Minister wil vanaf 2015 IMEI-blokkering voor gestolen telefoons

Minister Opstelten wil per 1 januari 2015 gestolen toestellen blokkeren op basis van IMEI-nummer.

opsteltenMinister Opstelten van Veiligheid en Justitie hoopt voor 1 januari 2015 een wet te hebben ingevoerd, die providers verplicht om IMEI-nummers van gestolen telefoons te blokkeren. Al sinds 2013 wordt gepleit voor zo’n maatregel: Opstelten hoopte eerder dat het systeem al in de zomer van 2013 zou worden ingevoerd, maar dat plan liep spaak. Bovendien is een IMEI-blokkade verre van waterdicht. Dievenbendes werken vaak internationaal en een Nederlandse blokkering van het IMEI-nummers heeft daardoor maar weinig zin. Bij Android-telefoons is het bovendien mogelijk om het IMEI-nummer te wijzigen.


In augustus 2013 pleitte de Amsterdamse burgemeester Van der Laan nog voor een snelle invoering, omdat in zijn stad tientallen telefoons per dag worden gestolen. Het idee is dat je bij de diefstalaangifte bij de politie meteen je IMEI-nummer doorgeeft, waarna deze door de Nederlandse providers wordt geblokkeerd. In het eerste kwartaal van 2014 zou er een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer moeten gaan, waarna de Eerste Kamer er ook nog naar moet kijken. CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma-Buma heeft nu bij Opstelten opnieuw gepleit voor het versneld invoeren van de wet, om diefstal van mobiele telefoons beter te kunnen aanpakken. Opstelten reageert met de mededeling, dat uit ervaringen in andere landen blijkt dat het aantal straatroven met 20% daalt na invoering van de IMEI-blokkering. In landen als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Verenigd Koninkrijk worden gestolen telefoons al geblokkeerd op basis van IMEI-nummer. Opstelten belooft haast te maken:

Het traject om de zogenoemde IMEI-blokkering in Nederland wettelijk verplicht te stellen is in volle gang. Het conceptwetsvoorstel zal binnen enkele weken in consultatie gaan, zodat het voorstel tot wijziging van de Telecommunicatiewet voor het zomerreces bij de Kamer kan worden ingediend. Alles is erop gericht om de wetgeving van kracht te laten zijn per 1 januari 2015.

De invoering van de wet duurt zo lang omdat een aanpassing van de Telecommunicatiewet nodig is. Maar ook bleek tijdens eerdere pogingen om een dergelijke IMEI-blokkering in te voeren, dat de Nederlandse providers niet zitten te springen. Vodafone uitte kritiek op de maatregel en vindt het niet de ultieme oplossing.

Lees ook: iPhonediefstal: wat kun je ertegen doen?

Foto via: Maarten Dirkse

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.