ASUS Padfone

Zo kan Apple van je iPhone een complete laptop maken

Een Apple-patent beschrijft hoe je de iPhone in een laptop-achtige behuizing kunt stoppen, zodat je een MacBook krijgt. Maar hoe groot is de kans dat Apple zoiets gaat doen?

Een patentaanvraag van Apple beschrijft twee accessoires waarmee je van je iPhone of iPad een laptop kunt maken. Op de plaats waar normaal een trackpad zit kun je een iPhone plaatsen. De laptop zelf heeft minimale hardware aan boord. Dergelijke accessoires zijn er nog niet, al lijkt het wel sterk op de Padfone van Asus.

ASUS Padfone

De ASUS Padfone was een telefoon die je in een tablet kon schuiven, de zogenaamde Station. Deze Station was eigenlijk niet meer dan een lege kast met scherm en accu. Het idee was dat je maar één apparaat nodig hebt om zowel een smartphone als tablet te kunnen gebruiken. De eerste Padfone verscheen in 2012 en in 2013 kwam er een variant die ook in Nederland verkrijgbaar was. Maar erg veel indruk maakte ASUS er niet mee en de meeste reviews vonden het maar zo-zo. Het grootste bezwaar was dat de prijs te hoog lag: voor de prijs die ASUS vroeg kon je ook een losse smartphone en tablet kopen. Later bracht HP de Lap Dock uit, waarmee je een laptop-achtige behuizing met scherm, toetsenbord en accu kon omtoveren tot een werkende laptop. Dit werkt met een Windows 10 Mobile-smartphone.

iPhone MacBook hybride

Patent beschrijft laptopdock voor iPhone

Apple’s nieuwste patent beschrijft eigenlijk een soortgelijk idee, waarbij de ‘laptop’ niet meer dan een lege behuizing is. De iPhone zorgt voor de aansturing van het scherm en het toetsenbord. De laptop beschikt vrijwel niet over eigen hardware. Het patent ‘Electronic accessory device’ is gepubliceerd door het Amerikaanse patentbureau, waar je ook de volledige beschrijving kunt vinden. Het ziet eruit als een traditionele laptop met groot scherm, fysiek toetsenbord en grafische chip, maar het werkt alleen als je je iPhone of iPad erin steekt. Deze doet vervolgens dienst als CPU.

Het resultaat ziet eruit als een MacBook, met een aluminium behuizing. De iPhone kan daarbij meteen dienst doen als multitouch touchpad voor de laptop, waarbij zelfs Force Touch en haptische feedback worden ondersteund. Het scherm van een 5,5-inch iPhone komt vrijwel overeen met de trackpads op de nieuwere MacBook Pro’s. Technisch gezien draait de laptop op iOS, dus dat stelt wel wat beperkingen. Zo heb je geen toegang tot het bestandssysteem.

Toch is het maar de vraag of Apple een dergelijke ‘iPhone-laptop’ op de markt gaan brengen. Apple benadrukt in reclamecampagnes dat de iPad de ideale laptopvervanger is. Het zou een grappig extra accessoire zijn voor mensen die veel moeten typen, maar het zou Apple’s productaanbod ook onoverzichtelijker en minder geloofwaardig maken.

Uitvinder van deze laptop-huls is Brett W. Degner, die het idee in september 2016 voor het eerst aanmeldde bij het patentbureau.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 maart 2017, 15:32
Categorie Achtergrond
Onderwerpen laptop, patent

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.