Q1 2011 Apple: 26,74 miljard dollar omzet, ruim 16 miljoen iPhones verkocht

Vierdekwartaalcijfers 2010 (FQ1 2011) van Apple.

Apple-logoApple heeft zojuist de kwartaalcijfers van het eerste fiscale kwartaal van 2011 (niet te verwarren met een kalenderkwartaal) bekendgemaakt. In de kerstperiode, die eindigde op 25 december 2010, wist Apple een recordomzet van 26,74 miljard dollar te genereren, ruim twee miljard dollar meer dan analisten hadden voorspeld. De winst kwam uit op exact 6 miljard dollar. In dezelfde periode een jaar daarvoor boekte Apple nog een omzet van 15,68 miljard en een winst van 3,38 miljard dollar.

Apple verkocht het laatste kwartaal van 2010 ruim 4 miljoen Macs, 23 procent meer dan het jaar daarvoor. Niet verrassend is dat het merendeel (2,9 miljoen) in de categorie laptop valt. De overige 1,2 miljoen kwam voor rekening van de desktop-Macs.

De iPhone-verkopen stegen met maar liefst 86 procent naar 16,24 miljoen verkochte toestellen, goed voor ruim 10 miljard van de totale omzet. Inmiddels zijn er ruim 160 miljoen iOS-apparaten (iPhone, iPod touch en iPad) in omloop. De gemiddelde prijs van een iPhone was het afgelopen kwartaal 625 dollar. De vraag is nog steeds hoger dan het aanbod, omdat Apple niet sneller kan produceren. Apple heeft volgens COO Tim Cook hoge verwachtingen van de Verizon iPhone 4, die vanaf 10 februari in de verkoop gaat.

Hoewel er iets minder (7 procent) iPods verkocht werden, heeft Apple ook daarover niets te klagen: 19,45 miljoen iPods werden er in totaal verkocht. De iPad tot slot ging 7,33 miljoen keer over de toonbank. Daarmee verkocht Apple het afgelopen kwartaal meer iPads dan Macs. De vraag naar iPads is zowel onder consumenten, bedrijven en de onderwijssector zeer groot, aldus Cook. Bovendien werden er het afgelopen kwartaal meer Macs, iPhones en iPads dan ooit tevoren verkocht.

Het merendeel van alle Apple-producten (62 procent) werd buiten de Verenigde Staten verkocht.

Apple-topman Steve Jobs, die afgelopen maandag zijn tijdelijk vertrek wegens ziekte aankondigde, zegt er het volgende over:

We had a phenomenal holiday quarter with record Mac, iPhone and iPad sales. We are firing on all cylinders and we’ve got some exciting things in the pipeline for this year including iPhone 4 on Verizon which customers can’t wait to get their hands on.

Hoewel Apple tot nu toe elk kwartaal een hogere omzet wist te behalen, gaat financieel directeur Peter Oppenheimer er vanuit dat de omzet het volgend kwartaal iets lager uit zal komen: 22 miljard dollar. In de kerstperiode genereerde Apple in totaal 9,8 miljard dollar cashflow, aldus Oppenheimer.

Bron: Apple Persbericht

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 januari 2011, 23:38
Categorie Apple
Onderwerpen apple, financieel, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.