Reacties voor: Nieuwe Mac mini door Apple onthuld

Apple heeft de Mac mini eindelijk een upgrade gegeven. De nieuwe Mac mini heeft Thunderbolt-poorten en gebruikt een Intel Iris-GPU.
Lees het complete artikel → Nieuwe Mac mini door Apple onthuld
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 24 reacties

  1. Wie zit daar nou op te wachten. Wat een tegenvaller zeg 🙂
    Hoopte nog op een nieuwe apple tv…maar helaas…

  2. Weer geen nieuwe iPods?

  3. @Martijn: ik zit daar bijvoorbeeld wel op te wachten.

  4. Eindelijk!! Een “cheape” 4K Mac desktop mogelijk. Mac pro was zwaar overkill voor mijn behoefte.

    Nuja, met de 5K iMac hebben we er een ander dilemma voor in de plek. 🙂

  5. @Martijn: alé, ik juist wel. Lijkt me perfect om aan mijn televisie aan te sluiten (: ben ni zo fan van apple tv..

  6. @softdark: Ach ieder zn ding he! 😉
    Apple TV gebruik ik best veel. Hoop alleen dat deze in de toekomst ook voor andere content te gebruiken is zoals mkv streamen ed..

  7. IS deze nu sneller dan de QuadCore i7 van de vorige generatie, anders is het een downgrade. Ook de Macmini server is van het toneel verdwenen, erg jammer.

  8. Gisteren mijn Mede8er gehaald i.c.m. Synology DS214. Volgende setup:
    Samsung TV UE40F6320AW
    Mede8er 600X3D
    AppleTV 3
    Apple Macbook Pro Retina 15″ late 2013
    DS214
    Dell 27″ monitor (2560 x 1440)
    iPhone 6 64GB
    Xiaomi MiPad 16GB
    Xiaomi Redmi 1s 8GB (zakelijk)
    Logitech Harmony Touch als afstandsbediening

    Vind het wel voldoende zo. Geen reden om nieuwe producten aan te schaffen. Wel zit ik te wachten op iOS 8.1 i.c.m. Yosemite.

    Origineel geplaatst door Patrick
    IS deze nu sneller dan de QuadCore i7 van de vorige generatie, anders is het een downgrade. Ook de Macmini server is van het toneel verdwenen, erg jammer.

    OS X Server is volgens mij te downloaden in App Store.

  9. @JayJ: Dat klopt, maar setje was ook ivm dubbele schijf een mooi model.

  10. @Martijn: Ik stream al jaren MKV op m’n laptop naar ATV via Air Video HD welke op m’n iPhone 6 of iPad 3 zit, en dat gaat perfect, super beeld en subs plaatst hij ook.

  11. @Dave: Heb je geen kwaliteitsverlies met 1080P materiaal?

  12. Origineel geplaatst door Patrick
    IS deze nu sneller dan de QuadCore i7 van de vorige generatie, anders is het een downgrade. Ook de Macmini server is van het toneel verdwenen, erg jammer.

    Dat vraag ik mij ook af. Vorige versie had een quadcore variant. Maar volgens mij was het aantal toeren lager. Dus qua prestaties hoeft deze niet slechter te zijn. Dat zou inderdaad raar zijn. Instapmodel is wel erg klein bedeeld, moet ik zeggen. Al is die goedkoper geworden.

  13. Volgens de Apple store is het standaard geen flash drive, maar een fusion drive. SSHD ipv SSD dus, en dan nog alleen op het veel duurdere topmodel. Als je dezelfde capaciteit in echte flash wilt hebben kan dat wel maar dan mag je nog eens €800 ophoesten! Minimaal €1819 dus, dat is echt geen mini prijs meer. En de quadcore was standaard een i7, nu zijn er alleen nog dualcore i5’s. Apple lijkt echt het verschil tussen veranderen en verbeteren niet meer goed te begrijpen :’-( Gelukkig had iCulture ons al gewaarschuwd dat we teleurgesteld zouden worden 😉

  14. Ik ben wel erg blij met de nieuwe mini. Ideaal als je al een mooi scherm hebt.

  15. Origineel geplaatst door olga2000
    Dat vraag ik mij ook af. Vorige versie had een quadcore variant. Maar volgens mij was het aantal toeren lager. Dus qua prestaties hoeft deze niet slechter te zijn. Dat zou inderdaad raar zijn. Instapmodel is wel erg klein bedeeld, moet ik zeggen. Al is die goedkoper geworden.

    Wil een dual core net zoveel brute rekenkracht hebben als een quadcore dan zouden die twee kernen twee keer zo snel moeten zijn, dat kan ik me nauwelijks voorstellen, zeker niet omdat het ook nog eens van i7 naar i5 teruggaat. Lijkt dus qua processor toch verdacht veel op die downgrade van Patrick… Gelukkig heb ik die quadcore i7 al in huis en daarover geen klachten over de snelheid of prijs 🙂

  16. Wil voor de 2,6 gaan, is deze snel genoeg voor het streamen van gapless muziek vanaf een NAS (bedraad), XBMC en af en toe een spelletje Guild Wars 2 en League of Legends?

  17. Origineel geplaatst door Ferryman:
    Wil een dual core net zoveel brute rekenkracht hebben als een quadcore dan zouden die twee kernen twee keer zo snel moeten zijn, dat kan ik me nauwelijks voorstellen, zeker niet omdat het ook nog eens van i7 naar i5 teruggaat.

    Dat is een verkeerde veronderstelling. Quadcore levert nooit dubbele prestatie ten opzichte van dualcore. Als een programma slechts twee kernen van quadcore processor gebruikt, kan die zelfs op een dualcore sneller draaien als het aantal toeren hoger is.

    Verder vierde generatie van deze processoren hoe dan ook ietsje sneller en zuiniger. Daarom is het zo lastig om te achterhalen of de model die vandaag onthuld is wel verbeterde prestatie zal leveren, al heeft processor maar twee kernen. Hoe dan ook, zou je die overwegen, ga voor i7 variant (kan op maat ingebouwd worden). Maar daardoor zal het geen budget Mac meer zijn.

    Lees hier

  18. Kan de macmini nu 4k aan? Heb 4k tv en zou wel vet zijn als ik 4k films via xbmc kan afspelen via de macmini.

  19. Origineel geplaatst door Friso
    @Martijn: http://beamer-app.com 😀

    Mijn meest gebruikte Mac app! Top programma, mega simpel in het gebruik (gewoon bestanden erin slepen). Geen kwaliteit verlies. En als ik me niet vergis is het een Nederlands product.

  20. @olga2000: Dat is precies wat ik bedoelde te nuanceren met ‘brute rekenkracht’, natuurlijk heb je alleen wat aan multicores als je de rekenkracht ook echt parallel kunt gebruiken. Maar ook indirect kun je al heel sterk van de verbeterde paralellisatie van meer cores en threads profiteren, kijk maar eens hoeveel processen er op de achtergrond draaien als jij denkt maar één programmaatje te draaien. Een computer kan heel druk zijn met ‘niets doen’.

    Op zich heb je in de (reken)kern helemaal gelijk, alleen cores tellen is te simplistisch om de echte rekenkracht te beoordelen. Zelfs benchmarks hoeven helaas niets te zeggen over effectieve snelheid bij de manier waarop jij zelf een computer precies gebruikt… Dat wordt dus oud en nieuw kopen via postorder, vergelijken in jouw eigen dagelijks gebruik en de traagste in de zichttermijn terugsturen 😉 .

    Zelf merk ik wel dat meer cores echt simpelweg heel veel helpt als je bv (noodgedwongen) een virtuele windoos op je Mac draait, daar heb je met alle onvermijdelijke antimalware die op de achtergrond processorkracht vreet echt meer cores nodig om daarnaast ook nog iets nuttigs te kunnen doen op VPC en Mac, vandaar alleen al dat ik blij ben met mijn ‘oude’ quadcore i7 mini en ook betwijfel of de ‘upgrade’ effectief geen downgrade is.

    Kortom, SOMS is het wel degelijk zo simpel: meer cores is sneller… (maar idd niet altijd)

  21. @Ferryman: Hoi, dank je voor je antwoord. Ik ben geen expert, ik weet wel een en andere van. Het is lastige keuze. Ik zat ECHT op nieuwe mini te wachten, al vanaf februari. Ik probeer keuze van Apple te begrijpen. Zou het kunnen dat dual core i7 Haswell een betere (op zijn minst zelfde) prestaties kan leveren als quad core i7 Ivy Bridge?? Mijn gevoel zegt ook van niet. Grafisch schijnt nieuwe mini wel een stuk beter te zijn…

    Ik kan nog oude mini kopen. Met quad core i7 Ivy Bridge, 1000 GB harde schijf en 4 GB intern geheugen (kan later zelf uitbreiden) voor 800 Euro.

    Zou ik voor nieuwe mini gaan, dan met dual core i7, 8 GB en betere grafieke prestaties zal het mij iets van 1200 Euro kosten. Dat is toch best veel geld, 400 Euro verschil. Als je dan ook nog een mindere processor krijgt, tja…

    BTW, ik heb gelezen dat je zelf nieuwe mini geheugen niet meer kan uitbreiden. Dus moet je meteen hogere kiezen tijdens bestellen. En Apple eigen geheugenuitbreiding is heel erg aan hoge kant. Als ik dat zou doen, wordt verschil zelfs 600 Euro! Je kan complete nieuwe mac mini instapmodel voor dat geld kopen!! :-))

  22. @Olga2000: Ik heb makkelijk praten, voor mij is het gelukkig een theoretische kwestie. Ik heb toegehapt (vrijwel) zodra de mini met i7 quad core uitkwam en ben daar zoals gezegd heel tevreden mee. Ik verbaas me alleen maar over deze stap van apple. Als je nu echt voor de keuze staat is het idd een lastige afweging, die apple extra lastig heeft gemaakt door de quad core optie op de mini helemaal te schrappen. Mijn gevoel is hetzelfde, dat zelfs de topuitvoering nu qua processorkracht nog steeds niet tegen die oude quadcore opkan. Als ik de media goed heb begrepen zit de grootste winst van Haswell in het energieverbruik, niet in de snelheid, maar dat is voor de mini natuurlijk veel minder relevant dan voor bv een macbook.
    Kan maar een paar tips geven. Op de site van Intel zijn erg veel details terug te vinden over de processoren, ook van oudere generaties. Ook op (ihb de Engelse) wikipedia staat heel veel. En qua prijs is misschien nu ook het ideale moment om een ‘oude’ mini te kopen, ik heb zelf zo kort na de invoering van de iPhone 6 een geschrapte uitvoering van de 5S gekocht met €150 korting tov de laatste gangbare prijs, en maar net op tijd voor hij uitverkocht was. Ik weet niet of het bij de mini net zoveel scheelt, maar de absolute prijzen liggen zo dicht bij elkaar (iphone en mini topmodel) dat ik wel iets dergelijks zou verwachten (maar nu lijkt dat iig nog niet zo te zijn). Dat zou dan de keuze misschien iets makkelijker kunnen maken. Want lastig blijft ‘ie, een ‘snelle nieuwe’ dualcore met een ‘langzame oude’ quadcore vergelijken. Er zijn zoveel factoren die beïnvloeden hoeveel je in de praktijk echt aan de verschillende prestatieverhogende technieken van de verschillende generaties en uitvoeringen hebt dat alleen een vergelijking in jouw praktijk 100% zekerheid geeft. Die zichttermijn truc was eigenlijk maar een grapje, maar als je bv beide uitvoeringen zou kunnen lenen en uitproberen zou wel ideaal zijn. Of zou iCulture iets voor je kunnen betekenen? Je bent vast niet de enige die voor deze lastige keus staat, misschien kunnen zij wat benchmarks uitvoeren op beide? En voor hun zit er misschien ook wel journalistieke relevantie in de vraag ‘heeft Apple de mini trager gemaakt’…

  23. Helaas, een kreupel apparaatje.

    Had gehoopt op iets waar ik een fatsoenlijk 4K scherm aan zou kunnen hangen (dwz Adobe RGB of beter, goed te calibreren, voor fotografie), maar helaas alleen maar een refresh rate tot 30 Hz, dus alleen TV en geen computer monitor.

    Apple wil duidelijk de krankzinnig dure Pro niet kannibaliseren.

    De nieuwe 5K iMac beschouw ik ook als een schermtechnisch amateur apparaat, want geen fatsoenlijke calibratie mogelijk.

    Helaas, Apple heeft definitief de grafische markt verlaten.

    Damn you Apple.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.