‘Gevoel van een boek’ weerhoudt mensen van lezen op de iPad

Een onderzoek van Bain & Company wijst uit waarom boekenliefhebbers nog niet massaal aan de e-reader en iPad zijn. Ze vinden de prijs te hoog en missen het gevoel van een boek.

Onderzoek naar lezen op de iPad hoofdplaatEen studie van Bain & Company met de naam ‘Publishing in the digital era‘ laat zien waarom mensen die graag boeken lezen, geen iPad of e-reader kopen. Ondervraagden mochten meerdere redenen opgeven op de vraag waarom ze niet overstapten op elektronische boekenlezers. De winnaar is, met 41 procent: ‘Dan mis je het gevoel van het papier.‘ Een ander antwoord is misschien nog wel zorgelijker: bijna een derde van de ondervraagden heeft er nog niet eens aan gedacht.


Bovendien vindt een derde lezen op een scherm vermoeiend. En twaalf procent van de ondervraagden vindt een e-reader of een iPad niet handig of te ingewikkeld. Een ander groot obstakel op de weg naar het succes van het e-book is de prijs van het apparaat waarop de boeken gelezen moeten worden. Die vindt 35 procent van de ondervraagden te hoog. Nog eens een kwart van de mensen vindt de prijs van een e-book zelf bovendien te hoog.

De prijzen van boeken in de Amazon Kindle-winkel of Apples eigen iBooks verschillen vaak nauwelijks van de papieren exemplaren omdat uitgevers eisen stellen aan de prijzen ervan. Blijkbaar vinden lezers die prijs echter te hoog voor een e-book, maar acceptabel voor een papieren exemplaar. Het onderstreept nog eens in hoeverre lezen samenhangt met het gevoel van het boek. Het is niet puur de inhoud waar mensen het geld voor willen neerleggen, maar het totaalplaatje. De statige boekenkast moet wel gevuld worden.

Onderzoek naar lezen op de iPad

De studie van Bain & Company is online terug te lezen en bevat veel opzienbarende statistieken. Het toont de verwachte winsttoename voor auteurs van e-books, maar ook dat slechts 9 procent van de Fransen en 14 procent van de Amerikanen nog gebruik maakt van betaalde nieuwsvoorzieningen.

Via Password Incorrect

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 mei 2011, 13:44
Categorieën Achtergrond, Apps
Onderwerpen boeken, ebook, ereader, ipad, onderzoek
36 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.