Apple toegangssysteem deuren

Apple’s ‘mysterieuze apparaat’ blijkt toegangssysteem voor deuren

Apple werkte de afgelopen maanden aan een mysterieus apparaat met NFC en Bluetooth. Het blijkt een toegangssysteem voor deuren.

Niet alle producten die Apple ontwikkelt zijn bedoeld om aan consumenten te verkopen. Soms maken ze dingen voor de Apple Store of voor eigen kantoren. Dat blijkt nu het geval met een mysterieus draadloze apparaat dat al een paar maanden rondzweeft in de geruchten. Het blijkt te gaan om een draadloos toegangssysteem voor deuren. Werkt Apple dan misschien aan een draadloos deurslot?


Apple toegangssysteem deuren

Ja en nee. Het apparaat zal waarschijnlijk worden gebruikt op Apple Park, het nieuwe hoofdkantoor van Apple dat in april open gaat. Op basis van foto’s is nu te zien hoe het mysterieuze apparaat werkt en hoe het eruit ziet. Via toezichthouder FCC verschenen meermaals beknopte specificaties van het apparaat, maar niemand wist waar het voor diende.

Modelnummer A1844

Eerder waren alleen labels te zien, waaruit bleek dat het apparaat werkt met NFC en Bluetooth, maar er waren geen foto’s of schema’s van te zien. Daardoor was lange tijd onduidelijk waar modelnummer A1845 voor bedoeld was. Een handleiding voor modelnummer A1844 (dus een voorganger) schept nu meer duidelijkheid. Er staan aanwijzingen in hoe de draadjes met elkaar verbonden moeten worden. Ook is er te lezen dat er nog steeds NFC en Bluetooth Low Energy in zit.

Apple toegangssysteem deuren

Maar de meest duidelijke aanwijzing is te vinden in de beschrijving: gebruikers moeten een “door het bedrijf verstrekt bewijs voor de lezer houden”. Daarna flitst er een groen of rood lampje en klinkt er een geluid om aan te geven dat er toegang is. Dat wijst erop dat het om een soort toegangssysteem voor deuren gaat. Meestal werkt dat met pasjes, maar van Apple verwachten we dat ze het systeem ook geschikt hebben gemaakt voor de Apple Watch. Op de foto’s is duidelijk te zien dat de lezer is vastgemaakt aan een soort deur.

Apple gaat het systeem waarschijnlijk niet gebruiken op buitendeuren, maar om geheime ruimtes intern af te schermen. Zo staat het designlab van Jony Ive erom bekend dat je alleen met speciale pasjes binnenkomt, omdat er prototypes van nieuwe producten te zien zijn. De afgelopen maanden heeft Apple twee andere draadloze apparaten bij de FCC ingediend, met modelnummers A1845 en A1846. Vanwege de overeenkomst in modelnummers zal het waarschijnlijk om varianten van hetzelfde apparaat gaat.

Apple toegangssysteem deuren

Apple Park moet een staaltje kantoortechnologie op z’n best worden, waarbij zelfs de wc-potten perfect van design zijn. Steve Jobs bemoeide zich voor zijn dood nog intensief met alle details. Het gebouw heeft grote glaspanelen en een gigantisch natuurlijk ventilatiesysteem waardoor minder energie nodig is voor airco’s en verwarming. Alle energie die wel wordt gebruikt is uiteraard hernieuwbaar en grotendeels afkomstig van zonnepanelen op het dak.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.