Microsoft wil Siri-concurrent Cortana ook op iPhone uitbrengen (update)

Microsoft wil virtuele assistent Cortana ook op iPhone en iPad uitbrengen, maar hoeveel zin heeft dat?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

cortana handMicrosoft kondigde begin dit jaar een eigen persoonlijke assistent aan. Cortana wordt een rechtstreekse concurrent van Siri: Cortana kan dingen voor je opzoeken, je agenda in de gaten houden en vertellen hoe laat je trein gaat. Tijdens een interview vertelde Microsoft Windows Phone Group Program Manager Marcus Ash dat hij Cortana internationaal en op allerlei apparaten beschikbaar wil stellen, met iOS en Android als interessante opties. “We praten er actief over.”


Ash betwijfelt wel of Cortana net zo effectief is als er geen volledige toegang tot alle data op de telefoon is. Dat risico bestaat immers, omdat Microsoft nooit zo diep kan ingrijpen op iOS als Apple zelf.

Cortana is momenteel onderdeel van de ontwikkelaarspreview van Windows Phone 8.1 en is overal ter wereld te gebruiken, zolang je je telefoon maar op Amerikaans Engels zet. De assistent zou al mateloos populair zijn in China. Gaat Cortana Siri verslaan, als het op Nederlandse spraakherkenning aankomt? Nou nee, die kans is niet zo groot. Microsoft heeft beloofd dat in 2014 Cortana beschikbaar komt in de VS, Verenigd Koninkrijk en China.

cortana windows phone breed

De Microsoft-manager ziet ook wel mogelijkheden voor toepassingen van Cortana op de desktop, in de auto en op andere plekken. En er is nog een ander idee: reclames opnemen in Cortana. Maar daarvoor is het nog iets te vroeg: eerst moet Microsoft vertrouwen opbouwen bij gebruikers, pas daarna gaan ze zoeken naar mogelijkheden om er geld mee te verdienen. Microsoft is nog zoekende: ze moeten eerst uitzoeken wat Cortana is en hoe mensen het gaan gebruiken.

Update 15 juni 2014: Microsoft heeft zich na de uitspraken van Marcus Ash weer teruggekrabbeld. Pas als het bedrijf tevreden is met de spraakdienst op Windows, zal er gekeken worden naar andere platformen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
19 juli 2014 om 23:44
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.