Reacties voor: Meer details iPhone OS 3.2 SDK bekend

Voor ontwikkelaars die hun iPhone-applicaties ook op de iPad beschikbaar willen maken heeft Apple de iPhone OS 3.2 SDK beschikbaar gesteld.
Lees het complete artikel → Meer details iPhone OS 3.2 SDK bekend
Mike van Hoenselaar -

Reacties: 65 reacties

  1. Hmmm ik had net al gekeken of ik deze kon downloaden en kon beginnen met een beetje basaal dingen maken. Had namelijk wel een mooi idee voor de iPad, maar niet iets voor commercieel gebruik. Alleen kost dat op z’n minst 99 dollar voor ik dat ding kan downloaden. Dus ik ga het voorlopig niet downloaden, eerst maar eens intern bespreken of het überhaupt een optie is wat ik in gedachten heb

  2. Erg jammer dat flash nog steeds niet ondersteund word.
    Vooral op de iPad zou dit zoveel meerwaarde zijn

  3. Zonder flash voor mij geen ipad. Veel te veel sites werken dan niet.

  4. @Dpaki:
    99$ om solitaire op de iPad te ontwikkelen is wel duur… 😉 neenee, just kidding! 😉
    on-topic: ik ben eens benieuwd naar alle mogelijkheden met de iPad. Als ze dit ding kunnen jailbreaken/hacken, dan zijn deze legio volgens mij.,,

  5. Hmm, toch vreemd dat bij de aankondiging van de iPhone een van de eerste dingen die Steve Jobs zei was dat hij moest kunnen multitasken.. En nu op een device dat daar vast wel de capaciteit voor heeft, hebben ze het nog steeds niet geïmplementeerd.

    http://www.youtube.com/watch?v=9VLb5XdxRm8 @4:16

  6. kan niet wachten, straks alles bij de hand, overal, echt te mooi vor woorden 🙂 hoop dat OS 3.2 SDK ook mooi rond komt 🙂

  7. Flash kan me gestolen worden nu HTML5 begint te komen, maar niet 1 applicatie op de achtergrond… welke tijd leven we?

  8. Flash zou van mijn best op de iPad mogen: zolang ik het maar permanent uit kan zetten, vind ik het prima.

  9. Een iPad zonder Flash kan gewoon niet. Ze zullen het nu toch heel snel over die licenties eens moeten worden, anders gaat het hele “browsen op je iPad”-verhaal keihard onderuit.

  10. Zo erg dat er geen flash en webcam is op iPad.
    Zo heb je niets aan een iPad.

  11. Dat gezeur om flash..koop een hp laptop.. kan je lekker de hele dag op spele.nl vertoeven.

  12. Flash is gewoon verleden tijd… Kijk maar naar youtube en vimeo, binnenkort volledig HTML 5. En daar zit ook de toekomst. Apple gaat niet investeren in iets dat over 2 jaar niet meer gebruikt wordt.
    Een camera en multitasken, dat zijn de enige twee dingen die ik echt mis. Maar ik heb zo’n vermoeden dat het multitasken nog wel komt. Ze waren waarschijnlijk nog niet helemaal klaar en konden dus niet alles laten zien.
    Maar over 60 dagen gaat er waarschijnlijk weer een hele boel veranderd zijn. Nieuwe keynote over de nieuwe iPhone en OS4, en dan laat Steve ook even weten dat dit allemaal op de iPad zit… En je gelooft het nooit, als dit moois is “vandaag” te koop.
    De hardware zal waarschijnlijk wel 1 generatie hetzelfde blijven, maar ik verwacht wel nog een gigantische software update tegen de release.

  13. @marcoooo:

    Sinds wanneer mag een klant geen eisen meer stellen aan een product? Apple heeft hier pure scheisse aan en daar kan men zich soms wel aan ergeren.

    Apple is alleen zo’n merk geworden van ‘ik heb een mac/iphone/ipad en nou ben ik hét!’. Doen ze goed en dat is ook de bedoeling, maar er mogen best eisen gesteld worden.

    Spele.nl zegt waarschijnlijk maar over jou, want Flash wordt gewoon bij erg veel (de wat kleinere) sites gebruikt, ook professionele sites en niet zoiets als Spele.nl. Bijvoorbeeld bij het uploaden van bestanden mis ik soms de flash uploader.

  14. Ipad & IPhone in 1 OS. Ik begrijp het wel maar ben er niet echt blij mee. Het zijn nl. (functioneel) toch te veel verschillende apparaten. Begrijp me goed. Ik denk dat de IPad best een gadgets kraker kan worden. Met de Iphone werk ik. Daar zit nu ook mijn scepsis. Ik vrees dat de kern van de doorontwikkeling van het OS bij de IPad komt te liggen. Feitelijk is dit nu nl. al zo. Onwenselijk en gevaarlijk aangezien de Smartphone business een hele andere business is dan de tablet business… Jammer van het niet heractiveren van tethering b.v. en zo zijn er nog wel een aantal zaken te benoemen.

  15. @the_mastermind15:

    Hij kan apple’s eigen apps gewoon multi-tasken hoor. Dat is wat hij er mee bedoelde, niet meer, niet minder.
    Je kan bv. heel simpel mp3 luisteren terwijl je een notitie maakt of zit te internetten.

  16. Ik vind persoonlijk dat er verkeerfe info gegeven word. Het is de iPad SDK, en niet iPhone. Jullie gaan hier zomaar van uit dat de iPhoneOS ook al deze functies bevat? Het is een heel ander apparaat, maar ach indien het erin zit kan ik het alleen maar toejuichen

  17. @sasf:
    maar niet msn-en en tussendoor even een webpagina bekijken. Wat toch wel een basis funtionaliteit zou moeten zijn.

  18. @Michiel: Het besturingssysteem heet iPhone OS dus ja. Dit besturingssysteem draait op de iPhone en op de iPad. De vraag is inderdaad of deze build ook voor de iPhone beschikbaar komt, maar dat is hier ook niet aan de orde. We zeggen duidelijk dat de 3.2 SDK die op dit moment uit is alleen voor de iPad te gebruiken is.

    Dus hoe bedoel je verkeerde informatie?

  19. Voor de programeurs: hij is wel weer groot genoeg om er een familie-bordspel op te maken. Zodat je hem op het midden van de tafel legt en samen bijv monopoly speelt, uiteraard met extra leuke effects die zo’n tablet toelaat.

    Of een reactie spel zoals countdown maar dan voor 4 spelers.

  20. Origineel geplaatst door Bart
    Een iPad zonder Flash kan gewoon niet. Ze zullen het nu toch heel snel over die licenties eens moeten worden, anders gaat het hele “browsen op je iPad”-verhaal keihard onderuit.

    Steeds meer webbuilders gaan over op HTML5 implementatie voor video fragmenten i.p.v. het ouderwetse flash, dus niet meer zeuren hoor want flash is OUT

  21. Lees vooral even dit verhaal over Apple, Adobe and Flash.

  22. @dries6951:
    Zoals het nog steeds gebruikt wordt is het een “must”

    Je gaat toch ook niet alle benzinepomps weghalen en er waterstofpomps neer zetten alleen omdat het over een paar jaar het nieuwe systeem is…..

    Beetje on doordachte reactie van je.

  23. @Joost: Sorry hoor maar als je voor de voorbeelden die jij noemt flash nodig hebt moet je de ontwikkelaar even een mailtje sturen…..die loopt nog wat achter in het bijspijkeren van kennis. Vertel hem gelijk dat hij de focus gaat leggen op HTML 5…..

    je ziet het aan me reactie ook van mij hoeft Flash niet op de iphone en ipad te komen. echt zonde van de resources. Net zo min als die silverlight elende trouwens.

  24. @Wouter: Nu doe je aannames…..en de mensen pikken dit hieer vaak op als waarheid. Laten we het even afwachten

  25. @Sannie:
    Niet iedereen/elk bedrijf heeft de financiële middelen om gelijk maar een nieuwe website te ontwikkelen omdat er nu een nieuwe standaard is…..

  26. @Dr. Von Sauerpraum: Daar heb je toch een aptop voor….of een dekstop. Waarom wordt dit ding gezien als een vervanger op deze twee ipv een aanvulling. Als je dit allemaal wil krijg je net zo’n brick als die windhoos netbooks

  27. @Sannie:
    Wat is dan de toegevoegde waarden als je al beide hebt?????

    je kan ook met je macbook op schoot zitten…….

  28. @dirk: Wel als je wil stimuleren dat iedereen overgaat 🙂

  29. Origineel geplaatst door Joost
    @marcoooo: Sinds wanneer mag een klant geen eisen meer stellen aan een product? Apple heeft hier pure scheisse aan en daar kan men zich soms wel aan ergeren.

    Apple zet een product neer wat ze willen verkopen en tevens denken te verkopen.
    Ze doen hiervoor bepaalde keuzes, zoals iedere fabrikant dat doet.
    Apple heeft geen ‘sheisse aan de eisen van de klant’, maar misschien ben je het niet eens met de keuzes die ze maken.
    Persoonlijk voorbeeld: Een aantal jaren geleden kwam Volkswagen uit met een ‘drie liter Lupo’. Ik dacht: Kijk, die wil ik hebben, een kleine auto met een drie liter motor’. Bleken ze een Lupo te bedoelen die drie liter per 100 kilometer verbruikt, niet een drie liter motor… 🙁
    Er zijn geen kleine auto’s te koop met grote motoren, dus volgens jouw redenatie hebben de autoverkopers schijt aan mijn wensen.
    Ik denk eerder dat de autoverkopers de markt voor dat soort auto’s zo klein inschat, dat ze daar geen produkt voor maken.
    Net zoals bij Apple dus, ze denken de iPad te gaan verkopen zoals ze hem neergezet hebben.
    (Persoonlijk denk ik dat ze dat gaat lukken en dat ze dat ding niet aangesleept zullen gaan krijgen, vanwege de enorme vraag…)
    Als een fabrikant niet maakt wat jij wilt hebben, ben je niet verplicht toch een produkt bij ze te kopen…

  30. @Sannie:
    En zoals je weet… Veranderingen kosten tijd….

  31. Nog 1 uur en dan opent de beurs. Volgens mij wordt dat een redelijke drop…
    Geen multi-task, geen flash, iPhone os, geen camera, niks extra’s in de doos, nog steeds geen mini USB (wat ze wel belooft hadden voor toekomstige producten), etc

    weer een gesloten product wat de vrijheid van ontwikkelaars beperkt…
    1-positief puntje voor mij: de prijs!

  32. Wat grappig dat er mensen zijn die Flash alleen associëren met video? Die lezen waarschijnlijk de hele dag nu.nl achtige sites en that’s it? Ik vind Flash juist in veel gevallen de ervaring in een site bevorderen en dat niet ondersteunen is dus gewoon niet te begrijpen. Het hoort nou eenmaal bij “het web”. Als je een apparaat introduceert dat “ideaal is om te browsen”, ondersteun het dan gewoon.

    Al dat vergelijk met html5… dat is misschien leuk in het video geval, maar al die andere dingen hebben er niets mee te maken. Als “men” flash vervelend vond en ontwikkelaars het niet meer zouden willen gebruiken, hadden ze al jaren geleden zich op javascript gestort. Heeft niets met html5 te maken.

    Kijk voor de leuk eens op sites als TheFWA, of je het leuk vindt of niet, het hoort bij het web.

  33. @Sannie: Persoonlijk weiger ik om een laptop mee op vakantie te nemen. Ik zie het dus voornamelijk als een device om de knderen een film op te laten kijken en zelf magazines (gaat niet oom een ereader) en boeken te lezen.

  34. @Pieter:

    Ik begrijp je redenatie volkomen, maar je ziet de meerderheid van de mensen ‘zeuren’ om Flash. Is het dan als bedrijf zijnde niet de bedoeling om je klanten tegemoet te komen en ze tevreden te stellen? Flash mobile draait toch ook prima op smartphones? Dan moet het op een tablet waar genoeg resources te halen zijn ook kunnen.

    Bij Apple is het volkomen het tegenovergestelde. Je krijgt dit en dit waar jullie specifiek om vragen krijg je misschien of helemaal niet.

    De iPad heeft de grootte van een kleine laptop, wat betekend dat ik in hoogte-breedte-diepte verhouding genoeg ruimte is voor een camera, front-facing-camera. Dat ding is snel genoeg voor een uitgeklede OSX met ondersteuning voor Appstore apps.

    Het is goed dat ik geen CEO ben van Apple anders waren we met zijn allen naar de verdoemenis gegaan, omdat we een beter product op de tafel hadden gezet -,-
    Ik en erg veel mensen ben nog nooit zo ontevreden geweest om een product van Apple, dus ik mag wel zeggen dat ze hun klanten weinig tegemoet komen. We leven in 2010, laat eens wat zien in plaats van een product met gebreken!

    Ohw wacht, dit is iPhoneclub, niet iPadplanet 🙂

    @Sannie:

    Ik denk dat je voor veel minder geld je kinderen films kan laten kijken.

    Koop gewoon een stel boeken in plaats van een apparaat van € 800,- Leest nog fijner ook en je kinderen kunnen tegelijk films kijken en jij in rust je boekje. Heerlijk de nostalgische geur van boeken….hoor mij nou, mannetje van 23. Ik melk het uit maar ik wil even laten zien hoe ik erover denk.

    Mss heb ik over 2 maanden ook wel een iPad als ze nog wat dingetjes veranderen 🙂

  35. Origineel geplaatst door dirk
    @Sannie:
    Niet iedereen/elk bedrijf heeft de financiële middelen om gelijk maar een nieuwe website te ontwikkelen omdat er nu een nieuwe standaard is…..

    Tsja dan krijg je dat microsoft ie geneuzel dat bedrijven moeten blijven ontwikkelen om oude standaarden te ondersteunen…..waardoor ze niet overstappen. Veel bedrijven ontwikkelen voor IE6,IE6,IE8…..da’s toch niet normaal meer.

    Zoals je hier leest is flash exit en persoonlijk vind ik het goed dat Apple een punt maakt en dat resource vretende flash niet wil ondersteunen. En ja dan krijg je altijd mensen die miepen dat ze niet op flash sites kunnen….jammer dan denk ik. Zoveel zijn het er nou ook weer niet.

  36. Ik denk dat Apple nog steeds gokt op HTML 5, in plaats van Flash.. je moet niet vergeten dat sites als Youtube en Vimeo, al bezig zijn met HTML5 varianten van hun sites.. als microsoft die markup nou eens zou ondersteunen dan zou dat ook een snellere vaart kunnen nemen en dan is Flash misschien niet altijd direct nodig. Ik vindt flash totaal geen meerwaarde hebben. Ik snap dat het voor sommige mensen belangrijk kan zijn, maar dan vindt ik dat bedrijven tijd moeten steken in een html variant van hun website. Flash geeft gewoon te veel mogelijkheden op het gebied van applicaties en websites, dus ook op het gebied van beveiligingsfouten. En dit is iets waar apple, als zij Flash toe zouden staan geen directe invloed op hebben.

  37. Origineel geplaatst door dries6951
    Steeds meer webbuilders gaan over op HTML5 implementatie voor video fragmenten i.p.v. het ouderwetse flash, dus niet meer zeuren hoor want flash is OUT

    Wat een enge blik hebben sommige mensen toch.
    Ik bouw applicaties op mijn Mac en publiceer die als .exe, .app en .swf. Geen iPad voor mijn toepassing dus. Maar ja, ik ben blijkbaar OUT.

  38. @Sannie:

    ik had je reactie nog niet gelezen.. maar zoals je ziet ben ik het totaal met je eens!

  39. @Koen:

    Zie antwoord@
    Tripple:

  40. Ik hink zo’n beetje op twee gedachten bij de iPad… Langs de ene kant top-apparaat voor hetgeen het bedoeld is. Langs de andere kant heb ik toch het gevoel dat Apple de boot met vernieuwing gemist heeft. Want laat ons eerlijk zijn, dit is een grote iPod Touch.

  41. en is er al wat bekend met silverlight??

  42. @Cas:
    Niet geen java geen codecs etc…..

  43. Origineel geplaatst door Sannie
    Origineel geplaatst door dirk@Sannie:
    Zoals je hier leest is flash exit en persoonlijk vind ik het goed dat Apple een punt maakt en dat resource vretende flash niet wil ondersteunen. En ja dan krijg je altijd mensen die miepen dat ze niet op flash sites kunnen….jammer dan denk ik. Zoveel zijn het er nou ook weer niet.

    Nou zal ik dan maar happen… het is niet Flash dat exit is… en zeker niet omdat dat hier staat 🙂 Het is blijkbaar een beetje zo dat de mensen die hier komen, wat meer houden van de platte websites. Geen probleem, maar waarom dan die neiging om alles wat niet in dat straatje past dan maar als “out” te bestempelen 🙂 ?

    Het is niet Flash dat per definitie goed of fout is, het is wat “men” er mee maakt. En veel hele mooie dingen die er op dit moment (en in het verleden) mee zijn gemaakt, kunnen gewoon niet met een andere techniek. Daarin is Flash nog steeds gewoon ontzettend ver in zijn tijd vooruit. Als iemand dat niet herkent, zegt dat meer over de kennis van die persoon dan over Flash.

    Nogmaals, er is niets mis met een nu.nl of een ad.nl, maar ik persoonlijk hou er wel van om af en toe verrast te worden qua interface. Ook eens buiten de gebaande paden om zeg maar. Als niemand die instelling zou hebben, zaten we nu nog allemaal op ons pennetje te rammen met windows mobile.

  44. @All : Lees onderstaande nou ff, dan weet je waarom Apple geen flash op de iPhone en iPad ondersteund, en waarom het op een Mac traag werkt.

    Origineel geplaatst door Nils Breunese
    Lees vooral even dit verhaal over http://daringfireball.net/2010/01/apple_adobe_flash

  45. waar komen jullie vandaan, onder een steen of zo?

    Flash is zo jaren 80, HTML5 is het gewoon!! en Apple heeft dat al door, nu de rest van de wereld nog!!

  46. En wat met internetbanking?

  47. Origineel geplaatst door Mauze
    waar komen jullie vandaan, onder een steen of zo?Flash is zo jaren 80, HTML5 is het gewoon!! en Apple heeft dat al door, nu de rest van de wereld nog!!

    En toch blijven mensen de een als opvolger van de ander zien 🙂 Ook al hebben ze op veel vlakken niets met elkaar te maken. Figures…

    Doh…

  48. Origineel geplaatst door Mauze
    waar komen jullie vandaan, onder een steen of zo?Flash is zo jaren 80, HTML5 is het gewoon!! en Apple heeft dat al door, nu de rest van de wereld nog!!

    Dan wil ik toch wel eens zien welke website in de jaren 80 flash had.

    Dat HTML5 video kan afspelen met de video tag, wilt niet zeggen dat flash overbodig is.

    Mensen die zitten te zeuren dat flash out is, doen blijkbaar niks anders dan filmpjes bekijken.

  49. iPad Camera Connection Kit: een citaat

    The Camera Connection Kit gives you two ways to import photos and videos from a digital camera. The Camera Connector lets you import your photos and videos to iPad using the camera’s USB cable. Or you can use the SD Card Reader to import photos and videos directly from the camera’s SD card.

    http://www.apple.com/ipad/specs/

  50. @Ben:

    met HTML5 en JavaScript kun je hetzelfde doen als 98% van het flash gebruik op het web (in combinatie met CSS3). Flash is gewoon een inefficiënte (maar veel gebruikte) techniek waarbij je van een commerciele partij (Adobe) afhankelijk bent.
    Maar je hebt met je bericht van eenuirtje geleden volledig gelijk. Je kunt niet iets introduceren als “The best browsing experience ever” zonder flash te ondersteunen. Dat is gewoon volkomen idioot dom! Die domheid werd nog even benadrukt door websites te demonstreren waar flash objecten in zaten. Het gewraakte blauwe Lego blokje tijdens de Keynote… Jammer jammer jammer…

  51. Origineel geplaatst door Mauze
    Flash is zo jaren 80

    Wat moet een mens hierop nog zeggen?
    Had je jaren 90 gezegd, dan konden we nog wat vitten, maar 80, ernstig blijven hé!

  52. Origineel geplaatst door bluebird
    En wat met internetbanking?

    ik kan gewoon internetbankieren op de iphone. en op de iphone zit geen flash. dus geen probleem.

    mensen maken zich zo vaak druk om van alles wat ze dan wel en niet kunnen bekijken. maar het heeft geen nut. als je heb gehoord dat youtube over gaat naar html5, is dat al een hele vooruitgang. als we daar nou eens voor gaan duimen… bedenk eens wat html5 voor de toekomst betekend, en ga daar over discussiëren. zou veel interessanter zijn ook.

    en het is al 2x gepost, maar lees dit jongens (en meiden)! hier staan al jullie antwoorden over het feit dat Apple geen flash ondersteunt.

    http://daringfireball.net/2010/01/apple_adobe_flash

  53. @Basje:

    Goed punt, maar dat heeft in principe niets met html5 zelf te maken. De vorderingen in CSS wel, maar dat staat los van html5. De reden waarom mensen blijven hangen in het html5 verhaal, is vanwege de video tag, maar dat is maar een klein deel van het geheel.

    Je kunt met het html wereldje inderdaad veel dat je ook met flash kunt doen, maar dat kan al heel erg lang (blijkbaar boeit het mensen dus niet zo, hoewel het wel steeds meer wordt inderdaad). Echter blijft er wat mij betreft een behoorlijk deel over dat flash wel kan en html minder (makkelijk). Ze komen wel steeds dichter bij elkaar (gelukkig!).

    Waarom mensen dan altijd zitten te vitten op Flash snap ik dus echt niet. Alsof javascript zo efficient is?? Firefox kan in zijn nieuwere versies straks een beetje meekomen met performance, enkel en alleen omdat Adobe zijn engine (uit Flash) beschikbaar heeft gesteld. Dus what’s the essence? Is het dat het propriatry is? Dat is nl. het enige wat ik me kan bedenken en daar zit inderdaad iets in. Maar dat de fabrikanten bij hun (eigen) html5 implementatie dan voor een propriatry codec kiezen voor video ondersteuning mag weer wel? En dat we daardoor straks op youtube zitten met net die ene verkeerde codec is ook geen enkel probleem. Enkel en alleen omdat…. ja waarom eigenlijk? 🙂

    Als alle flash sites (met dezelfde interactie) nu naar een javascript variant wordt omgezet, dan performed het hele web voor geen meter meer. Gaan we dan ook allemaal roepen dat jscript maar weg moet?

  54. @Ben:

    #TheFWA

    Ik ben zelf webontwikkelaar en frontend developer en ik kan je wel zeggen: dit soort sites maak je tegenwoordig echt niet meer met Flash. Ten eerste gebruikt dat erg veel resources, zowel van de server als de client. Ten tweede is het onderhoud aan dit soort sites met Flash een stuk moeilijker. Ten derde wordt Flash maar moeizaam geindexeerd door de zoekmachines.

    Iedere zichzelf respecterende webontwikkelaar maakt dit dus ook gewoon in (X)HTML en CSS. De leuke animaties kun je al heel eenvoudig met javascript en JQuery maken, en voor de iPad kun je zelfs CSS3 gebruiken in combinatie met HTML5. CSS3 ondersteunt ook animaties. HTML5 is, buiten de ondersteuning voor video met de videotag, erg geschikt voor online applicaties. Apple’s MobileMe leunt erg zwaar op dit soort technieken en is een stuk complexer als TheFWA.

    Kortom, Flash is deprecated. Een beetje professionele ontwikkelaar zal niet meer zo snel Flash gebruiken, zeker niet met de nieuwe webstandaarden in aantocht..

  55. Origineel geplaatst door janalleman
    @Ben: #TheFWAIk ben zelf webontwikkelaar en frontend developer en ik kan je wel zeggen: dit soort sites maak je tegenwoordig echt niet meer met Flash. Ten eerste gebruikt dat erg veel resources, zowel van de server als de client. Ten tweede is het onderhoud aan dit soort sites met Flash een stuk moeilijker. Ten derde wordt Flash maar moeizaam geindexeerd door de zoekmachines.Iedere zichzelf respecterende webontwikkelaar maakt dit dus ook gewoon in (X)HTML en CSS. De leuke animaties kun je al heel eenvoudig met javascript en JQuery maken, en voor de iPad kun je zelfs CSS3 gebruiken in combinatie met HTML5. CSS3 ondersteunt ook animaties. HTML5 is, buiten de ondersteuning voor video met de videotag, erg geschikt voor online applicaties. Apple’s MobileMe leunt erg zwaar op dit soort technieken en is een stuk complexer als TheFWA. Kortom, Flash is deprecated. Een beetje professionele ontwikkelaar zal niet meer zo snel Flash gebruiken, zeker niet met de nieuwe webstandaarden in aantocht..

    Hi Jan, aangezien het je vakgebied is, ga ik er maar van uit dat je weet waar je over praat. Wel een paar dingen:

    – Het gaat niet om de site thefwa.com, maar om de content die daarin genoemd wordt…..

    – Verhaal van resources (zeker server side) is leuk verzonnen, maar totaal niet relevant. Serverside is het zowiezo niet waar, en clientside heb ik er ook een hard hoofd in. Als je praat over server/clientside zwaarte, vergelijk het dan wel met een identieke implementatie in een html variant. Waar dan precies het verschil in resources vandaan komt lijkt me een mooie.

    – Flash ondersteunt een binair protocol in het geval men wil communiceren met een backend. Ik heb zelf (again, prove me wrong want er zullen vast meer dingen zijn dat wat ik weet) nog geen ander communicatie protocol gezien dat zo efficient en snel is als AMF.

    – Indexaties in zoekmachines is kan ik me wel in vinden. Echter, google indexeert technisch gesproken ook flash content. Ten tweede is de oorzaak van het slecht kunnen indexeren door zoekmachines het feit dat flash vaak stateless applicaties/animaties zijn (en dat is soms fijn!) dus niet meer op het pagina model gebasseerd. Dit is bij html/ajax achtige oplossingen ook steeds meer het geval en je ziet dus ook dat daar dezelfde problemen/uitdagingen tevoorschijn komen als bij flash gebruik.

    – Er is zeker een markt voor applicaties/sites puur in html, maar roepen dat het tegenwoordig door zichzelf respecterende webontwikkelaars niet meer wordt gedaan is gewoon niet waar. Dagelijks worden nog de meest fantastische interfaces en ervaringen online gezet, gemaakt in flash. Daar kiezen (en betalen!) hun klanten dus ook voor! Als jij jezelf beperkt door te zeggen “Flash is out” dan kost dat je uiteindelijk dus geld.

    – Leuke animaties in jquery kunnen zeker en dat is ook wat ik zei dat de werelden (gelukkig) steeds dichter bij elkaar komen, maar ik wens je veel succes als je ingewikkelde animaties in jquery wilt gaan doen zonder timeline (met ingewikkeld bedoel ik in dit geval al verder gaan dan “beweeg ding x naar punt y met een tween van z”).

    Waarom kunnen mensen zich niet gewoon neerleggen bij de stelling “Op elk potje past een deksel”? Omarm alle mogelijke technieken en gebruik ze waar ze het beste passen. Alles maar in html5/css/javascript willen proppen omdat het “hoort” slaat naar mijn bescheiden idee nergens op.

  56. @janalleman: Helemaal eens. Flash is zwaar (niet fijn op een apparaat op accu), oud en vertoont nogal eens lekken. Dat is volgens mij ook een belangrijke reden van Apple: tot op heden is er nog geen markt voor virusscanners en malwareverwijderaars. Vergelijk dat eens met Windows… Het is een consessie, maar je krijgt er stabiliteit voor terug.

    En Apple loopt altijd wat voor met ouwe zooi eruit gooien. Neem eerder bijvoorbeeld de floppydrive (als je nog weet wat dat ook alweer was 🙂 ). Een tijdje had je toen nog van die usb-drives, maar hoe lang heeft dat nou eigenlijk geduurd…!

  57. Origineel geplaatst door janalleman
    @Ben: #TheFWAIk ben zelf webontwikkelaar en frontend developer en ik kan je wel zeggen: dit soort sites maak je tegenwoordig echt niet meer met Flash. Ten eerste gebruikt dat erg veel resources, zowel van de server als de client. Ten tweede is het onde……

    Heb je de eerste 10 pagina’s bekeken?

  58. Ik hoop dat de ontwikkeling voor de iPhone blijft goed evolueren..en dat dit niet door die iPad word beinvloed

  59. Origineel geplaatst door Marco
    Voor de flash voor- en tegenstanders.. leuk leeswerk:
    http://www.bynkii.com/archives/2010/01/more_flash_crying_from_adobe.html

    Dat het stabiel moet zijn, is volkomen terecht. Ik heb er zelf nooit problemen mee en hoewel het maar 1 browser is, de mensen van firefox windows over het algemeen ook niet. Het lijkt dus ook een beetje een apple issue. Grappig dat de beschuldigende vinger dan richting flash gaat 😛

    Maar meer stabiliteit is altijd goed om te willen, ik ben voor 🙂

  60. Origineel geplaatst door Nils Breunese
    Lees vooral even dit verhaal over Apple, Adobe and Flash.

    Idd! Heel helder en says it all. Flash gaat ‘m niet worden voor de iPad of de iPhone, ever…

  61. @Ben:

    Sorry Ben, maar webinterfaces in Flash zijn eigenlijk echt uit ten boze voor zowel de usability als wel de accessibility. Tuurlijk, het kan prima, en werkt ook wel, maar je doet er voor een hoop bezoekers niet goed aan. Bovendien durf ik hem toch wel echt aan dat 95% van alle flash op websites functioneel en visueel vervangen kan worden door HTML, CSS en javascript. Hiermee creeer je dan beter onderhoudbare sites, lichtere sites, gebruiksvriendelijkere sites, beter toegankelijke sites, en snellere sites.

    En ja tuurlijk, er zijn zeker sites op basis van Flash die verder gaan dan dat, die de lat nog net wat hoger leggen. Hier zitten vaak heel professionele programmeurs achter die bewust ook voor flash hebben gekozen omdat zeker actionscript een complextiteit mogelijk maakt die HTML, CSS en Javascript nog niet kunnen bewerkstelligen. Zij nemen bewust de nadelen voor lief voor de voordelen, en creeeren vaak echte wow-momenten.

    Maar voor het alledaagse web, de gewone sites waar jij en ik dagelijks op zitten, zoals bijvoorbeeld iPhoneclub.nl zou ik nooit integraal Flash gebruiken….

  62. Yes geen Flash en geen multitasking!

  63. Origineel geplaatst door janalleman
    @Ben: Sorry Ben, maar webinterfaces in Flash zijn eigenlijk echt uit ten boze voor zowel de usability als wel de accessibility…


    Even vooraf, de hele discussie is niet naar jou persoonlijk, maar naar het beeld dat ontstaat in het algemeen, iedereen zijn mening uiteraard.

    Volgens mij komen er elke keer nieuwe argumenten boven tafel 🙂 Nu ineens accessibility dat weer meedoet? Wat je daar zegt is een (algemeen geaccepteerde) aanname die men van elkaar overneemt, maar welke niet op feitelijke kennis is gebasseerd.

    Verder, wat doet dit argument ertoe om NEE te zeggen tegen flash op de iPhone als die 0 ondersteuning heeft voor accessible content? Al je andere punten snap ik wel, die nemen veel mensen van elkaar over, maar kan het er niet mee eens zijn. Als je een resource heavy flash site omzet naar een platte html site met enkel tekst is het uiteraard lichter (onderhoudbaarder is totaal niet relevant en heeft totaal geen verband met elkaar, dat is een verkeerde aanname van je). Maar dat is toch appels met peren vergelijken? Als ik je zo hoor, heb je niets tegen flash, maar heb je gewoon meer met simpelere sites. Prima, maar geef dan niet af op iets dat het tegenovergestelde mogelijk maakt 🙂

    In je laatste alinea raak je nu precies waar het om gaat. Dat is waarom ik zo doorraas en volgens mij ben je het uiteindelijk (in ieder geval gedeeltelijk) met me eens.

    Je zegt hier nl. wat ik probeerde uit te leggen dat er met flash dingen kunnen die je met html/css/jscript nog niet voor elkaar kunt krijgen. Dat is toch precies waar we al een tijd over aan het discussieren zijn?

    Waarom zouden we die dingen niet mogen beleven in het wereldje van apple waar “best experience for browsing the web” wordt geroepen? Waarom dan zoiets non-onderbouwds roepen als “Flash is deprecated”?

    Gewoon echt zonde dat het er niet op zit. Op zich mooi ding die iPad voor lekker browsen op het web. Maar dan wel graag het hele web. Hopenlijk komt het er snel alsnog aan…

  64. Origineel geplaatst door Dpaki
    Alleen kost dat op z’n minst 99 dollar voor ik dat ding kan downloaden.

    Nee hoor, download en gebruik van de SDK is gratis. Wil je je software ook op een device zetten en/of verspreiden in de app store dan kost je dat minimaal $99.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.