Mac-lineup.

Mac-verkopen afgelopen kwartaal gedaald in afwachting van nieuwe modellen

Hoewel de PC-markt qua verkopen al een flinke tijd in een neerwaartse spiraal zit, zijn ook de verkoopcijfers van de Mac-lineup flink gedaald. In afwachting van nieuwe modellen, werd het afgelopen kwartaal 13% minder Macs verkocht dan een jaar geleden.

Mac-lineup.
Apple heeft werk aan de winkel wat betreft de Mac. De wereldwijde verkoopcijfers van de PC-markt loopt al jaren terug, maar ook Apple heeft hier nu last van. Volgens cijfers van IDC en Gartner, heeft Apple het afgelopen kwartaal 13% minder Macs verkocht dan in dezelfde periode een jaar geleden. Heel gek is dit niet, want er staat een hoop te gebeuren wat betreft Apple’s Mac-lineup.

Mac-verkopen gedaald

Volgens cijfers van Gartner is de PC-verkoop voor het achtste kwartaal achtereenvolgend gedaald en ook Apple zag zijn verkopen terugnemen. Waar Apple volgens Gartner in het derde kwartaal van 2015 nog ruim 5,7 miljoen Macs verkocht, is dit nu teruggelopen naar een ruime 4,9 miljoen stuks. Dit is een daling van ruim 13%. Ook het marktaandeel van Apple is gedaald met 0,6 procentpunten naar 7,2%. Dit maakt Apple de nummer vijf in de toplijst van PC-verkopen, boven Acer en onder Asus. Cijfers van IDC wijzen dezelfde richting op met 5,7 miljoen stuks vorig jaar ten opzichte van 5 miljoen het afgelopen kwartaal. Ook zij kwamen tot een daling van 13%.

Mac en PC-verkopen volgens Gartner.

Lagere verkopen door nieuwe aanstaande Macs

De daling gaat mee met de trend van de krimpende PC-markt, maar is ook te verklaren van Apple’s huidige lineup aan Macs. Nagenoeg elke Mac is in afwachting van een update, zoals de MacBook Pro, MacBook Air en iMac. Alleen de 12-inch MacBook heeft dit afgelopen voorjaar een update gekregen in de vorm van betere specificaties en een nieuwe roségouden uitvoering. De MacBook Air is één van de weinige modellen die nog geen Retina-scherm heeft en men is ook in afwachting van een nieuw los extern scherm, nadat Apple afgelopen zomer stopte met de levering van het Thunderbolt Display.

Wat betreft geruchten lijkt het er in ieder geval op dat de nieuwe MacBook Pro een flinke opknapbeurt krijgt met onder andere een aanraakgevoelig onderdeel boven het toetsenbord. Dit zou ter vervanging van de functietoetsen en past zich aan aan de app die je op dat moment gebruikt. Ook zou Apple USB-C in meer MacBooks willen integreren, zoals een nieuwe MacBook Air. Momenteel vind je deze alleen in de 12-inch MacBook.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 oktober 2016, 12:10
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen mac, verkopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.