Muzieklabels vestigen hoop op Apple voor betaalde muziekstreaming

Muzieklabels hebben hun hoop gevestigd op Apple. Ze willen geld zien voor het streamen van muziek, terwijl Amazon en Google eerder al diensten lanceerden zonder overeenkomsten met de labels.

Muziekdiensten vertrouwen op AppleGoogle biedt haar nieuwe dienst Google Music Beta slechts twee dagen aan, maar nu zeggen muzieklabels al dat ze hopen op Apple om een dienst met streaming muziek eens goed aan te pakken. Dat is te lezen op CNet. Google Music Beta is vergelijkbaar met Amazons Cloud-dienst. In beide gevallen krijgt de gebruiker een online opslagruimte waar hij met telefoons en computers met internettoegang zijn eigen muziek vandaan kan streamen. In beide gevallen lanceerden de diensten zonder dat muzieklabels erbij betrokken waren en er geld aan over kunnen houden.

Apple heeft voor haar toekomstige iCloud-dienst reeds een overeenstemming bereikt met de grote muziekuitgever Warner Music, iets waar Amazon en Google tot dusver niet in zijn geslaagd. Volgens CNet is de hoop van de platenmaatschappijen daarom gericht op Apple, omdat zij wel van plan lijkt te zijn om licentiekosten voor de muziek te betalen. Vanzelfsprekend verdienen de maatschappijen daar extra geld aan.

Het verschil is dat je bij Amazon en Google alleen muziek kan opslaan en vervolgens kan streamen. Dat gaat dus om de muziek van de gebruikers zelf. Zo verlenen ze gebruikers alleen toegang tot hun eigen bestanden en daarom hoeven ze geen licentieovereenkomsten af te sluiten. Apple zou op basis van overeenkomsten als met Warner Music ook streaming toegang kunnen bieden tot bestanden die mensen niet zelf al eerder hebben opgeslagen – en waar de platenmaatschappijen dus voor betaald moeten worden. Apple wil er door de deals voor zorgen dat er een master-versie van elk liedje in iTunes in hun clouddienst komt. Dat scheelt veel uploaden voor de gebruikers. CNet stelt:

Mensen van de vier grote muzieklabels hopen dat Apple de online muziekdienst lanceert op Apple’s Worldwide Developer Conference op 7 juni. Het risico voor de maatschappijen is dat de diensten van Amazon en Google goed genoeg bevonden worden door de meeste klanten. Dan zouden Amazon en Google geen aanleiding hebben om hun diensten aan te passen.

De kans is groot dat Apple’s streaming-muziekdienst iCloud gaat heten. Volgens 9to5mac zal de dienst zo’n 20 dollar (14 euro) per jaar kosten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 mei 2011, 13:33
Categorie Apple
Onderwerpen amazon, cloud, google, itunes, muziek, streaming

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.