John Gruber ontkracht geruchten over Retina Display in iPad 2

Blogger John Gruber ontkracht op basis van eigen bronnen de geruchten dat de iPad 2 een Retina Display zal hebben.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

RetinaGeruchten over de iPad 2 zijn er momenteel in overvloed. Er wordt vooral veel gespeculeerd over het wel of niet aanwezig zijn van een zogenaamd Retina Display, een beeldscherm met een extra hoge resolutie. Uit enkele afbeeldingen die opdoken in de laatste iOS-SDK zou blijken dat de volgende iPad een resolutie van 2048 x 1536 pixels heeft. Engadget stelde zelfs dat de tablet een beeldscherm met een ‘superhoge’ resolutie krijgt. Blogger John Gruber heeft zijn doorgaans goed geïnformeerde bronnen gepolst en is er vrij zeker van dat de iPad 2 géén Retina Display heeft.

Om de pixeldichtheid op de iPad te vergroten zou de resolutie van het beeldscherm verdubbeld moeten worden, zo stelt Gruber op zijn weblog Daring Fireball. De huidige iPad heeft een resolutie van 1024 x 768 pixels. Dat zou betekenen dat de resolutie naar minimaal 2048 x 1536 pixels (260-270 pixels per inch) gaat; de iPhone 4 heeft een resolutie van 960×640 pixels, oftewel 330 pixels per inch. Een dergelijke resolutie aansturen zou veel van de iPad vereisen. Om nog maar niet te spreken over het bijbehorende kostenplaatje. Gruber denkt zelfs dat 512 MB intern werkgeheugen dan niet voldoende is. Andere berichten spreken overigens wel over een snellere processor en krachtigere videochip.

A 2048 × 1536 iPad display would seemingly be cost prohibitive today. Not just for the display itself, but for the RAM. The current iPad has 256 MB of RAM, which is shared between the CPU and GPU. I don’t think 512 MB of RAM would be enough for an iPad with a 2048 × 1536 display. That’s almost as many total pixels as on a 27-inch Cinema Display (resolution: 2560 × 1440).

Gruber denkt dat de resolutie van de iPad 2 gewoon 1024×768 pixels blijft. Ook 2048 x 1536 pixels of een andere ‘superhoge resolutie’ sluiten zijn bronnen uit. Overigens stelt de blogger dat Apple wel degelijk prototype-iPads met een resolutie van 2048 x 1536 pixels heeft, maar deze zijn niet van de iPad 2. Aan de grootte van het scherm zelf verandert waarschijnlijk niets. Die blijft naar verwachting gewoon 10″. De ongewijzigde resolutie valt ook te onderbouwen met de afbeeldingen van de camera-applicatie die 9 to 5 Mac in de SDK van iOS 4.3 ontdekte. Deze afbeeldingen hebben namelijk een resolutie van 1024 x 768 pixels, dezelfde resolutie als de huidige iPad die geen camera heeft. Wel denkt de blogger dat de iPad 2 een verbeterd scherm heeft, maar dan in termen als helderder, energiezuiniger en wellicht dunner.

Engadget die eerder met naar eigen zeggen ‘exclusieve informatie‘ over onder meer de iPad kwam, houdt vertrouwen in zijn bronnen, zo stelt hoofdredacteur Joshua Topolsky op Twitter. Een andere belangrijk punt dat Gruber aanhaalt om een Retina Display te ontkrachten, is het feit dat ontwikkelaars dan opnieuw hun applicaties zouden moeten aanpassen, zoals dat voor de iPhone 4 ook al noodzakelijk was.

If Apple were to issue a second iPad resolution now, developers would have to create three sets of graphics to get pixel-perfect UI designs across all iPads once the iPad does get a retina display — and it will. Supporting multiple resolutions with pixel-perfect UIs is hard.

De blogger is bovendien sceptisch over de rest van Engadget’s berichtgeving. Als voorbeeld noemt hij een SD-kaartslot waarover zíjn bronnen niets wisten:

That I’m now convinced that Engadget’s sources are wrong about the iPad 2’s display resolution makes me even more skeptical regarding the rest of their report, like with the purported SD card slot. (My sources had nothing to say about that, either way.)

Het lijkt misschien enigszins voorbarig om zoveel waarde te hechten aan de berichtgeving van één enkele blogger, maar Gruber heeft wel een reputatie die er niet om liegt. Hij is doorgaans zeer goed geïnformeerd over allerlei details van nieuwe Apple-producten en bracht al meer dan eens informatie aan het licht waarover niemand beschikte. Uiteindelijk gaat het natuurlijk nog altijd om ‘van horen zeggen’, geruchten dus. We zullen het pas definitief weten als de iPad dit jaar op de markt komt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 januari 2011, 14:52
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.