M1 chip MacBooks

M1-chip upgraden naar meer RAM en SSD-opslag blijkt toch mogelijk

Maar simpel is het niet

Bij Apple's M1-chip is alles samengevoegd in één pakket. Daardoor is het niet mogelijk om achteraf te upgraden naar meer RAM of een meer SSD-opslag. Althans, in theorie. Want het is nu toch gelukt om geheugen en opslag achteraf uit te breiden op de M1-chip.

M1-chip upgraden is mogelijk

Technici in China slaagden erin de M1-chip te upgraden met meer geheugen (RAM) en meer opslag (SSD). Mogelijk is er bij de M1-chip toch meer mogelijk dan aanvankelijk werd gedacht. Afgelopen weekend was op Chinese sociale media te lezen dat het de technici uit Guangzhou toch gelukt is. Ze slaagden erin om de SSD- en geheugenmodules los te trekken van de M1-chip en te vervangen door andere componenten, die door macOS werden herkend. De Mac is dus nog steeds te gebruiken – maar nu met meer geheugen en opslag.


Lastige klus
Om dit te bewijzen hebben de Chinese technici foto’s gepubliceerd van een instapmodel MacBook Air met M1-chip voorzien van 8GB RAM en 256GB SSD-opslag. Ze konden dit uitbreiden naar 16GB RAM en 1TB opslag. Het is overigens niet een klusje dat je zomaar even uitvoert. De kans dat er iets misgaat is vrij groot en daarbij raak je ook de garantie kwijt. De RAM- en SSD-componenten van de M1-chip zijn vastgesoldeerd en niet zomaar te verwisselen.

Op de foto hieronder is het (sterk ingezoomd) te zien:

M1-chip upgraden meer RAM

De afgelopen jaren heeft Apple het steeds moeilijker gemaakt om je Mac na aankoop nog te upgraden. Bij Apple Silicon werd het helemaal onmogelijk geacht, omdat alle onderdelen bijeengepakt zitten op een klein oppervlak. Voor mensen die nu over een MacBook met M1-chip nadenken is het goed om meteen de juiste keuze te maken. Via onofficiële kanalen zal het in Azië binnenkort wel mogelijk zijn om te upgraden en het proces zal gaandeweg waarschijnlijk makkelijker worden, maar zover is het nog niet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 april 2021, 15:48
Bron Bron Chondiantou
Via Via MacRumors
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen apple silicon, m1
Devices Mac mini, MacBook Air, MacBook Pro

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip is de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon kennen een aantal voordelen, maar er zijn ook nadelen.

Apple Silicon

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.