Reacties voor: Onrust over nieuwe chip in Apple-oordopjes

Er is onrust ontstaan over de nieuwe oordopjes die Apple bij de iPod shuffle meelevert. Volgens diverse websites heeft Apple een DRM-chip ingebouwd die voorkomt dat je willekeurige oordopjes in de nieuwe shuffle kunt steken.
Lees het complete artikel → Onrust over nieuwe chip in Apple-oordopjes

Reacties: 44 reacties

  1. Tsja, ze moeten toch ergens geld mee verdienen, nietwaar? 

  2. Jazeker je moet geld verdienen maar is ergens een grens toch, dit is gewoon het product en de consument uitmelken. Maar ja niemand forceert de consument om het aan te schaffen.

  3. erm.. omdat ze dat neit al doen met de rest van de hardware??? serieus… apple is te duur met haar accesoires. en toegegeven, het is geen rotzooi.. maar dan nog, het staat niet in verhouding IMHO

  4. Weet niet,
    Moest MS dat doen, dan zouden er heviger reactie’s komen vreesk.

  5. Denk eerder dat deze chip tbv de besturing is van de shuffle.
    De dopjes zijn toch voorzien van functies zoals volume regeling?.

  6. @Jelle, MS is geen HW fabrikant…

  7. Dit heet koppelverkoop en is dus verboden.

  8. @F
    En X-Box 360 dan? SideWinder spul? Toetsenborden en muizen? Ik kan nog wel even door gaan. Ze hebben genoeg hardware, alleen geen pc systemen.

  9. Er zijn toch al fabrikanten bezig met het maken van oordopjes voor de nieuwe shuffle? Denk dat die chip inderdaad nodig is voor volumeregeling e.d. Ik verwacht niet dat bedrijven Apple moeten betalen om oordopjes te produceren..

  10. Al met al Zeer onwaarschijnlijk verhaal.
    Stel dat de foto een chip laat zien.
    Stel dat die chip in de start-stop bediening van de ipod verwerkt is
    Dan nog zegt dat weinig over al dan niet DRM.

    Wat zou uberhaupt het nu zijn om een DRM slot in oortjes te stoppen als je dat in de ipod kunt doen?

  11. Wat heeft dit met de iPhone te maken?

  12. Ik denk niet dat dit onder koppelverkoop valt. Het argument van Apple zal zijn dat de oortelefoon voor dit type ipod onlosmakelijk met elkaar verbonden is omdat de besturing van het apparaat niet op het apparaat maar op de oortelefoon zit. Dit geheel vormt het product.

    Nu weet ik niet hoe de aansluiting eruit ziet van de koptelefoon. Maar ik verwacht dat dit net als bij de iphone een normale jack zonder extra contacten is. Dan zal over de bestaande contacten toch een extra signaal gestuurd moeten worden (waardoor een normale aan/uit schakelaar onmogelijk lijkt). Daar heb je dus toch iets (een chip?) voor nodig bij de schakelaar die dat regelt.

  13. Origineel geplaatst door nms
    Dit heet koppelverkoop en is dus verboden.

    In dit geval betreft het geen koppelverkoop. Daar is allees sprake van als een product en extra product of dienst vraagt waar ook voor betaald dient te worden.
    Bij de shuffle zullen gewoon oordopjes geleverd worden.

    Van koppelverkoop is dus geen sprake

    @ Benno, idd (had je opmerking nog niet gezien).

  14. @Henk Maas: En zelfs dat hebben ze.

  15. Voor de duidelijkheid, de nieuwe Shuffle heeft geen bediening meer op het apparaatje zelf. Het apparaatje is nu zo klein dat de bediening er niet meer op past. Dit zit nu dus in het koordje van de koptelefoon. En het is niet meer dan logisch dat daar een chipje in zit. En dat chipje zal vast wel intelligent genoeg zijn om te detecteren in welke mp3 speler het is ingeplugd en omgekeerd zal de Shuffle intelligent genoeg zijn om te weten of er een koptelefoon in ingeplugd is met de juiste bediening.

    Maar er is nog niemand die een bewijs heeft geleverd dat de Shuffle alleen werkt met speciale koptelefoons van Apple. BoingBoing zegt zelf: “What we found is a mystery to us: we’re not electrical engineers. ”
    En vervolgens blaat iedereen elkaar na, omdat het leuk is om te roepen dat Apple weer eens iets fout zou doen.

    Gelukkig is de iPhoneClub wat genuanceerder.

  16. ik denk eerder dat het een soort besturings/communicatie chip is aangezien dezelfde ingang word gebruikt voor usb verbinding

  17. Ik heb vandaag mijn shures in een nieuwe shuffle kunnen testen en die spelen de muziek gewoon af. Ik denk dat er niet zo veel aan de hand is.

  18. Ik ga voor dat laatste.
    Dat Apple een accesoire plan heeft.
    Dat gebeurt met de iPod ook al jaren. Als je accesoires wil uitbrengen voor een Apple iPod moet je lid worden, dan krijg je de juiste maten en specificaties om jou product compatible te krijgen met de iPod. Dit is niet om zakken te vullen maar om te garanteren dat het allemaal plug and play werkt.

    Er zijn namelijk ook producten waar voor sommige accesoires extra software ondersteuning nodig is en die support kan je dus door Apple mee laten nemen in een volgende firmware.

    Het is allemaal minder erg dan het lijkt
    En er komen vast alternatieven op de markt dan dat wat Apple aanbied.

    De prijs ?

    Tja Apple is nooit goedkoop geweest. Evenmin de accesoire bouwers.

    kwaliteit kost geld. Daar kan zelfs de finantiele crisis niets aan doen. De Apple prijzen zijn er niet lager door geworden.

  19. DRM Chip ha dat zou laggen zijn
    Maar nee natuurlijk niet, en al was het zo gewoon maandje wachten is er namaak net zoals die nieuwe Apple TV Kabels die via Dock gingen daar zat ook een ID chip in maar ondertussen zijn er al genoeg neppe kabels met een namaak ID Chip

  20. laten we nu maar gewoon afwachten.
    apple zal vast wel met een verklaring komen.

  21. @Tjerk: DRM heeft niet alleen met kopieerbeveiliging van muziek te maken. Apple heeft ook authenticatiechips gebruikt om bijvoorbeeld de video-out-functie van recente iPods te blokkeren. Als je video’s van je iPod op een televisie wilt bekijken werken de oude kabels niet meer en moet je een dock of kabel met speciale authenticatiechip aanschaffen. Een kabeltje om het wel werkend te krijgen kost $49.

    Voor de iPhone heb je ook zo’n kabel met authenticatiechip nodig. En daarmee is de opmerking van @Daros “Wat heeft dit met de iPhone te maken?” ook meteen beantwoord.

  22. Eerst maar eens afwachten wat er van klopt. Ik moest wel meteen denken aan die authenticatie chip voor video-out idd zoals hierboven al genoemd. Apple heeft er dus wel een handje van om dit soort chips te gebruiken. Kan goed werken zoiets om te zorgen dat alles idd als plug & play werkt, maar anderzijds is het ook lekker verdienen voor Apple natuurlijk. Maar ja dat weet je van te voren, Apple producten zijn (meestal) van een redelijke kwaliteit, passen alleen op andere Apple producten of goedgekeurde accessoires en je betaalt te veel. Maar krijg je wel een gelikt product.

  23. Vreemd dat Apple nog geen sluitende reactie gegeven heeft; snelheid met communiceren is bij kwesties als deze van groot belang; anders gaat een (verkeerd) gerucht te snel lopen en hebben veel mensen al een verkeerd beeld.

    Dat ze nog niet gereageerd hebben, spreekt eerder vóór het gerucht dat dit een chip is die Apple extra geld oplevert, dan tegen. Ontkrachten van dit gerucht zou voor Apple immers simpel en snel zijn, toegeven dat je weer een manier gevonden hebt om extra veel geld te verdienen niet…

  24. Ik mag eigenlijk wel hopen dat Apple een accesoire-plan heeft. Persoonlijk vind ik de Apple oordopjes voor geen meter klinken.

    Ik zou best wel wat geld er voor over hebben om duurdere doppen te kopen met betere geluidskwaliteit.

  25. kunnen ze die chip er niet uit halen
    dus je ipod shuffle ombouwen :p

  26. achja, krijg je die oordopjes er niet bij dan?

  27. Grappig.

    Als MS soortgelijk in hun hoofd halen dan is de wereld te klein en breek a.h.w. de pleuris uit.

    Bij Apple wordt hooguit wat gegromd en zelfs naar de positieve kanten van dit soort concurrentievervalsing gekeken.

  28. ik zeg boycotten 🙂

  29. Je kan het ook anders bekijken…
    Ipv dat de oortjes “oortjes” zijn hoort het nu in de totaliteid van de ipod.

    en is het dus niet ipod+oortjes maar ipod
    dit statement leid ik uit omdat de bediening enkel via de oortjes gebeuren.

    Dit wil echter niet zeggen dat ik dit goedkeur

    Maar zoals een medelezer hier zei (AART)
    hij kan zonder problemen muziek beluisteren met zijn oortjes
    dus zal er wel niet zoveel aan de hand zijn zeker…

  30. jailbreaken :P:P:P

  31. afspelen zal ook geen probleem zijn
    het is meer het bedienen
    en zonder de oortjes met chip kun je dus niet het afspelen starten 😉

  32. Dit verhaal is onzin,

    Ik heb de nieuwe shuffle in New York gekocht en kan hem gewoon met mijn shure headset gebruiken, echter kun je hem dan niet bedienen omdat in de apple headphones zit een kleine control voor het luisteren naar de gesproken info. Maar gewoon afspelen zonder te skippen naar een nieuwe track is geen probleem met een andere hoofd telefoon

  33. Wie gewoon even naar de website vane Apple gaat vind gewoon het antwoord.
    http://store.apple.com/nl/product/MB770G/A?fnode=MTY1NDA0Ng&mco=MjI0NjY2OA

    Dus “Voor geschikte oordopjes moet je straks minstens $49 betalen. ”
    Gaat dus niet op aangezien ze gewoon 29 euro kosten net zoals de vorige oordopjes ook kosten.

    Eerlijk gezegd denk ik ook niet dat er DRM in verwerkt zit en je dus ook gewoon third party accessoires kunt gebruiken (zoals belkin), maar dat kan ik je pas met zekerheid vertellen zodra ik ze binnen krijg in mijn winkel.

  34. @Robert-Jan van Kuppeveld: Dan ben ik wel benieuwd naar hoe jij dan de muziek start aangezien dat alleen kan met die controls op de headset.

    Overigens is heel die accessoire markt van Apple erop gebouwd dat anderen dit kunnen doen zonder problemen. Vandaar ook dat ze een zeer levendige accessoire markt hebben met kwalitatief goed spul en ook met goedkope Chinese rommel. DRM gebruiken helpt die markt om zeep en daar is Apple absoluut niet bij gebaat.

    M.a.w. heel erg vergezocht onzin verhaal omdat het haaks op het business model van Apple staat voor wat iPods betreft. Die zouden ze hiermee volledig om zeep helpen met als gevolg dat ze helemaal niks meer verkopen.

    @Gonny van der Zwaag: Daarbij dient wel aangetekend te worden dat alle hardware in de keten ook daadwerkelijk die DRM moet ondersteunen anders werkt het simpelweg niet. In een aantal zaken is support voor DRM al in de betreffende protocollen ingebouwd waardoor er wel gebruik gemaakt kan worden van DRM. DRM is echter alleen beperkt tot muziek en film en wel of deze zaken op bepaalde items afgespeeld mogen worden.

    DRM is nog nooit gebruikt om bepaalde stukken hardware te weren zoals in dit geval. Het is dus nog nooit gebruikt om het gebruik van een headset op een muziekspeler te weren, wel om te weren dat de muziek dan afgespeeld kan worden (wat overigens een wereld van verschil is qua opvatting!). Dat onderstreep je nog eens met de voorbeelden die je geeft trouwens. Hiermee is dan ook meteen het gebruik van DRM om het gebruik van bepaalde accessoires naar het land der fabelen verwezen 😉

  35. Trouwens nog een opmerking over de oordopjes zelf de oordopjes die bij mijn ipod touch zaten passen niet in mijn oren das lullig als je dat hebt bij een shuffle
    Voor m’n ipod touch heb ik gewoon van die in ear dingen gekocht klinken ook tich keer beter en zitten erg goed
    Wat wel vervelend is je hoort niet meer als iemand tegen je praat dus ik moet ze vaak wel helemaal uit doen of 1tje in oor en 1tja laten hangen

  36. Boycotten die zooi. Als dit waar is dan is de iPhone het laatste product wat ik van Apple heb gekocht. Wat een smeerlappen. Verkopen ze alleen maar meuk, oordoppen voor 30 euries met een geluidskwaliteit van een krant. Je mag toch op zn minst wel zelf je koptelefoon uitkiezen? Mijn respect voor Apple daalt met de dag. Uitmelkers, bah!

  37. boycotten inderdaad.
    Wist je dat de oordopjes van een iphone precies hetzelfde als een walkman van 15 jaar geleden? Het enige verschil is dat die niet allemaal passen en je dus een dunnere mini-jack moet hebben.
    Het andere financiele verschil is dat ze tegenwoordig 10x zo duur zijn. Techniek word toch steeds goedkoper?
    Beetje jammer dat apple soms zo duur moet zijn, onzin….

  38. Ik zeg het al maanden…. apple is de grootste oplichter die er bestaat!!!

    Alleen al een laptop,… 2500 euro! slaat dat ergens op??? Waar een dualboot opzit, omdat je niet echt zonder windows kunt. Heb je wel eens een pc gezien met dualboot om apple programma’s te draaien??

    En dus nu weer zo iets….

    En kijk hoe men hier dan reageert, men verzint dingen om het nog goed te praten ook. Dat is puur verslafden gedrag…… 🙂

  39. Ik begrijp niet waarom de helft van de schrijvers zo aggressief reageert op een onbevestigde speculatie.

  40. Rustig maar. Het is VALS ALARM!!!

  41. ps. En jullie zeikerds geven mij hierbij een reden om juist Apple te blijven kopen… Hou ik tenminste nog wat exclusiefs 😉

  42. @Jack: Tja, voor 950 euro heb je ook gewoon een laptop hoor. Er zijn een x aantal modellen en standaard configuraties binnen die modellen waar je uit kunt kiezen. Ieder model heeft zijn eigen prijskaartje en ieder model is uit te breiden. Daarbij kun je bij sommigen inderdaad richting de 2500 euro. Als ik echter naar Lenovo Thinkpads kijk dan zie ik daar veelal modellen die pas bij de 2500 euro beginnen. Voor Sony idem. In het a-merk segment is die prijs dus helemaal niet raar. Als ik het zou moeten vergelijken met UNIX workstations (want de Mac is ook een UNIX workstation) dan zijn de Apple machines juist deadcheap. Voor een echte UNIX workstation betaal je al gauw 2 a 3x meer dan voor eentje van Apple.

    Die dual boot optie is een slimme marketing zet van Apple. Er zijn heel veel mensen die twijfelen of ze nou wel of geen Mac nemen. Heel veel mensen die het niet doen omdat ze vrij afhankelijk zijn van bepaalde software die alleen onder Windows draait. Als je die mensen nou iets aanbiedt waardoor ze ook Windows kunnen draaien dan kun je die groep overhalen om over te stappen. Dat is wat Boot Camp is. Het is dus domweg meer gebruikers naar je toe trekken en dat werpt z’n vruchten af. De cijfers laten namelijk sinds de introductie van de Intel Macs een stijgende lijn qua verkopen zien die pas onlangs is afgetopt, vermoedelijk is dat door de huidige economische malaise (computers zijn nog steeds luxe producten die in zulke tijden minder gekocht worden).

    Ik heb overigens nog nooit een pc in de winkel gezien met welke dual boot dan ook. Dat heb ik nog altijd achteraf zelf moeten maken. Het was echter wel mogelijk en zo geldt dat ook voor de Intel Macs. Het is mogelijk maar wordt standaard niet gebruikt (en dat is een wereld van verschil).

    Dus ja, onzin uitkramen wat jij doet is inderdaad verslaafden gedrag. Voortaan toch iets van kennis vergaren over het onderwerp waar je je gal over spuwt. Dan kun je namelijk beweringen onderbouwen en wordt het een veel zinnigere reactie dan die je er nu neerzet. Buiten dat zet het alleen maar aan tot dom geflame waar niemand wat mee opschiet en dat is echt heel erg jammer.

    Overigens geldt het voor wel meer mensen. Het is vanuit elektrotechnisch oogpunt niet zo raar dat men een chipje heeft om de functies van de 3 knoppen over een paar stroomdraadjes te kunnen gooien. Er moet namelijk naast audio ook nog de data heen en weer zodat de iPod Shuffle weet wat hij moet doen: volume harder/zachter, vorige/volgende nummer, vertellen wat er nu speelt, welke playlist actief is, etc. De hoeveelheid functies die deze 3 knoppen moeten afhandelen is zo groot dat er een speciaal signaaltje over de lijn gestuurd moet worden. M.a.w. wat voorheen in de Shuffle zelf zat aan knopjes en de achterliggende elektronica hiervoor hebben ze nu doodleuk naar de headset verhuisd. Daarom is het ook nogal wiedes dat er een chip in zit. Buiten dat kun je ter beveiliging van de elektronica in zo’n kastje er voor kiezen om het e.e.a. dusdanig in te stellen dat het alleen werkt wanneer het ergens aan voldoet (compatible zijn met de iPod Shuffle). Dat gebeurd ook met batterijen in veel apparaten. Sommige apparaten hebben een zekere beveiliging zodat er niks gebeurd als je batterijen er toevallig verkeerd om insteekt. De goedkopere apparaten hebben dit niet en kun je opblazen wanneer je de batterijen er verkeerd om in stopt. Bij batterijopladers heb je dit ook in de vorm van een overspanningsbeveiliging. Voor vrij weinig (chipjes kosten niks) heb je een mooie beveiliging die voorkomt dat een apparaat met een zeker prijskaartje niet meteen kaduuk gaat.

    Het is nogal een storm in een glas water waarbij het inmiddels ook al zo is dat een firma als V-Moda haar woorden terugneemt omdat er niets van waar is. Tja, al die heisa om niks omdat mensen vandaag de dag meteen maar op de barricades gaan en moord en brand staan te schreeuwen. Misschien dat je je net zo druk kunt maken om wat essentiëlere zaken die er zo her en der in de wereld en je eigen land spelen.

    Al met al een flinke lap tekst die hopelijk het een en ander een stukje duidelijker maken.

  43. En zie ook hier bij Macworld het DRM verhaal uit de doeken gedaan.

    An Apple spokesman confirmed the presence of the chip to Macworld. “As part of the Made for iPod program, we make sure that third party headphones work properly with the third generation iPod shuffle,” the spokesman said.

    However, there is no DRM in this new control chip, according to Monster Cable’s Kevin Lee, who added, “In fact, it’s not even authentication. It just gives us a way to control the iPod.”

  44. iPod Shuffle is ook te gebruiken met een andere koptelefoon (ouderwets woord :P). Zodra je hem aanzet, gaat ie beginnen met afspelen waar hij was gebleven (in het nummer). Zelfs de voice-over voor de batterij werkt gewoon bij snel uit-aanschakelen: “battery full”.

    Aanvulling:
    Deze oordopjes hebben ook een microfoontje en de middelste knop werkt ook bij de iPhone (zelfde functie als bij de iPhone-oordopjes). Alleen de microfoon bij het bellen gaat mis: je hoort jezelf en de ander hoort jou niet, oordopjes eruit halen en via de gewone mic praten is de oplossing. Ik hoop dat de volume-controle en die bug in de microfoon er uitgaan bij de nieuwste FW-update 3.0! (Om het ook weer even helemaal iPhone-gerelateerd te maken.)

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.