Microsoft wil Siri-concurrent Cortana ook op iPhone uitbrengen (update)

Microsoft wil virtuele assistent Cortana ook op iPhone en iPad uitbrengen, maar hoeveel zin heeft dat?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

cortana handMicrosoft kondigde begin dit jaar een eigen persoonlijke assistent aan. Cortana wordt een rechtstreekse concurrent van Siri: Cortana kan dingen voor je opzoeken, je agenda in de gaten houden en vertellen hoe laat je trein gaat. Tijdens een interview vertelde Microsoft Windows Phone Group Program Manager Marcus Ash dat hij Cortana internationaal en op allerlei apparaten beschikbaar wil stellen, met iOS en Android als interessante opties. “We praten er actief over.”

Ash betwijfelt wel of Cortana net zo effectief is als er geen volledige toegang tot alle data op de telefoon is. Dat risico bestaat immers, omdat Microsoft nooit zo diep kan ingrijpen op iOS als Apple zelf.

Cortana is momenteel onderdeel van de ontwikkelaarspreview van Windows Phone 8.1 en is overal ter wereld te gebruiken, zolang je je telefoon maar op Amerikaans Engels zet. De assistent zou al mateloos populair zijn in China. Gaat Cortana Siri verslaan, als het op Nederlandse spraakherkenning aankomt? Nou nee, die kans is niet zo groot. Microsoft heeft beloofd dat in 2014 Cortana beschikbaar komt in de VS, Verenigd Koninkrijk en China.

cortana windows phone breed

De Microsoft-manager ziet ook wel mogelijkheden voor toepassingen van Cortana op de desktop, in de auto en op andere plekken. En er is nog een ander idee: reclames opnemen in Cortana. Maar daarvoor is het nog iets te vroeg: eerst moet Microsoft vertrouwen opbouwen bij gebruikers, pas daarna gaan ze zoeken naar mogelijkheden om er geld mee te verdienen. Microsoft is nog zoekende: ze moeten eerst uitzoeken wat Cortana is en hoe mensen het gaan gebruiken.

Update 15 juni 2014: Microsoft heeft zich na de uitspraken van Marcus Ash weer teruggekrabbeld. Pas als het bedrijf tevreden is met de spraakdienst op Windows, zal er gekeken worden naar andere platformen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2014, 23:44
Categorie Apple
Onderwerpen microsoft, Siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.