apple-cupertino

Kwartaalcijfers Q3 2014: Apple verkocht 35,2 miljoen iPhones

De kwartaalcijfers FQ3 2014 van Apple zijn bekend. Apple verkocht meer iPhones, maar de verkoop van iPads viel toch wat tegen. Hoe komt dat?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

apple kwartaalcijfersApple heeft dinsdagavond de kwartaalcijfers voor Q3 2014 bekendgemaakt. Ze hebben betrekking op de maanden april, mei en juni, een periode waarin de verkopen weer wat aantrekken na de dure feestdagenperiode en de daaropvolgende magere eerste maanden van het jaar.

Dit zijn de belangrijkste verkoopcijfers:

  • 35,2 miljoen iPhones
  • 13,2 miljoen iPads
  • 4,4 miljoen Macs
  • 2,9 miljoen iPods

Apple boekte een omzet van 37,4 miljard dollar en een nettowinst van 7,7 miljard dollar.

Meer iPhones, minder iPads

Wat opvalt aan de cijfers is dat Apple fors meer iPhones verkocht: afgelopen kwartaal 35,2 miljoen, terwijl het een jaar geleden nog 31,2 miljoen was. Het derde fiscale kwartaal valt qua iPhone-verkopen altijd wat lager uit dan voorgaande kwartalen omdat de iPhone dan al wat langer op de markt is en mensen hun aankopen gaan uitstellen.

De goede iPhone-verkopen zijn vooral te danken zijn vier landen:

The BRIC countries (Brazil, Russia, India, and China) were unbelievable,” said Mr. Cook, noting that iPhone sales in those countries rose 55%, including a 48% increase in China alone.

Bekijk grafiek.
Grafiek met iPhone-verkopen niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

De verkopen van de iPad vallen echter tegen. Apple verkocht maar 13,2 miljoen stuks, terwijl een jaar eerder nog 14,6 miljoen over de toonbank gingen. Mogelijk heeft dat te maken met het verzadigd raken van de markt, met het feit dat mensen meerdere jaren met hun iPad doen en bestaande exemplaren doorgeven aan familieleden. Als je eenmaal een iPad hebt, hoef je niet elk jaar een nieuwe te kopen. De pas aangekondigde samenwerking tussen Apple en IBM zou gunstig kunnen uitpakken wat de verkoop van iPads betreft: nog niet in alle grote organisaties zijn iPads ingevoerd en het potentieel is enorm.

Bekijk grafiek.
Grafiek met iPad-verkopen niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

iPod-verkopen zakken nog verder

Spannend is ook altijd hoe het met de iPod-verkopen gaat. De iPod is nog niet dood, maar de verkopen vallen wel elk jaar terug. Dit jaar gingen 2,9 miljoen stuks over de toonbank, een jaar gelden nog 4,5 miljoen stuks. De verminderde belangstelling voor het apparaatje, dat zo beslissend is geweest voor de wederopstanding van Apple, komt vooral omdat mensen geen aparte mp3-speler meer nodig hebben. Met je iPhone en iPad kun je ook muziek afspelen en video’s kijken. Mensen die nog wel een iPod kopen, hebben daar een heel specifieke reden voor, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

Bekijk grafiek.
Grafiek met iPod-verkopen niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

Bekijk grafiek.
Grafiek met omzet niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

Verwachtingen vooraf

Voorafgaand op de aankondigingen lieten analisten alvast hun licht schijnen op de cijfers. Ze rekenden op een 8,5 procent hogere omzet en een 18 procent hogere winst in vergelijking met vorig jaar. Ook verwachtten ze dat er 14,5 procent meer iPhones zouden worden verkocht. De stemming vooraf was dus behoorlijk positief.

Vanavond kun je om 23:00 uur Nederlandse tijd meeluisteren naar een conference call, waarin CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vragen van analisten beantwoorden. Hoewel er regelmatig hints worden gegeven over nieuwe producten en Tim Cook geregeld praat over “nieuwe productcategorieën”, verwachten we niet dat er echt baanbrekende aankondigingen worden gedaan. Cook liet zich inderdaad verleiden om de “nieuwe categorieën” weer even te noemen. In het persbericht meldde hij al:

We are incredibly excited about the upcoming releases of iOS 8 and OS X Yosemite, as well as other new products and services that we can’t wait to introduce.

Bekijk grafiek.
Grafiek met winstcijfers niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 juli 2014, 19:32
Categorie Apple
Onderwerpen apple, financieel, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.