Netflix op tv

Netflix streamt tv-series vanaf nu in betere audiokwaliteit

Klinkt je tv-serie op eens een stuk beter? Dat kan kloppen, want Netflix heeft aangekondigd over te stappen naar een betere audiokwaliteit. Het gaat om films en series die geschikt zijn voor 5.1 surround sound en Atmos.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Netflix liet vandaag in een blogposting weten dat de audiostreaming is verbeterd voor alle content die 5.1 surround sound of Dolby Atmos ondersteunt. Ze noemen het ‘high-quality audio’ en de kwaliteit van de audiostream wordt aangepast aan de bandbreedte die je tot je beschikking hebt. Net als bij video vindt er ook bij audio compressie plaats, zodat het nooit helemaal klinkt zoals het oorspronkelijk is gemaakt door de audio-engineers. Netflix probeert daar nu iets aan te doen, al kiezen ze (nog) niet voor lossless.

Betere audiokwaliteit voor Netflix

Netflix zegt dat ze de verbeterde audio hebben getest op vrijwel elk apparaat waarop je Netflix kunt kijken. Voor 5.1 surround sound zal de audio tussen de 192 kbps en 640 kbps liggen, afhankelijk van je bandbreedte. Hiermee krijg je dus via vijf kanalen de audio binnen, plus een subwoofer voor de lagere tonen. Hoe hoger de bitrate, hoe beter het geluid.

Bij films en tv-shows in Dolby Atmos ligt de bitrate tussen 448 kbps en 768 kbps. Hiervoor had je sowieso al een hogere bandbreedte nodig. Bovendien moet je hiervoor abonnee zijn van Netflix Premium. Netflix beweert dat het niet te onderscheiden is van het originele geluid.

Op basis van luistertests door Netflix zelf en door de Dolby-labs, aangevuld met wetenschappelijke studies durft Netflix te beweren dat het boven de 640 kbps “perceptueel transparant” is. Daarboven heeft het geen zin om de bitrate verder op te voeren, vindt Netflix, want je hoort het toch niet en het zou alleen maar extra bandbreedte kosten. De genoemde bitrates kunnen in de loop van de tijd nog hoger worden als het lukt om de encoderingstechnieken nog efficiënter te maken.

Goed om te weten: de Apple TV ondersteunt sinds iOS 12 Dolby Atmos en in de iTunes Store kun je sinds een paar maanden ook allerlei content met Dolby Atmos vinden. Nu dus ook bij Netflix.

Heb je nog geen geschikt apparaat om te luisteren? Je kunt een Apple TV kopen om te zorgen dat jouw tv er geschikt voor is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 mei 2019, 8:20
Bron Bron Netflix blog
Categorie Diensten
Onderwerpen audio, netflix

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.