Kaby Lake

Intel kondigt krachtiger Kaby Lake-processoren aan, geschikt voor de Mac

Intel heeft nieuwe Kaby Lake-processoren aangekondigd die geschikt zijn voor de iMac, Mac Pro en MacBooks. maar we zullen sommige wellicht nog niet snel zien.

Intel heeft tijdens de CES-techbeurs de Kaby Lake-processoren onthuld die we in de volgende generatie Macs zullen zien. Het gaat om de zevende generatie Intel Core-processoren, waarvan de minder krachtige varianten Y en U vorig jaar augustus al verschenen. Het wachten was op de snellere varianten die de huidige Skylake-processoren in de Mac kunnen vervangen – en die zijn er nu.

Kaby Lake

Kaby Lake: meer power voor de Mac

De Kaby Lake-processorlijn krijgt er nu ook varianten bij met quad- en dualcore-chips die zowel voor de desktop als voor laptops zijn bedoeld. De kans is echter klein dat de pas verschenen MacBook Pro op korte termijn een update krijgt. De aandacht is dan ook vooral erop gericht wat Apple gaat doen met de iMac en Mac Pro. Apple CEO Tim Cook heeft onlangs aangegeven in een interne memo dat er “geweldige Mac-desktops” op de planning staan. Het zou logisch zijn als ze gebruik maken van de Kaby Lake S-series, want het was bij iedereen (dus ook bij Apple) al bekend dat ze eraan zaten te komen.

Kaby Lake S-series voor de iMac

Voor de iMac is de Kaby Lake S-series Core i7-7700K met een kloksnelheid van 4,2GHz en een Turbo Boost van 4,5GHz het meest interessant. Deze is voorzien van 8MB cache en werkt met HyperThreading. Er is ook een iets eenvoudiger Core i7-7700 (zonder K in de naam) met een kloksnelheid van 3,6GHz en een Turbo Boost van 4,2GHz. De overige specs zijn grotendeels hetzelfde.

Er zijn ook nog drie andere processoren zonder HyperThreading beschikbaar in deze serie. Hieronder zie je de kloksnelheid, met tussen haakjes de Turbo Boost-kloksnelheid:

  • Core i7-7700K: 4,2GHz (4,5GHz), 8MB cache, HyperThreading
  • Core i7-7700: 3,6GHz (4,2GHz), 8MB cache, HyperThreading
  • Core i5-7600K: 3,8GHz (4,2GHz), 6MB cache
  • Core i5-7600: 3,5GHz (4,1GHz), 6MB cache
  • Core i5-7500: 3,4GHz (3,8GHz), 6MB cache

Alle genoemde chips zijn voorzien van Intel’s HD Graphics 630, een geïntegreerde grafische kern met ondersteuning voor 10-bit (HDR) HEVC en VP9 hardwareversnelling.

Nieuwe processors voor Mac Pro en MacBooks

Intel heeft al E3 Xeon-processors die de Kaby Lake-architectuur gebruiken, maar kondigde op de CES nog eens twee nieuwe exemplaren aan. Beide quadcore-processors zouden in een nieuwe Mac Pro gebruikt kunnen worden, als die er komt. Het snelste model heeft een kloksnelheid van 3,1GHz met een pieksnelheid van 4,2GHz per core. Het tweede model heeft een 3,0GHz kloksnelheid met een piek van 4,0GHz.

Daarnaast heeft Intel nieuwe H-series processors voor laptops aangekondigd, bestaande uit maar liefst zeven uitvoeringen. Omdat Apple nog maar net de MacBook Pro heeft onthuld zou het onlogisch zijn om nu alweer een update met nieuwere processoren aan te kondigen. Voor energiezuinige apparaten heeft Intel de T-class Core i7 en Core i5 aangekondigd, met een verbruik van 35 Watt.

Mogelijke upgrades
Volgens geruchten krijgen we in het voorjaar nieuwe iMacs te zien, gevolgd door nieuwe MacBooks. Pas in het najaar kunnen we upgrades voor de MacBook Pro verwachten.

De 28 Watt U-series zou geschikt kunnen zijn voor de 13-inch MacBook Pro later dit jaar. Ook zou Apple deze kunnen gebruiken in een vernieuwde Mac mini (al is het zeer de vraag of Apple dat gaat doen). De 45 Watt H-Series zou Apple kunnen gebruiken in toekomstige updates van de 15-inch MacBook Pro. Voor de desktops zijn er meerdere mogelijkheden.

De huidige 27-inch iMac gebruikt een Skylake-chips, die vervangen kan worden door een identieke processor uit de nieuwe S-series (7500/7600/7700K). Voor de 21,5-inch iMac heeft Intel nog geen geschikte Kaby Lake-processoren aangekondigd, die de gewenste geïntegreerde graphics hebben. Wel zou Apple relatief recente Skylake-processoren kunnen gebruiken die een halfjaar geleden werden aangekongd (6585R/6685R/6785R).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 januari 2017, 9:41
Categorie Achtergrond
Onderwerpen intel, processor

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.