Toegankelijkheid

Toegankelijkheidsfuncties van macOS sneller starten

Met de toegankelijkheidsfuncties van OS X kunnen mensen met een beperking met de Mac werken. Deze tip toont hoe je deze functies sneller kunt instellen.

Apple heeft allemaal handige opties in macOS ingebouwd voor mensen met een lichamelijke beperking. Zo kun je alsnog de meeste functies van een Mac gebruiken. Het openen en instellen van de Toegankelijkheidsopties op de Mac, kan echter voor sommige mensen een uitdaging zijn. In deze tip laten we zien hoe je sneller bij die opties komt.

Toegankelijkheid

Normaliter vind je de opties voor mensen met een beperking in Systeemvoorkeuren onder het kopje Toegankelijkheid. Systeemvoorkeuren open je via de map programma’s of via  > Systeemvoorkeuren.

Toegankelijkheid starten via Spotlight

Als je kunt typen, dan kun je ook direct bij de Toegankelijkheidsopties van Systeemvoorkeuren komen via Spotlight:

  • Gebruik de sneltoets Cmd+Spatie om Spotlight, de zoekfunctie van macOS, te openen.
  • Typ ‘Toegankelijkheid’ in en druk op Enter om meteen de Toegankelijkheids-opties van Systeemvoorkeuren te openen.

Je kunt de Toegankelijkheidsopties ook openen door tegen Siri het commando ‘open toegankelijkheid’ te zeggen.

Toegankelijkheid macOS

Toegankelijkheid sneller starten

Het kan echter nóg sneller: gebruik de sneltoets Option+Cmd+F5 om meteen de opties voor zoomen, voiceover, muis & toetsenbord en weergave te bekijken. Zo kun je op iedere Mac meteen de gewenste opties instellen, zonder dat je een omweg via Systeemvoorkeuren hoeft te maken. Overigens kun je de opties van Systeemvoorkeuren ook openen vanuit dit venster, indien dit specifiek nodig is.

De opties die je hier vindt, maken het mogelijk om de zoom-functie van macOS in te schakelen (druk Ctrl in scrol met je muis) of de voiceover van macOS in te schakelen. Ook kun je de bediening van het toetsenbord aanpassen voor specifieke behoeftes en kun je het beeldscherm zo instellen dat je het beter kunt zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Categorie Mac
Onderwerpen handicap, toegankelijkheid
Devices Mac, MacBook
Software macOS