Reacties voor: Nicholas Negroponte: ‘Fysiek boek over 5 jaar verleden tijd’

Volgens Nicholas Negroponte van One Laptop Per Child is het fysieke boek over 5 jaar verleden tijd. Mensen gaan digitale boeken lezen, al was het alleen maar omdat je honderden boeken kunt meenemen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 17 reacties

  1. 5 jaar lijkt me te vroeg, ik kan me niet voorstellen dat iedereen overstapt op ebooks. Ik lees nooit een boek, maar als ik het wil doen, doe ik het uit een echt boek. Waarom, omdat dat boek verder niks kan. Als ik mijn iPad pak en een boek lees, dan zal ik altijd om de 5 minuten mijn email of iets dergelijks checken. Bovendien vind ik een normaal boek nog altijd lekkerder lezen als op mijn iPad(lange teksten). Ik kan me op 1 of andere manier niet goed concentreren.

  2. Zou fijn zijn, zeker voor middelbare scholieren. Ik weet nog hoe ik dagelijks het gewicht van een dikke kleuter aan boeken mee moest torsen. In principe zou het met de iPad nu al kunnen, maar ik denk dat wanneer schoolboeken herziene versies krijgen, dat die dan inderdaad net zo makkelijk ook naar ePub oid overgezet worden. Makkelijk voor iedereen. Fouten kunnen makkelijk verholpen worden, lekker licht, er kunnen tal van makkelijke apps geschreven worden die het leven van scholieren en leraren een stuk gemakkelijker maken.

    Lezen gaat me nu al prima af op de iPad, en wanneer de resolutie omhoog gaat, net als bij de iPhone 4, is het helemaal een lust. Alleen al voor die arme, kromlopende scholieren juich ik het toe, om over de milieuvoordelen nog maar te zwijgen.

  3. Ik denk dat meneer Negroponte gelijk krijgt. Niet voor alle boeken maar wel voor de meeste. Ga maar vast nadenken wat je met al die vrije ruimte in je (boeken)kast kunt doen!

  4. Nee hoor! Ik vergelijk het een beetje met de idee dat iedereen 30 jaar gelden dacht dat we over 10 jaar allemaal met auto’s zouden vliegen. Het boek zal altijd blijven, al was het maar omdat een boek ruikt, kreukt en altijd de enige echte lekkere manier van lezen zal zijn.

  5. Pas wanneer de flinterdunne en buigzame OLED schermen in massa beschikbaar zijn is er een kans dat fysieke boeken het inderdaad gaan afleggen tegen de elektronische. Dit zal niet eerder het geval zijn dan tegen 2020. Wel zullen bepaalde boeken zoals studieboeken vermoedelijk sneller gaan verdwijnen.

    Of fysieke boeken ooit gaan verdwijnen is trouwens nog maar de vraag. Het is wel iets anders als muziek/film op cd/dvd dragers. Voor muziek/film had/heb je altijd apparatuur/electriciteit nodig gehad deze te kunnen afspelen. Voor boeken geldt dit niet. Zelfs als er nergens stroom is volstaan je ogen (en eventueel een kaarslicht) om ze te kunnen lezen. Boekdrukkunst en (al eerder) geschrift bestaan al zo lang dat het ook om die reden minder snel zal verdwijnen. Als de OLED schermen bijvoorbeeld worden uitgerust met lichtenergiecellen (net als veel rekenmachines) dan ben je totaal niet meer afhankelijk van electriciteit en is de behoefte aan gedrukte boeken weer iets minder groot.

    Een ander aspect dat een rol speelt is dat het aantal mensen dat straks met elektronische boeken wordt grootgebracht maar geleidelijk zal stijgen. Voor bestaande generaties mensen zal papier vaak de voorkeur krijgen als het gaat om echte romans. Het zal dus even duren voordat er heel veel mensen zijn die zijn opgegroeid met elektronische boeken.

    Over vijf jaar bestaan er in ieder geval nog gewoon boekwinkels met papieren boeken.

  6. Helemaal eens met Bert. Het is niet omdat elektronische boeken technisch mogelijk zijn dat het grote publiek er massaal naar zal overstappen. Ze hebben heel hun leven lang fysieke boeken gelezen en gewoontes verander je niet zomaar.

    Net zoals fax en e-mail de papieren post niet hebben doen verdwijnen.

  7. It’s not going to happen..
    Bij de introductie van de PC dacht men dat de zeer nabije toekomst een papierloos kantoor zou opleveren.
    Niets in minder waar, het papierverbruik ging alleen maar omhoog.

    Vergelijking met verkoop Hardcover slaat sowieso nergens op, dat is maar een klein aantal van de verkopen. Kijk naar de totale boekverkopen (hardcover, paperback en pocket) ben benieuwd naar die aantallen.

    Digitale boeken hebben zo hun voordeel, maar het papierenboek zullen ze niet verdringen.
    Voordeel van een papier boek is dat je hem niet hoeft op te laden.

    Ik heb zelf een iPad en een verzameling papieren boeken van over de 1000 stuks (kost me een slaapkamer om ze kwijt te kunnen, dus ja ruimtebesparing is duidelijk), maar ik ben er zelf nog niet uit of ik lezen op de iPad nu echt prettiger vind.

  8. Ik denk dat ie totaal gelijk heeft. Ik heb sinds april geen gewoon boek mer aangeraakt. het is een verademing lezen op een ipad, elke pagina een nieuwe crispe hardcover pagina en niet van dat vergrijsde groezelige paperback papier. Ik koop boeken veel makkelijker en veel boeken ben ik wel klaar mee als ik ze uit heb. Ik dacht vroeger ook dat ik aan fysieke cd’s zou hechten en dat het zo mooi was dat je aan mijn cd collectie kon zien wie ik was. Dat is het nog steeds wel, maar ik meld het tegenwoordig wel op facebook als ik vind dat iemand een geweldig boek moet lezen wat ik aan het lezen ben, of muziek moet horen die ik te gek vind. En CD’s…Ik heb er geen een meer, ik neem aan dat ze in een doos in de kelder zijn blijven staan na mijn vorige verhuizing.
    Ik geef toe dat ik nog wel een volle boekenkast heb in mijn woonkamer en dat ik dat te gek vind, en dat je daaruit kunt zien wie ik ben… Maar ik denk, net als met cd’s uiteindelijk het gemak opweegt tegen die display.

  9. De vergelijking van film/cassettebandjes met boeken is onjuist. Voor zowel de oude dragers als de moderne heb je sowieso apparatuur nodig. Voor boeken geld dat niet en is daarom het grootste voordeel-argrument.

  10. Wat een vreselijke foto van een vreselijk zelfingenomen kwast

  11. Oneens met de stelling.
    Papieren boeken zullen nooit verdwijnen. Scholieren/studenten zijn lezers die veelal lezen omdat het moet, de overstap naar bijvoorbeeld digitaal lezen is daarom bij deze groep makkelijker gemaakt.
    Echter boekenlezers die romans e.d. lezen vanwege het plezier dat ze daarin hebben zullen niet overstappen op digitale boeken, is het alleen al maar om te pronken met een goed gevulde boekenkast in de woonkamer.

    Echter hoe wordt er gedacht over het lezen van literatuur op de computer in plaats van op de e-reader?

  12. Voor schoolboeken is het leuk, mijn tas woog zelfs een keer 12 kilo, maar het echte lezen zal nooit verdwijnen denkik, omdat het toch een. tja, echt boek is. Voor lezen in bad ofzo is een iPad ook niet de veiligste oplossing.. Voor school gaat het misschien iets worden, over 7 jaar of meer, maar echte boeken? Nee..

    EDIT: Daarintegen denk ik wel dat prentenboeken een succes kunnen worden @ digitaal lezen, en dan bedoel ik niet van die simpele eReaders maar echt Tablets met kleur en animaties.

  13. Ik denk dat de papieren krant gaat verdwijnen. Misschien niet over vijf jaar, maar de digitale krant gaat het overnemen omdat dat veel goedkoper is. Het scheelt een hoop productie en distributiekosten.

    Gaat het papieren boek verdwijnen? Uiteindelijk denk ik dat wel, maar dat duurt misschien nog wel een jaar of vijftig hoewel er vast romans in papieren vorm zullen blijven bestaan voor de …eh romantici onder ons. Vluchtige boeken zoals schoolboeken kunnen vast en zeker digitaal. Alleen al omdat de inhoud interactief kan worden gemaakt wat weer bevordelijk kan zijn voor het leren.

  14. Blijf het oneens zijn met de stelling en bijhorende argumenten.

    Kranten en boeken zullen altijd hardcopy blijven bestaan. Er zal altijd een x percentage mensen zijn die het fysieke boek waarderen en prefereren. Bij kranten is dit exact hetzelfde. Mensen die snel en makkelijk op nieuws uit zijn zullen inderdaad deze info on/line ophalen echter hier geldt ook dat x percentage elke ochtend zijn krant in hardopy versie wilt ontvangen.

    De digitalisering zal daarentegen wil voordelen met zich mee brengen in het onderwijs.

    Maar hoe zien jullie dit?
    Ik heb m´n twijfels de e/readers en Ipad vanwege de hoge aanschafkosten.

    Wat zijn de alternatieven?

  15. Origineel geplaatst door Yaris
    Helemaal eens met Bert. Het is niet omdat elektronische boeken technisch mogelijk zijn dat het grote publiek er massaal naar zal overstappen. Ze hebben heel hun leven lang fysieke boeken gelezen en gewoontes verander je niet zomaar.Net zoals fax en e-mail de papieren post niet hebben doen verdwijnen.

    De papieren post is niet verdwenen inderdaad maar inmiddels al zo erg in volume teruggelopen dat o.a. daardoor al vele postbezorgers hun baan hebben verloren.
    De gewoontes (een boek lezen) veranderen niet die stelling deel ik met je maar de manier hoe we dit (een boek lezen) doen dat zal zeker veranderen. De iPad is een mediadrager en over een paar jaar weten we niet beter, de generatie na ons al helemaal niet 😉

  16. “dat o.a. daardoor al vele postbezorgers hun baan hebben verloren” dat is relatief Eduard2, vergeet niet dat er meer bedrijven bij zijn gekomen die post bezorgen, zelfs de belastingdienst/overheid heeft al andere bezorger dan de oude vertrouwde tnt, als je al die nieuwe bedrijven er uit gooit en weer 1 bedrijf tnt ervoor in zet valt dat best nog wel mee, ben het dan ook oneens met de stelling, bepaalde boeken zullen misschien een groei hebben op e-readers, maar een groot aantal blijft volgens mij gewoon op papier uitkomen

  17. Juistem,

    zoals Frits aangeeft, er zullen altijd fysieke producten in omloop blijven, zoals boeken, kranten e.d. Door de digitalisering is het makkelijker t.o.v. enkele jaren geleden hier andere partijen voor te zoeken en deze te vergelijken. Daarnaast worden vele markten nu ook open gegooid. Vandaar dat een traditioneel bedrijf hier last van krijgt.

    Natuurlijk zal ook door de digitalisering de vraag naar deze fysieke producten (boeken, kranten e.d.) iets afnemen, maar de economie verschuift.
    Van traditionele, fysieke bedrijven naar nieuwe, digitale bedrjiven.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.