft is nog steeds heer en meester op Office gebied. En Apple vindt dat prima zolang ze maar goede Mac Apps maken. Sterker nog: juist door Microsoft een graantje mee te laten pikken van het succes van de Mac en iOS zorgt Apple ervoor dat Microsoft blijft investeren in Apple’s platform. Apple heeft er dus geen enkele baat bij om Pages, Numbers en Keynote de allerbeste apps te laten zijn op de Mac. Leuk voor de hobbyist maar niet voor het serieuze werk. Apple zal zeker blijven investeren in iWorks om niet te ver achter te gaan lopen maar Apple is zeker niet van plan die markt te veroveren. Die mag Microsoft met alle liefde van ze hebben.

    Op gebied van iLife is dat anders. Die software zorgt ervoor dat mensen voor een Mac kiezen. Vroeger was dat verkoopargument nog veel groter en werd er nog meer aandacht aangegeven. Die software verdient dus meer aandacht van Apple dan alleen wat updates.

    Als Apple echt meent dat ze de Mac nog serieus nemen dan verwacht ik op gebied van iWorks maar met name van iLife redelijk wat vuurwerk tijdens het eerstkomende WWDC en/of apart Mac event. Ik hoop echt dat Apple terugkeert naar zijn roots zoals destijds met het prachtige iLife 09 pakket waar zelfs nog een webdesign pakket inzat (wat heel aardig werkte: iWeb). Er zijn zat mensen die zoiets nog steeds wel zien zitten. En hosten via iCloud zou toch een eitje moeten zijn. En soms mis ik het zelfs om foto’s te delen via MobileMe met een simpele site. OK misschien niet helemaal meer van deze tijd maar niet iedereen heeft een iOS apparaat of snapt Apple fotodelen binnen iOS.

  14. Pages, numbers en keynote? Serieus? Alleen voor mensen in een pages, numbers en keynote wereld! Net als Google docs. In de basis werkt het best aardig maar in een serieus bedrijfsleven met veel andere office compatible apps en waar je met veel externe partijen werkt is Office DE standaard. Die andere pakketten kunnen daar zeker wat betreft compatibiliteit niet aan tippen. Succes met conditionele formatting in Excel, succes met headers, goofters en headings in Word, succes met effecten in PowerPoint. Compatibiliteit is een drama.

  15. Origineel geplaatst door Mike
    Pages, numbers en keynote? Serieus? Alleen voor mensen in een pages, numbers en keynote wereld! Net als Google docs. In de basis werkt het best aardig maar in een serieus bedrijfsleven met veel andere office compatible apps en waar je met veel externe partijen werkt is Office DE standaard. Die andere pakketten kunnen daar zeker wat betreft compatibiliteit niet aan tippen. Succes met conditionele formatting in Excel, succes met headers, goofters en headings in Word, succes met effecten in PowerPoint. Compatibiliteit is een drama.

    Ik weet niet of je iWork ooit hebt gebruikt? Of je de functies kent? Die zitten er allemaal in.

  16. Ik durf wedden dat 80% van Office gebruikers al hun werk kunnen doen in iWorks. Ik gebruik het dagelijks voor school en privé leven. Werkt super snel, soepel en stabiel. Alle functies die ik gebruik in Office, kan ook met iWorks. Het probleem is dat mensen deze functies niet weten of vinden, omdat ze vast zitten aan het onlogisch lint en tabblad design van Office. Het enige nadeel is dat iWorks alleen gigantisch uitgebreid is op de Mac. De iOS en web versies zijn inderdaad super beperkt. Dus uitgebreide functies gebruiken tussen Mac en Windows gebruikers gaat niet omdat er geen goede native versie is voor Windows. Ook voor de mensen die met Office werken kunnen geen iWorks bestanden openen, omgekeerd wel. Maar dit ligt aan Microsoft, zij zouden Office compatibel moeten maken met iWorks bestanden. Heb in die 4 jaar dat ik met iWorks werk nog nooit een vastloper gehad. Vorig jaar een presentatie gezien over ethical hacking. Die presentator gebruikte PowerPoint op zijn Mac, en het hele programma liep vast tijdens zijn presentatie. Microsoft kan gewoon geen stabiele software maken.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.