Opera logo

Browsermaker Opera in Chinese handen, wat betekent het voor jou?

Browsermaker Opera heeft de browser en privacy-apps verkocht aan een Chinese groep bedrijven. Het betekent voor westerse gebruikers minder duidelijkheid over je privacy.

Het Noorse bedrijf Opera heeft de merknaam, de apps en de browser die ze maken verkocht aan een Chinees consortium. De verkoopprijs bedraagt $600 miljoen, flink minder dan een eerder aanbod van $1,2 miljard. De nieuwe eigenaren van Opera worden aangevoerd door het Chinese zoek- en beveiligingsbedrijf Qihoo 360.

Opera in Chinese handen

Niet alle bedrijfsonderdelen van Opera gaan over in Chinese handen. De divisies Opera Mediaworks, Opera Apps & Games (inclusief Bemobi) en Opera TV blijven achter in Noorwegen, samen met de 560 medewerkers die bij de consumentendivisie werkzaam zijn. Voor de overige 1.109 medewerkers is het lot nog onzeker. De huidige CEO Boilesen houdt in ieder geval zijn huidige functie.

De oorspronkelijke overeenkomst die in februari speelde, liep vast op goedkeuring over regelgeving. Deze nieuwe overnamedeal is goedgekeurd door het bestuur van Opera. Ze krijgen 18 maanden de tijd om een nieuwe bedrijfsnaam te verzinnen. Voor de aandeelhouders van Opera verandert er niet zoveel: uiteindelijk wordt maar een kwart van het bedrijf verkocht voor $600 miljoen, terwijl ze veel mee verdienen met Opera TV en andere producten uit de consumentendivisie.

Wat betekent het voor jou?
Opera VPN voor de iPhone met het kiezen van een locatie.Gebruik je de browsers, performance- en privacy-apps van Opera, dan gaat er iets veranderen. Opera maakt apps die het dataverkeer omleiden zodat je minder data verbruikt. Ook hebben ze een VPN-app voor iOS waarmee je je lokatie kunt spoofen, zodat je diensten kunt gebruiken die in een bepaald land niet zijn toegestaan. Zeker in China, waar vaak westerse internetdiensten gecensureerd worden, kan dat gevoelig liggen. De kans is aanwezig dat de nieuwe eigenaren moeten voldoen aan de Chinese wetgeving en bepaalde functionaliteit gaan uitschakelen. Daarnaast heb je niet meer de zekerheid dat je data op Europese servers wordt bewaard, waardoor je privacy minder duidelijk geregeld is.

Als browser wordt Opera niet zoveel gebruikt: het is de op vier na populairste browser met een marktaandeel van slechts 1,9 procent. Maar mobiel wordt Opera juist wel veel gebruikt, met een marktaandeel rond de 10 procent. Vooral de laatste tijd is Opera erg actief geweest met vernieuwende functies voor data- en videocompressie en het inbouwen van een VPN.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2016, 14:08
Categorie Apps
Onderwerpen browser, opera

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.