apple kwartaalcijfers

Kwartaalcijfers Apple Q2-2014: 43,7 miljoen iPhones en 16,3 miljoen iPads verkocht

De kwartaalcijfers FQ2 2014 van Apple zijn bekend. Apple verkocht 43,7 miljoen iPhones en 16,3 miljoen iPads.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

apple kwartaalcijfersHet is weer tijd voor Apple’s driemaandelijkse ritueel: de kwartaalcijfers. De cijfers die vandaag gepresenteerd werden hebben betrekking op de maanden januari, februari en maart – traditioneel een rustige periode. Apple maakte bekend dat er $45.6 miljard omzet werd geboekt. Er werden 43,7 miljoen iPhones en 16,3 miljoen iPads verkocht. Ook gingen er 4,1 miljoen Macs en 2,7 miljoen iPods over de toonbank.

Veel meer iPhones verkocht, maar minder iPads

Wat opvalt aan de cijfers is dat Apple veel meer iPhones verkocht, dan vooraf werd verwacht. De analisten rekenden op 38,2 miljoen verkochte iPhones, maar het bleken er in werkelijkheid 43,7 miljoen stuks te zijn. Bij de iPads vielen de verkopen behoorlijk tegen: in plaats van de verwachte 19,3 miljoen stuks gingen er slechts 16,3 miljoen stuks over de toonbank. Toch is er nog genoeg markt te winnen:

Het kwartaal eindigde op 29 maart 2014. Er werd een winst van 10,2 miljard dollar geboekt, of $11,62 per diluted share. Vorig jaar werd in dezelfde periode een omzet van $43,6 miljard en een nettowinst van $9,5 miljard geboekt. De brutomarge ging omhoog van 37,5 procent vorig jaar naar 39,3 procent in het zojuist verstreken kwartaal. Internationale verkopen waren goed voor 66 procent van de kwartaalomzet. Tim Cook zei in een reactie:

We’re very proud of our quarterly results, especially our strong iPhone sales and record revenue from services. We’re eagerly looking forward to introducing more new products and services that only Apple could bring to market.

Het bestuur van Apple heeft toestemming gegeven voor een toename dividend met ongeveer 8%. Er zal een dividend van $3,29 per aandeel worden uitgekeerd op 15 mei 2014. Om hier recht op te hebben moet je op 12 mei aandeelhouder zijn. Het plan is om elk jaar het dividend te verhogen. Het leidt tot betalingen van zo’n 11 miljard dollar en daarmee is Apple een van de meest vrijgevige dividendverstrekkers ter wereld, zo meldt het persbericht.

Aandelensplitsing

Ook komt er een aandelensplitsing aan: vanaf 9 juni zal elk aandeel worden gesplitst in 7 nieuwe aandelen. In de praktijk betekent het dat elke huidige aandeelhouder er 6 stuks extra bij krijgt. Het heeft tot gevolg dat aandeelhouders opeens veel meer stuks in handen hebben. Het verandert uiteraard niets aan de waarde van je totale portefeuille, maar het betekent wel dat het voor kleine beleggers makkelijker wordt om een aandeeltje Apple te kopen. Met de huidige koers van boven de $500 is het voor kleine hobbybeleggers financieel niet haalbaar om meer dan een handjevol aandelen te komen. Straks kan dat wel.

Leuk om te weten: Apple heeft slechts drie keer eerder aandelen gesplitst, namelijk:

  • 15 juni 1987
  • 21 Juni 2000
  • 28 februari 2005

Bij eerdere splitsingen werd echter gekozen voor een 2-op-1 splitsing. Dat Apple nu kiest voor 7-op-1 heeft ook nadelen: omdat het aandeel bereikbaar wordt voor veel kleine beleggers, kan dat ook sneller tot paniekreacties leiden. Topbelegger Warren Buffett koos er daarom voor om aandelen van zijn bedrijf Berkshire Hathaway niet te splitsen, waardoor aandelen nu $200.000 per stuk kosten. De gedachte daarachter is dat zo’n hoge prijs serieuze investeerders trekt, die voor langere tijd willen meedoen. Het splitsen van de aandelen trekt volgens Buffett het verkeerde soort belegger aan: mensen die snel willen kopen en verkopen en makkelijker met de korte termijn-ontwikkelingen meebewegen.

Een andere topinvesteerder, Carl Icahn, is blij met de aankondigingen. Hij pleitte al langer voor een uitbreiding van het share buyback-programma, waarvoor nu een bedrag tot 130 miljard dollar zal worden aangewend.

Verwachtingen vooraf

Voorafgaand op de aankondigingen lieten analisten alvast hun licht schijnen op de cijfers. Ze verwachtten een kwartaalomzet van $43,5 miljard. Precies een jaar geleden werd een omzet van $43,6 miljard geboekt. Analisten verwachtten dat Apple 38,19 miljoen verkochte iPhones zou aankondigen (vorig jaar $37,4 miljoen) en 19,3 miljoen verkochte iPads (vorig jaar 19,5 miljoen). Er werd dus een kleine daling van de iPad-verkopen verwacht.

Bekijk grafiek.
Grafiek met iPhone-verkopen niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

Bekijk grafiek.
Grafiek met iPad-verkopen niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

Bekijk grafiek.
Grafiek met iPod-verkopen niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

Vanavond kon je om 23:00 uur Nederlandse tijd meeluisteren naar een conference call, waarin CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri vragen van analisten beantwoorden. Hoewel er regelmatig hints worden gegeven over nieuwe producten en Tim Cook geregeld praat over “nieuwe productcategorieën”, verwachten we niet dat er echt baanbrekende aankondigingen worden gedaan. Cook liet zich inderdaad verleiden om de “nieuwe categorieën” weer even te noemen. Ook bedankte hij uitvoerig zijn vriend en voormalig CFO Peter Oppenheimer voor 10 jaar trouwe dienst bij Apple. Oppenheimer zal in september met pensioen gaan. Hij is opgevolgd door Maestri. Cook maakte bovendien bekend dat Angela Ahrendts volgende week bij Apple gaat beginnen als hoofd retail.

Bekijk grafiek.
Grafiek met winstcijfers niet goed zichtbaar? Hier vind je een grotere versie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 april 2014, 9:03
Categorie Apple
Onderwerpen apple, financieel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.