9,7-inch iPad met Swift Playgrounds.

Waarom wij verwachten dat Apple nog een iPad-event organiseert

Apple kondigde de nieuwe 9,7-inch iPad aan, maar wat ligt er nog meer in het verschiet? Hoe zit het met een nieuwe iPad Pro en een compleet nieuwe 10,5-inch iPad? En waar blijven de nieuwe Macs?

Apple kondigde deze week nieuwe producten aan, maar deed dat op een niet erg spectaculaire manier: via een persbericht. We maakten kennis met een nieuwe 9,7-inch iPad, een rode iPhone 7 en de 128GB iPhone SE. Veel mensen zijn teleurgesteld over de aankondigingen en het feit dat er geen evenement was: “Is dit het nou?” Maar het betekent niet dat we alles hebben gehad. Het is nog steeds mogelijk dat Apple de echt interessante producten heeft bewaard voor een voorjaarsevenement.

9,7-inch iPad met Swift Playgrounds.

Waarom er geen evenement was

Als je terugkijkt naar de aankondigingen van deze week is wel te begrijpen waarom er geen evenement werd georganiseerd. De 9,7-inch iPad is duidelijk bedoeld als instapmodel voor het onderwijs en zakelijke gebruikers, voor een zo laag mogelijke prijs. De tablet is zwaarder en dikker dan de iPad Air en mist ook een aantal functies. Voor Apple is dat geen interessante boodschap om op het podium te vertellen. Ze willen niet als prijsvechter bekend staan en een bijeenkomst over het onderwijs is ook maar voor een bepaalde doelgroep interessant.

Hetzelfde geldt voor de rode iPhone 7 en de 128GB iPhone SE. Beide zijn gebaseerd op bestaande producten, waardoor er niet zoveel over te vertellen valt. Apple wilde blijkbaar geen bijeenkomst over de AIDS-projecten die je met (PRODUCT)RED steunt en de 128GB iPhone SE bevat in feite niets nieuws. Kortom: genoeg redenen voor Apple om voor deze aankondigingen geen media-evenement te organiseren.

Maar dat wil niet zeggen dat dit alles is wat Apple dit voorjaar gaat aankondigen. Er zitten nog steeds producten in de geruchtenpijplijn, die wél interessant genoeg zijn voor een evenement. Wij vermoeden dat Apple daar alle aandacht op wil vestigen in een aparte aankondiging, zonder dat de rode iPhone en de nieuwe 9,7-inch iPad daarbij in de weg zitten.

Ons verwachtingenartikel voor maart 2017 is al voor 50% uitgekomen. We kregen inderdaad een 128GB iPhone SE, een rode iPhone 7, een niet-vernieuwde iPad mini, nieuwe Apple Watch-bandjes en een instapmodel van de 9,7-inch iPad. De overige 50% van de voorspellingen staat nog open.

Publiek in een Apple-event.

iPad Pro en 10,5-inch iPad nog steeds mogelijk

De verwachting was dat Apple dit voorjaar drie nieuwe iPads zou aankondigen: een spiksplinternieuwe 10,5-inch iPad, verbeterde iPad Pro’s en een lager geprijsde iPad van 9,7-inch. Laatstgenoemde is inderdaad aangekondigd via een persbericht, maar de overige modellen zijn nog in geen velden of wegen te bekennen. Toch is het geruchtencircuit ervan overtuigd dat er nog steeds nieuwe iPads in de pijplijn zitten.

Het model waar veruit de meeste mensen naar uitkijken is het nieuwe 10,5-inch model. Deze iPad heeft naar verwachting een groter scherm, maar is qua afmetingen vrijwel gelijk aan de huidige 9,7-inch iPads. Dit is te danken aan een smallere schermrand. Ook werd al gesproken over het verdwijnen van de fysieke homeknop, al is dat nog niet 100% zeker. Er zijn bovendien aanwijzingen in iOS 10.3 gevonden die wijzen op een hogere verversingsgraad in iOS. Dit zou een aanwijzing kunnen zijn op de komst van een nieuwe iPad Pro die dit ondersteunt.

Het wordt bovendien tijd dat Apple de 12,9-inch iPad Pro onder handen gaat nemen. Op bepaalde punten loopt deze iPad Pro achter op de kleinere variant met 9,7-inch scherm. Vooral wat camera en True Tone betreft is de grootste iPad Pro een stuk minder ‘pro’ dan de 9,7-inch versie. Met True Tone ziet het scherm er bij bepaalde lichtinval een stuk mooier uit, zodat kleuren natuurlijk overkomen. Bij het grote scherm van de 12,9-inch iPad Pro zou dat goed tot z’n recht komen.

9,7-inch iPad met FaceTime.

Verwachtingen voor nieuwe iPads

Maar wanneer kunnen we die nieuwe iPads verwachten? Duidelijke aanwijzingen zijn er nog niet. Het lijkt ons sterk dat Apple nieuwe iPads bewaart voor het najaar, omdat er op dat moment al genoeg te vertellen valt over de nieuwe iPhone 8 en verbeterde iPhone 7s. Het lijkt ons daarnaast ook onwaarschijnlijk dat Apple zo lang wacht met het uitbrengen van nieuwe iPads. Een andere optie is de WWDC 2017, maar dit is onwaarschijnlijk. De WWDC staat bekend als een conferentie voor nieuwe software en met iOS 11, macOS 10.13, watchOS 4 en tvOS 11 is er genoeg om te bespreken. Apple kondigt tijdens de WWDC wel eens nieuwe producten aan, maar het gaat daarbij vooral om kleinere hardware-updates.

Toch nog een april-event

Een optie die nog steeds openstaat is dat Apple in april toch nog een evenement organiseert. Dit is wat ons betreft het meest logisch. In april neemt Apple ook haar intrede in het nieuwe hoofdkantoor Apple Park. Hoewel het Steve Jobs Theater pas in het najaar open gaat, is er op de nieuwe campus vast wel een plek waar een keynote georganiseerd kan worden. De opening van zo’n grote nieuwe locatie is reden genoeg voor Apple om hier op zijn minst op in te gaan. Dit combineren met gloednieuwe producten zoals een hele nieuwe 10,5-inch iPad en een vernieuwde 12,9-inch iPad Pro is daarom absoluut geen gekke gedachte.
Kans op april-event: 75%

Maar er is meer: waar blijven nieuwe Macs?

We noemden in onze verwachtingenartikel ook nieuwe Macs. Tim Cook beloofde in december al dat er mooie nieuwe Mac-desktops op de planning staan en de iMac is toe aan een flinke update. De nieuwe Kaby Lake-processor ligt al klaar voor de Mac en de 12-inch MacBook is na een jaar ook rijp voor een update. Een evenement in april klinkt dan ook als een droomevent: de opening van Apple Park, een nieuwe 10,5-inch iPad en nieuwe Macs met Kaby Lake-processor zijn interessant genoeg om de media op te trommelen voor een evenement.

Het najaar lijkt voor aparte Mac-onthullingen veel te druk en is bovendien ook te ver weg. Wij verwachten dan ook dat er nog echt wel nieuwe Mac-modellen aan zitten te komen dit voorjaar. De precieze line-up? Een nieuwe iMac is in ieder geval onze verwachting. Een nieuwe Mac mini of Mac Pro vinden we minder geloofwaardig.
Kans op nieuwe Macs in april: 75%

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 maart 2017, 15:48
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen imac, ipad pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.