imac-5k-display

iMac met Retina 5K-scherm aangekondigd door Apple

Apple heeft een iMac met Retina-scherm aangekondigd met 14,7 miljoen pixels. Lees alles over dit Retina 5K-scherm.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iMacApple heeft vanavond een iMac met Retina-scherm aangekondigd. “There has never been a desktop display like this”, vertelde Apple’s marketingbaas Phil Schiller op het podium tijdens een speciaal Apple-event. De nieuwe iMac heeft een scherm met 14,7 miljoen pixels en levert volgens Apple ‘s werelds hoogste resolutie in een computerscherm. Apple noemt het een Retina 5K-scherm.

Check hier de prijzen van de nieuwe iMac

Het 27-inch scherm van de iMac meet 5120 x 2880 pixels en dat zijn zeven maal meer pixels dan op een HD-tv. Er zitten 67 procent meer pixels in het scherm dan bij 4K-schermen. Je kunt 4K-video’s pixel voor pixel bewerken en dan is er ook nog ruimte over voor alle controls van je videosoftware. Net als voorgaande modellen is deze iMac erg dun aan de zijkant – slechts 5 millimeter. Er zit een speciale chip in om het scherm aan te sturen, de zogenaamde ‘timing controller’. Ook wordt er gebruik gemaakt van een low-power backlight die 30 procent minder energie gebruikt. In een video legde Apple-topman Dan Riccio uit hoe deze nieuwe iMac is gefabriceerd.

imac-5k-displayBinnenin vind je een 3,5 GHz Intel i5-processor, die je kunt upgraden naar 4 GHz i7-processor. Ook kun je rekenen op een Radeon R9-grafische kaart, die je eveneens kunt upgraden. Op de lijst met specificaties vind je verder standaard Thunderbolt 2 en een 1 terabyte Fusion Drive. De iMac is verkrijgbaar vanaf €2629 (in de VS vanaf $2499).

Hieronder zie je een productvideo’s:

Deze nieuwe iMac wordt het nieuwe topmodel en verschijnt dertig jaar na de eerste Mac. Uiteraard wordt dit model standaard geleverd met Yosemite. De bestaande iMacs in 21,5-inch (vanaf $1129) en 27-inch (vanaf $1849) versies zijn ook nog verkrijgbaar. Daarnaast kondigde Apple een nieuwe Mac mini aan, die we in een apart artikel hebben beschreven.

De nieuwe Macs zullen verkrijgbaar zijn via de Apple Store.

imac-retina-zijkant

Lees meer over alle aankondigingen in onze round-up van 16 oktober.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 oktober 2014, 16:25
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen 5k, imac, retinascherm

iMac

De iMac is Apple's alles-in-één desktopcomputer. De iMac bestaat uit een scherm met een voet waarin de computer ingebouwd zit. De iMac is ideaal om thuis of op kantoor te gebruiken. Er zijn twee versies: 21,5-inch en 27-inch. De 27-inch iMac is vernieuwd in augustus 2020 en heeft een Intel Core i5- of i7-processor van de 10e generatie. Er zit standaard SSD opslag in. De 21,5-inch iMac heeft 7e of 8e generatie Intel-processor. Alles over de iMac, een Mac-desktop kopen en desktop Macs vergelijken lees je hier.

iMac

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.