viaopta-nav-apple-watch

Navigatie-app voor blinden nu op de Apple Watch

Novartis heeft de app ViaOpta Nav geschikt gemaakt voor de Apple Watch, zodat je met duidelijk hoorbare aanwijzingen vanaf je pols naar je bestemming kunt lopen.

viaopta-nav-apple-watchViaOpta Nav van Novartis is een van de meest populaire apps voor blinden en slechtzienden. Met deze app kunnen blinden en slechtzienden zelfstandig hun weg vinden. Vanaf nu kan dat ook op de Apple Watch, want de fabrikant heeft een update uitgebracht, waar nog meer vernieuwingen in zitten. Versie 2.0 van ViaOptaNav kan ook nuttige plaatsen in de buurt opzoeken en je er naartoe loodsen. Daarnaast is er de app ViaOptaDaily die de dagelijkse routine wat makkelijker maakt.

Lees ook:

ViaOpta Nav: navigeren met de Apple Watch

Beide apps worden gemaakt door het farmaceutische concern Novartis, die hiermee het dagelijkse leven van blinden en slechtzienden een stuk makkelijker wil maken. Met ViaOpta Nav krijg je navigatie-instructies terwijl je op straat loopt. Dat gaat een stuk makkelijker dan via Apple’s navigatiefuncties, waarbij je 12 tikjes op je pols krijgt voor rechtsaf en 3×2 tikjes voor linksaf. Bij ViaOpta Nav krijg je met stembegeleiding en trillingen een waarschuwing dat er een afslag, kruispunt of zebrapad aankomt. Als gebruiker kun je de app vragen naar de exacte locatie waar je bent. Ook kun je bestemmingen in de buurt zoeken, tussenstops op een route toevoegen of de locatie doorsturen naar een vriend, zodat die je kan oppikken als je verdwaald bent. De app is in meerdere talen beschikbaar waaronder Nederlands, Arabisch, Portugees, Japans en Grieks.

Tip: Apps voor blinden en slechtzienden (en allerlei andere toegankelijkheidsfuncties) kunnen ook handig zijn voor mensen die wél kunnen zien. De app geeft namelijk ook leesbare aanwijzingen op het scherm.

ViaOpta Daily voor objecten herkennen

De andere app, ViaOpta Daily, is nog niet beschikbaar op de Apple Watch. Waarschijnlijk komt dat er voorlopig ook niet van, omdat deze app afhankelijk is van de iPhone-camera. ViaOpta Daily is een app om objecten en locaties te herkennen. Je richt de camera op een object of plaats en krijgt te horen waar het om gaat. Op die manier kun je bijvoorbeeld bankbiljetten of kleuren herkennen. Ook deze app is beschikbaar in het Nederlands en gratis te downloaden. Novartis brengt regelmatig nieuwe apps uit, ook gericht op andere aandoeningen. Zo hebben ze een app voor mensen met Gastro Intestinale Stroma Tumor (GIST) en een app waarmee artsen kunnen zien of patiënten zich wel aan het behandelplan houden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 juli 2015, 9:21
Categorie Apps
Onderwerpen blind, slechtziend

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.