Apple wint Louis Braille Award voor blindenfuncties

Apple heeft de Louis Braille Award gewonnen voor alle inspanningen voor blinden en slechtzienden op de iPhone, iPad, Apple Watch, Mac en andere apparaten.

Apple heeft de Louis Braille Award gewonnen voor de inspanningen die ze doen om toestellen geschikt te maken voor blinden en slechtzienden. De prijs werd vrijdag uitgereikt door de Associated Services for the Blind and Visually Impaired. Het is de 57e keer dat de prijs wordt uitgereikt aan mensen en bedrijven die een bijdrage hebben geleverd aan het levenskwaliteit van blinden en slechtzienden.


Louis Braille Award

Louis Braille Award

Apple kreeg de prijs voor de toegankelijkheidsfuncties in de iPhone, iPad, Apple Watch, Mac en andere producten. Eerder werd de prijs ook uitgereikt aan blinden en slechtzienden die een uitzonderlijke prestatie hadden geleverd. Apple stuurde engineer Jordyn Castor, die al vanaf haar geboorte blind is, naar de prijsuitreiking. Over Castor hebben we al eens eerder geschreven omdat zij als ervaringsdeskundige bij Apple werkt aan de toegankelijkheidsfuncties.

Bekijk ook

Deze blinde ontwikkelaar werkt aan nieuwe toegankelijkheidfuncties bij Apple

Jordyn Castor, een 22-jarige vrouw die blind is geboren, werkt bij Apple's toegankelijkheidsteam. Ze heeft de afgelopen tijd nieuwe functies in watchOS 3 en de Swift Playgrounds-app ontwikkeld.

Op de website van het instituut is te lezen welke prestaties Apple heeft geleverd om de Louis Braille Award te hebben verdiend. Zo zit er op de Mac een schermlezer en zijn de touchscreenfuncties op de iPhone en iPad ook goed bruikbaar voor blinden. Bovendien is de Apple Watch de eerste wearable die makkelijk te bedienen is voor blinden en brengen ontwikkelaars allerlei apps uit, zoals navigatie voor blinden op de Apple Watch. Braille wordt uiteraard ook ondersteund, zowel op de iPhone als op de Mac. Je kunt meer dan 70 brailleschermen koppelen en het gebruiken in 25 talen.

VoiceOver voor blinde fotograaf

Daarmee loopt Apple voor op veel andere fabrikanten, die veel minder doen. Tijdens WWDC 2016 organiseerde Apple een sessie met Haben Girma, een voorvechtster van toegankelijkheidsfuncties. Girma is de eerste blinde persoon die afstudeerde aan Harvard Law School.

Ook heeft Apple sinds afgelopen oktober een speciale website waarin ze de vele toegankelijkheidsfuncties uitleggen. Zo zin er bijvoorbeeld gehoorapparaten met Made for iPhone-certificaat waarmee je allerlei instellingen kunt regelen via een app. Daarnaast is er schakelbediening voor mensen met een motorische beperking. Kortom: wat je fysieke mogelijkheden ook zijn, bij Apple zit je goed.

Toegankelijkheid: Schakelbediening

Helen Keller Award in 2015

Toch is het vrij laat dat Apple dit soort prijzen ontvangt. In 2015 kreeg Apple de Helen Keller Achievement Award voor de VoiceOver-technologie. Deze prijs werd uitgereikt door de American Foundation for the Blind.

Ook op iCulture hebben we regelmatig aandacht besteed aan de behoeften van blinden en slechtzienden, bijvoorbeeld met onze special over blinden en slechtzienden en met ons overzicht van apps voor blinden en slechtzienden.

https://www.iculture.nl/promo/special-blind-slechtziend-iphone-ipad/

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.