MacBook 2016 open

Teardown van MacBook 2016: speciale schroefjes verklikken reparaties

Een teardown van de 2016 MacBook laat zien dat speciale schroefjes verklikken of je reparaties door derden hebt laten uitvoeren. Ook krijgt de repareerbaarheid een magere 1 op een schaal van 10.

Apple heeft in de 12-inch MacBook van 2016 een nieuw soort schroefjes gebruikt, die gevuld zijn met een bepaalde substantie. Zodra je een schroevendraaier erin steekt, is dit te detecteren. Apple kan op die manier achterhalen of een externe partij een reparatie heeft uitgevoerd, zodat ze garantie kunnen weigeren. Zelf proberen om je MacBook te repareren is daarom een slecht idee.

MacBook 2016 interne componenten

MacBook 2016 teardown

Apple heeft bij dit model gekozen voor andere schroefjes, zo ontdekte iFixit tijdens de traditionele teardown. Daarbij is zowel goed als slecht nieuws te melden. In plaats van de schroefjes met drie uitsteeksels heeft Apple nu gekozen voor de meer gangbare Phillips-schroefjes. Aan de buitenkant zijn echter nog steeds de eigen P5 Pentalobe-schroefjes te zien. De schroeven bij de scharnier zijn echter gevuld met substantie, dat verdwijnt als je een schroevendraaier erin steekt. Apple kan die schroefgaatjes na reparatie weer vullen, een extern reparatiebedrijf waarschijnlijk niet. Op die manier kan Apple zien of er pogingen zijn gedaan om de MacBook te laten repareren door een ondeskundig bedrijf.

12-inch MacBook schroefjes

Reparaties? Zwaar onvoldoende

Binnenin is ook te zien dat de USB-C-componenten iets zijn veranderd. De kabel is nu permanent verbonden met het USB-board, waardoor één component ontstaat. Wil je weten wat er verder nog in de 12-inch MacBook 2016 is aangetroffen? Dan vind je op de website van iFixit meer informatie. Er zit bijvoorbeeld een Intel Core m3-6Y30 processor in, een Toshiba TH58TFT0DFKLAVF 128GB MLC NAND Flash-module en 4GB Micron MT41K256M16LY-107 DDR3L SDRAM. Ook leverde Universal Scientific Industrial de 339S0250 Wi-Fi Module en Texas Instruments diverse andere componenten.

MacBook 2016 open

Vanwege het feit dat RAM, processor en andere componenten op het logic board zijn gesoldeerd en de batterij is vastgeplakt, krijgt de 12-inch MacBook van 2016 de laagst mogelijke reparatiescore: slechts 1 uit 10.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 april 2016, 15:08
Categorie Mac & macOS
Onderwerp macbook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.