Reacties voor: Nederlander vindt iPhone terug via MobileMe en Facebook

Een 20-jarige iPhone-bezitter uit Koudekerk aan den Rijn heeft zijn gestolen iPhone terug, nadat hij eerst met Find My iPhone de locatie van zijn gestolen iPhone opzocht en daarna op Facebook de dader ontdekte.

Reacties: 32 reacties

  1. @Bas van der Ploeg

    Iets vinden wat niet van jou is, zonder naar de politie te gaan of op zoek te gaan naar de eigenaar, en het object houden noemen we ook stelen.
    Als de man verklaarde de telefoon gevonden te hebben, maar geen poging heeft gedaan om de eigenaar te vinden, maar zelfs gewoon gebruik te maken van de telefoon, is dus stelen.

  2. Ik vind het een idioot verhaal. Je ziet waar je telefoon ligt, dan ga je via Google een persoon of Facebook vinden die op dat adres woont? Huh? Ik ken niemand op Facebook die z’n adres erop heeft gezet. En zeker een dief doet dat niet.

    Dan met een politie-macht aan gaan bellen, er vanuit gaan dat de iPhone gestolen is en niet verloren of vergeten in het café?

    Idioot verhaal van een dronkenlap volgens mij.

  3. @OverloadOfRed: Dan klopt het nog niet. Want hij verklaarde iets.

  4. Origineel geplaatst door Bas van der Ploeg
    Stukje van jullie: Hij verklaarde dat hij de iPhone had gestolen
    […] Stukje op de site van de Politie: Hij verklaarde de telefoon in de horecagelegenheid gevonden te hebben […]

    Ja mijn beste bas, iets houden wat niet van jouw is, is nog altijd stelen.!

    ….en inderdaad, toch klopt er iets niet aan het verhaal….

  5. Sterk verhaal weer. Typisch dat die dief z’n facebook pagina niet heeft afgeschermd. Lutser.

  6. Origineel geplaatst door DaveFlash:
    Ja mijn beste bas, iets houden wat niet van jouw is, is nog altijd stelen.!

    ….en inderdaad, toch klopt er iets niet aan het verhaal….

    Het lijkt mij geen diefstal, maar verduistering.

  7. Origineel geplaatst door peter
    Sterk verhaal weer. Typisch dat die dief z’n facebook pagina niet heeft afgeschermd. Lutser.

    In principe is hij geen dief maar een “normaal” persoon die een telefoon vind en hem zelf houdt, dit is dan ook stelen maar het is niet zo dat deze persoon dit voorbedacht heeft en daarom al maatregelen had getroffen zoals zijn FB afschermen.

  8. als ik een iphone zou vinden, en besluit hem te houden (als ik al zo gek was) zou ik ‘m alleen al in vliegstand mee naar huis brengen en daar volledig herstellen, andere simkaart etc.

    ik vind dat diegene die z’n iphone kwijt was ook een flinke trap onder z’n gat moet krijgen… let op je spullen!

  9. Oke, ook goed. Eerlijke vinder, dan.

  10. @Michel: lekker slim ook Michel. Inderdaad staat er geen adres op. DAAROM schakelt hij de politie in, want met een naam en woonplaats en misschien via informatie vanuit Facebook (ip-gegevens e.d.) kan de politie het adres echt wel achterhalen.

  11. Dit artikel vind ik nogal onzinnig voor deze site, oké, hij heeft het teruggevonden via Find My Iphone en Facebook, nou en? is het een mirakel ofzoiets? Dit is iets doodnormaals dat gebeurt is en nogal overbodig voor deze site. Ik wil écht nieuws zien.

  12. Inderdaad suf als je je iPhone laat rondslingeren. Het is overigens geen stelen maar verduisteren. Hij is gewoon strafbaar. Een eerlijke vinder geeft de telefoon af bij de politie.

    Artikel 321 Wetboek van Strafrecht

    Hij die opzettelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort en dat hij anders dan door misdrijf onder zich heeft, wederrechtelijk zich toeëigent, wordt, als schuldig aan verduistering, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste 3 jaren of geldboete van de vijfde categorie.

  13. Toevallig gebeurt mij afgelopen weekend ook dat ik mijn telefoon terug vind via MobileMe:

    Tijdens een burenruzie vonden buren van mij het nodig mijn ouders, vriendin en mij te mishandelen. Hierbij werd door andere buren geroepen dat ze moesten zoeken naar ons geld en telefoons. Niet veel later werd er in mijn zakken gegraaid, en wat ik later van mijn vader hoorde ook bij hem.

    Pas toen de politie arriveerde kwamen wij er achter dat onze telefoons weg waren. Toen de politie eenmaal bij mij in huis was, voor het verhaal omtrent de mishandeling, kreeg ik het idee mijn laptop erbij te pakken en op me.com te kijken.

    Op de website werd aangegeven dat mijn telefoon in een van de huizen verderop moest liggen. Toevallig bij de gene die riepen dat er gezocht moest worden naar geld en telefoons.

    De politie is langsgeweest, maar de boefjes wisten blijkbaar wel hoe een iphone op stil gezet moest worden, want na meerdere keren te hebben gebeld naar de telefoon was er geen respons. Ik had er helaas nog niet aan gedacht dat je ook geluidjes kon sturen naar de telefoon.

    Toen de politie opnieuw arriveerde bij mij thuis met het slechte nieuws. Kon ik op mijn scherm na herhaaldelijk updaten zien dat de telefoon in beweging leek. Ook hoorden we toevallig een scooter voorbij rijden (de enige aanwezige personen in de buurt met de beschikking tot een scooter, waren toevallig ook weer dezelfde buren waar de politie zojuist was geweest). We hebben gewacht tot de telefoon niet meer in beweging leek.

    5 minuten later stond het signaal stil, in een park in de buurt. De politie heeft mij op een ander nummer gebeld om in contact te blijven, mocht het signaal weer verplaatsen. Dit gebeurde niet, en de politie is op zoek gegaan naar waar het signaal zou zijn, omte kijken of zij daar personen zagen, of misschien wel mijn telefoon konden horen. Want vanaf dat moment heb ik om de 2 minuten een signaal er naartoe gestuurd. Helaas wist de politie niks te vinden.

    Ik heb gezocht naar een USB stick voor een internetverbinding, zodat ik onderweg mijn laptop mee kon nemen om het signaal in de gaten te houden. Ik ben met mijn vriendin en ouders naar de plek van het signaal gegaan en hebben ongeveer een half uur gezocht naar de telefoon. Geluidjes hoorden we helaas niet, maar het signaal bleek online, dus moest de telefoon verstopt zijn.

    Na een half uur zoeken dus, riep mijn vriendin dat zij iets tussen de struiken zag, en trok het boven de grond. Het bleek een witte doek te zijn, waaruit, nadat zij deze uit de grond trok, het geluid van een telefoon bleek te komen. Je raadt het al, het was mijn telefoon, en die van me pa zat er ook bij.

    Helaas kunnen we nu (denk ik) de buren niet van diefstal aanklagen. Maar ik ben enorm blij dat ik mijn tweede oogappeltje weer terug heb.

  14. Origineel geplaatst door Mcmowz
    Dit artikel vind ik nogal onzinnig voor deze site, oké, hij heeft het teruggevonden via Find My Iphone en Facebook, nou en? is het een mirakel ofzoiets? Dit is iets doodnormaals dat gebeurt is en nogal overbodig voor deze site. Ik wil écht nieuws zien.

    Zeik niet.

  15. Origineel geplaatst door Mcmowz
    Dit artikel vind ik nogal onzinnig voor deze site, oké, hij heeft het teruggevonden via Find My Iphone en Facebook, nou en? is het een mirakel ofzoiets? Dit is iets doodnormaals dat gebeurt is en nogal overbodig voor deze site. Ik wil écht nieuws zien.

    Gast, loop eens niet zo te zeiken! Ik vind het zeker wel relevant, zo vaak gebeurt het niet dat iemand z’n iPhone terug vind via Mobile Me en allemaal niet in NL. Leuk stukje nieuws om even te lezen. Als je het niet leuk vind ga je toch lekker naar een andere site, weet je hoeveel (vrijwillige) tijd en moeite de redactie van deze website er in steekt om deze site dagelijks van nieuws te voorzien?!

  16. Super leuk dat jullie allemaal de wet zo goed uit je hoofd kennen, maar citeer dan wel gewoon het diefstal artikel en niet verduistering. Verduistering is nl. echt wat anders dan diefstal…

    Artikel 310
    Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.

  17. Lol, is bij mij in me dorp. Nog niks van gehoord. Zal is polsen of het waar is.

  18. Origineel geplaatst door SebasSuper leuk dat jullie allemaal de wet zo goed uit je hoofd kennen, maar citeer dan wel gewoon het diefstal artikel en niet verduistering. Verduistering is nl. echt wat anders dan diefstal…Artikel 310Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.

    Het artikel gaat over iemand die zijn telefoon is kwijtgeraakt en hem terug vind. Diegene die de telefoon heeft gevonden en heeft gehouden heeft zich schuldig gemaakt aan verduistering en niet aan diefstal. Hij heeft geen strafbare feiten gepleegd om het goed onder zich te krijgen. Dus lees even goed het artikel voordat je reageert en zorg dat je de wet kent.

  19. @orri: Dat is een nuttige post. Hoewel het anderen wellicht ook op het idee brengt om de iPhone te begraven. Maar voortaan weten wij iPhoneclub bezoekers dat we ook onder de grond moeten zoeken bij een stationair signaal.
    En vooral: sterkte met je buren. Soms ga je denken: “Beter een verre vriend dan een buurman”.

    PS.: Kan een GPS signaal ook de hoogte ten opzichte van NAP aangeven? Dan weten we direct of we ondergronds moeten zoeken.

  20. Snelle reactie van de politie. Ik zou niet verwachten dat de politie voor zoiets meteen actie zou ondernemen. Chapeau voor politie Hollands-Midden!

  21. @orri: Mazzelaar! Ik ken alleen maar huilie verhalen waarbij de politie reageert met ‘ja, je denkt zeker dat wij een hele middag achter jouw telefoon gaan klopjachten, u mag op het bureau aangifte doen morgenochtend’.
    Ik ben helemaal geen politie hater ofzo (in tegendeel, zelfs) maar ik hoop dat dit dan echt aan het veranderen de laatste jaren.

  22. 2 dingen vind ik jammer:
    – als je weet wat je moet doen kun je de phone gewoon wissen, weg mobileme. Zou IN het toestel bij voorbaat te blokkeren moeten zijn.
    – providers doen geen enkele moeite om bijv. het imei te blokkeren. Net als een creditcard zou het imei toch te blacklisten moeten zijn.

    Heb een in taxi verloren iPhone van een vriend terug gevonden door te googlen naar alle taxi chauffeurs/bedrijven in de cirkel (3-400m cirkel) waar de iphone zich bevond, aanbellen bij de chauffeur en hopla iphone terug.
    Daarna is er nog een keer een iphone verloren in een taxi, maar inmiddels weet men er kennelijk mee om te gaan: vrij snel na verlies is de iphone4 uit de lucht gegaan.

  23. @Tommey: Gps kan hoogte aan geven maar erg onnauwkeurig.

  24. Origineel geplaatst door Michel
    Ik vind het een idioot verhaal. Je ziet waar je telefoon ligt, dan ga je via Google een persoon of Facebook vinden die op dat adres woont? Huh? Ik ken niemand op Facebook die z’n adres erop heeft gezet. En zeker een dief doet dat niet.Dan met een politie-macht aan gaan bellen, er vanuit gaan dat de iPhone gestolen is en niet verloren of vergeten in het café?Idioot verhaal van een dronkenlap volgens mij.

    Wie zegt dat de ‘dief’ zijn adres niet op een andere website vermeld staat?
    Als de dief een eigen website heeft, waar zijn adres vermeld staat, dan weet je gelijk de naam van de ‘dief’ en kan je hem vervolgens op Facebook toevoegen 🙂

  25. @Tommey: Thanks for the support 😉 Overigens denk ik dat anderen nog wel meer manieren weten om een buit te verstoppen. Ik kan er zo ook wel een paar bedenken, maar je hebt me aan het denken gezet. Beter als ik ze niet neerzet 😉

    @peter: Ik weet niet of ik een mazzelaar ben haha. Ik had meer het idee dat deze agenten me op deze manier op mijn gemak wilde stellen. Ik heb (misschien onterecht) goed laten merken dat ik het niet eens was, waarop de agent zijn werk probeerde uit te voeren. Uiteindelijk volgen agenten procedures op. Dat ik het daar als burger niet mee eens ben, ligt niet aan hem. In dit geval kon ik alleen maar zeggen, dat de agent zijn werk deed. Hij kon alleen met de informatie werken die hij op dat moment had, en is niet bij de hele situatie geweest. Nu maar afwachten hoe het rechtsysteem hier mee omgaat. Het gaf me in elk geval wel een rustgevender gevoel, toen de agenten alsnog voor me naar de plaats wilde gaan, waar me.com aangaf dat mijn appeltje zou zijn.

    Om toch te reageren op dit artikel: Het lijkt me ook sterk dat je door te Googlen, je via het MobileMe account van je eigen telefoon, kan linken naar een Facebook pagina van iemand die jouw telefoon heeft gevonden. Google is een heel erg handig iets, en je kan er erg veel mee vinden. Maar zo goed is Google volgens mij ook niet. Ik denk eerder dat het verhaal dat naar buiten is gebracht, erg beknopt is geworden. Waardoor het nu zou lijken dat het verhaal is, zoals het nu is geworden.

    Fijne avond allen!

  26. Wat een gezeik. Vind een adres via findmyiphone, zoek op wie er woont, Google de naam, vind de Facebook pagina en de informatie die er op staat. Kunnen jullie dat nou echt niet zelf bedenken? Het zal zeker niet altijd lukken maar als iemand in een vrijstaand huis woont is findmyiphone een goede richtingswijzer, in een flat wordt het lastig.

  27. Wat ik het meest ongelofelijke aan dit verhaal vind is dat de politie daadwerkelijk actie heeft ondernomen. Die werken alleen mopperend mee wanneer je de dief persoonlijk bij ze voor de deur komt afleveren.

    Een aantal jaren geleden is op rekening van een vriendin van mij een telefoon bij de Wehkamp besteld (en bij iemand anders afgeleverd) via een e-mail adres van haar op mijn mailserver. Ik ben met verklaring van de Wehkamp en van die vriendin naar de politie gegaan, inclusief een uitdraai van mijn serverlog met netjes en duidelijk de IP adressen gemarkeerd die niet van mijn vriendin waren en gebruikt waren op het moment dat de bestelling was geplaatst. Zelfs nog uitgezocht bij welke provider deze adressen horen en in welke regio het was en de contact-gegevens van de provider opgezocht. Veel verder dan dat kon ik het niet voorkauwen, maar de politie kon en wilde op geen enkele manier meewerken.

    Misschien is er de afgelopen jaren verbetering gekomen in de manier waarop de politie actief op zoek gaat naar dieven en fraude-plegers, maar ik geloof er niet veel van.

  28. Als dit soort gebeurtenissen zich voordoen is het juist prima deze te publiceren. Hier kan een preventieve werking van uit gaan. Kandidaat-dieven weten dan dat het stelen van een iPhone of iPad wel eens voor problemen kan zorgen.

  29. Hey koudekerk daar woon ik, hmm ben benieuwd of ik diegene ken

  30. @Michel: Heb je al eens je eigen adres gegoogled?
    Je kunt inderdaad gemakkelijk personen vinden via een adres.

  31. Haha leuk om alle reacties te lezen. Ik was dus m’n iPhone kwijt. Via mobile me heb ik de locatie achterhaald, via google maps het adres achterhaald, via spyderweb gekeken wie er woont en via Facebook de persoon uiteindelijk gevonden. Aangezien ik van alles printscreens heb gemaild naar de politie konden ze er gelijk een zaak van maken. Zaterdagavond om half 12 had ik de locatie en binnen 24 uur had ik m’n iPhone terug. Over 5 weken moet de dader voor de rechter komen voor verduistering. Ook heeft hij 10 euro gegeven aan mij voor de nieuwe sim-kaart die ik moest aanschaffen. Maar ik heb inderdaad geluk gehad dat hij zijn Facebook pagina niet goed had afgeschermd. De locatie die mobile me aangaf was wel zeer nauwkeurig, ik kon precies zien waar in het huis van de dader mijn iPhone zich bevond.

  32. @DaveFlash – Ik wilde het niet letterlijk kopiëren. Maar ik heb het nu zo geformuleerd, dat niemand zich er een buil meer aan kan vallen.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.