Reacties voor: New York Times en andere kranten willen halvering van App Store-vergoeding

Nieuwsuitgevers waaronder de Wall Street Journal en New York Times, willen dat Apple de vergoedingen voor de App Store halveert. Ook willen ze dezelfde voorkeursbehandeling die Amazon heeft gekregen met de Prime Video-dienst.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 6 reacties

  1. Klinkt eindelijk eens een leer als een goed onderbouwd verhaal in plaats van alleen geklaag dat het zo oneerlijk is. 15% lijkt me heel redelijk om te vragen. Deze kranten snappen dus wel dat Apple hun ook een dienst levert.

  2. Ik wil ook dat de prijs van de nieuwe iPhone gehalveerd gaat worden…

  3. Het lijkt me dat andere bedrijven gaan volgen en Apple een kleine lawine aan rechtszaken tegemoet zal zien. Als Tim Cook zegt dat iedereen gelijk wordt behandeld tijdens een hoorzitting, tja.. dan moet dat ook waargemaakt worden.

    Persoonlijk vind ik de voorwaarden van Apple’s Appstore te ver gaan. 30% (en een jaar later 15%) afdwingen over de inkomsten van een abonnement, waarvoor ze geen enkel cloud platform, datacenter of server beschikbaar stellen is gewoon veel te gortig. Ze stellen enkel een betaal systeem verplicht, waarbij er tussen hun systeem en de credit card maatschappij ook vast een paar procent plakken.

    En dat het belachelijke onderscheid tussen fysieke producten en diensten en virtuele diensten, waarbij kennelijk de ene dienst iets virtueler is dan de andere. Waarom voor de een geen wurggreep en voor de ander wel? Netflix niet en een maildienst wel… Ze brengen beiden een app uit om hun dienst te kunnen gebruiken op iOS. Come on. Het was te verwachten dat er een keer een opstand tegen zou komen.

    Ik ben groot fan van de app store (en de hele Apple iCloud ecosfeer) en ben van mening dat deze veel malware tegenhoudt (maar lang niet genoeg ingebakken advertentie-spyware). Ik wil geen extra/andere/alternatieve app store die alsnog zorgt voor een stroom aan malware. Ik wil gewoon een Appstore waarbij de app uitgevers een eerlijke vergoeding voor hun werk zien en eerlijk worden behandeld. Dus dat Apple niet zomaar een app uit de store rukt, zonder normaal 2weg overleg, omdat een overijverige medewerker/process ineens van mening is dat een app niet meer kan. De enige manier voor developers om het onrecht aan te gaan, is nu nog via de Media.

    Ja, uitgevers tekenen voor de voorwaarden van de Appstore. Maar ze hebben geen keus. Anders kunnen ze hun app niet op Apple krijgen. En dat is geen optie.

    Een commissie per eenmalige app download naar Apple vind ik enigszins logisch omdat je daarvoor wel een goed (niet perfect) marketing- en distributiesysteem krijgt voor je app. Maar een overhead van 30% op je product is gewoon enorm en het is ook nog maar de vraag hoe eerlijk de marketing van jouw app in de Appstore verloopt, vergeleken met een door een ander of Apple gelanceerde vergelijkbare app/dienst. Logisch dat uitgevers hun apps dan maar vol advertenties proppen. En dat stoort mij als gebruiker juist. Ik heb er geen probleem mee te betalen voor goede apps, die mijn data en gedrag met rust lasten en niet doorsluizen naar enge advertentienetwerken.

    Tot slot snap ik niet waarom Apple zijn hakken in het zand zet. De Appstore verbindt Apple en uitgevers, die apps maken en daarmee samen het Apple platform aantrekkelijk maken voor gebruikers die op hun beurt Apple producten kopen (de reden waarom Windows Phone nooit van de grond kwam). Ik las dat de Appstore slechts 5% van Apples omzet bedraagt. Apple heeft een enorme berg geld. Je zou denken dat verlaging van de Appstore belasting alleen maar meer tevreden uitgevers zou opleveren en dat Apple en de uitgevers daar samen beter van zouden profiteren.

  4. @Karst: Zullen we dan ook een salaris verdubbeling vragen?
    Producten goedkoper en salaris omhoog ik stem voor 😉

  5. Origineel geplaatst door Strebor
    Ja, uitgevers tekenen voor de voorwaarden van de Appstore. Maar ze hebben geen keus. Anders kunnen ze hun app niet op Apple krijgen. En dat is geen optie.

    En dat is toch het hele verhaal? Je kunt als kleine ontwikkelaar opeens een miljoenen publiek krijgen.

    Kijk naar andere marketplaces zoals Bol.com, Beslist, Google Adwords, Amazon, verzin het maar. Als die verkopers die hun producten via dergelijke websites vermarkten, denk je dat die dat gratis kunnen doen? Als jij op Bol.com een artikel koopt van een tientje, dan gaat de helft(!!) naar Bol.com. En voor de resterende 5 euro moet de verkopende partij het artikel inkopen, inpakken én versturen. En de consument mag het daarna ook nog kosteloos retourneren.

    Apple ligt mooi onder een vergrootglas nu, maar dat is gewoon niet terecht. Zij zijn ook met 0 klanten begonnen en hebben gewoon een enorm mooi assortiment artikelen weten te ontwikkelen, met bijhorende software. En als jij daar op wilt meeliften dan mag dat ook nog, maar voor niets gaat de zon op.

  6. @Strebor: Strebor, dit is een prima en evenwichtig betoog.
    Haal het door de vertaler en stuur het naar feedback@apple.com

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.