Onrust over nieuwe chip in Apple-oordopjes

Er is onrust ontstaan over de nieuwe oordopjes die Apple bij de iPod shuffle meelevert. Volgens diverse websites heeft Apple een DRM-chip ingebouwd die voorkomt dat je willekeurige oordopjes in de nieuwe shuffle kunt steken.

iPod shuffle chipEr is ophef ontstaan over de nieuwe oordopjes die Apple bij de iPod shuffle meelevert. Volgens diverse websites heeft Apple een DRM-chip ingebouwd die voorkomt dat je willekeurige oordopjes in de nieuwe shuffle kunt steken. Zo kan Apple weer dure licenties verkopen en zijn wij als consument maar weer mooi onnodig duur uit. Het gerucht ontstond nadat iLounge ontdekte dat er in de shuffle-oordopjes een chip is ingebouwd. Die chip is geen onzin: die bestaat echt en is door Boing Boing al op de foto gezet. De vraag is alleen of het echt om een soort van hardware-DRM gaat.

Zelfs de Electronic Frontier Foundation (EFF) doet mee aan de stemmingmakerij. De organisatie is meestal vrij kritisch, maar probeert in een artikel toch de toon te zetten door te spreken over “careful reviewers” van iLounge, die de chip hebben ontdekt. Ze lijken daarmee aan te willen geven dat dit niet zomaar een stelletje bloggers zijn, dus als iLounge het zegt moet het wel betrouwbaar zijn. Nu is iLounge niet de eerste de beste geruchtensite, maar wat ze over de chip in de oordopjes concluderen bevat misschien toch iets teveel speculatie. iLounge schrijft dat er een authenticatiechip in zit, waardoor je op Apple’s eigen oordopjes aangewezen bent. Er komen wel adapters aan, die minstens $19 of zelfs wel $29 gaan kosten. Voor geschikte oordopjes moet je straks minstens $49 betalen.

Nu zijn er twee mogelijkheden. Optie 1 is een waarheid als een koe: om de iPod shuffle via oordopjes te kunnen bedienen is niet elk type oordopje geschikt. Fabrikanten zullen hoe dan ook een schakelaar met bedieningsmogelijkheden moeten toevoegen. Voor het starten, stoppen en shufflen is misschien ook nog wat intelligentie nodig, zodat je al snel terechtkomt bij het inbouwen van een chip. Geen wonder dat niet elk oordopje werkt. Die chips kun je als fabrikant gewoon kopen (of laten ontwikkelen) en inbouwen in een nieuw type oordopje. Optie 2 is dat Apple het hele proces heeft afgeschermd met encryptie en een verplicht licentieprogramma voor accessoiremaker heeft opgetuigd, zodat de iPod shuffle alleen muziek kan afspelen met oordopjes van fabrikanten die daarvoor een flink bedrag aan Apple hebben betaald. Dat laatste is nog helemaal niet zeker. En of de prijzen van oordopjes daardoor veel hoger uitvallen is ook nog niet zeker. En of Apple fabrikanten die toch alternatieve oordopjes op de markt willen brengen juridisch kan aanklagen is ook nog niet zeker, ook al is Apple er gek genoeg voor.

Via: MacFreak

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 maart 2009, 13:31
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.