Jony Ive en Marc Newson praten over design

‘Jony Ive was nog nauw betrokken bij Apple Watch, haakte daarna af’

Voor sommige mensen komt het vertrek van Jony Ive als een verrassing. Anderen zagen het al aankomen: Ive zou zich de afgelopen jaren al langzamerhand hebben teruggetrokken omdat de nadruk steeds minder op productontwerp en steeds meer op operationele zaken kwam te liggen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 2 juli: Tim Cook noemt in een reactie het artikel van de Wall Street Journal “absurd”. Cook zegt dat het artikel relaties, beslissingen en evenementen verdraait. “Veel details van het artikel en zeker de conclusies, kloppen niet met de realiteit”, aldus Cook. WSJ blijft echter achter het artikel staan.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel:

Zoals we eerder schreven over het vertrek van Jony Ive en de impact die dat op Apple zal hebben, is er een verandering gaande bij Apple. Mensen met een operationele achtergrond krijgen de belangrijkste en het draait steeds meer om het optuigen van een geoliede productiemachine. Productdesign lijkt daarbij minder belangrijk geworden. Volgens een artikel in de Wall Street Journal had dat impact op Jony Ive. Hij raakte gefrustreerd en was steeds minder betrokken bij zijn werk. De magie van de producten begon langzamerhand af te nemen. Die magie was nog wel aanwezig toen Ive en Jobs samen aan producten werkten. Onder Tim Cook kreeg Ive te maken met een manager die nauwelijks in productontwikkeling geïnteresseerd is.


Als er nieuwe producten zijn geïntroduceerd, brengt Apple de afgelopen tijd vaak officiële foto’s uit waarin Jony Ive en Tim Cook gefascineerd naar het nieuwe product kijken. Cook stelt wat vragen, Ive lijkt uit te leggen waarom bepaalde designbeslissingen zijn gemaakt. Het wekt soms de indruk alsof Cook het product voor het eerst ziet. Misschien zit daar wel een kern van waarheid in, als we het artikel van de Wall Street Journal mogen geloven.

Jony Ive en Tim Cook

Designteam gefrustreerd
Vorige week publiceerde Bloomberg een soortgelijk verhaal. Apple’s designteam zou in toenemende mate gefrustreerd zijn geraakt over de afwezigheid van Jony Ive. Hij was nog wel intensief bij de ontwikkeling van de Apple Watch (2015) betrokken, maar verloor toen zijn interesse. Ook zou Apple niet langer productdesign centraal stellen, maar draait het steeds meer om operationele zaken. Ive’s afwezigheid was schadelijk voor het designteam, dat niet meer zo hecht fungeerde. Meerdere sleutelfiguren uit het designteam zouden daarom zijn opgestapt.

Minder aandacht voor design
Ive zou gedemotiveerd zijn geraakt door Tim Cook, die maar weinig interesse heeft in productontwikkeling, vertelden de bronnen aan WSJ. Ook zou Ive het niet eens zijn met het feit dat er steeds meer mensen in leidinggevende posities kwamen met een achtergrond die niets te maken heeft met Apple’s core business: het ontwikkelen van mooie producten.

vogue-china-apple-watchDe Apple Watch was het laatste product waarin Ive nog volledig bij betrokken was, maar de introductie ging niet helemaal optimaal. Ive wilde de Apple Watch als mode-accessoire op de markt brengen, niet als verlengstuk van de iPhone. Het werd uiteindelijk een compromis, waardoor Apple maar een kwart van het verwachte aantal exemplaren verkocht. Volgens WSJ zat Apple uiteindelijk met “duizenden” niet-verkochte gouden Apple Watch Edition’s van €18.000 opgescheept.

‘Ive wilde geen beslissingen meer nemen’

Na de Apple Watch zou Ive zijn interesse zijn kwijtgeraakt. Hij kwam soms niet meer opdagen op afspraken, waardoor processen vertraging opliepen. Het team raakte daardoor gefrustreerd: ze hadden hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen, om te worden goedgekeurd en door Ive’s afwezigheid moesten zaken worden uitgesteld. Ive hakte vervolgens ook geen knopen meer door, terwijl het designteam daar wel op zat te wachten.

Dat gebeurde bijvoorbeeld ook bij de nieuwe veegbediening die voor de iPhone X moest worden ontwikkeld. Het team had meerdere prototypes bedacht, maar Ive wilde geen keuzes maken. Ook had hij het software-designteam beloofd om elke maand een ‘designweek’ te organiseren, maar kwam niet opdagen.

Ondertussen werkt het designteam aan een AR-bril – waarschijnlijk zonder veel input van Jony Ive.

Bekijk ook

Wat het vertrek van Jony Ive betekent voor Apple [opinie]

Jony Ive vertrekt bij Apple. Gaat het nu echt bergaf met Apple, nu zowel Jobs als Ive niet meer dagelijks op de werkvloer rondlopen? Gelukkig kwam het vertrek van Ive niet helemaal onverwacht en werd er al langer gewerkt aan zijn opvolging. Maar de keuzes die Apple heeft gemaakt laten ook zien dat design minder belangrijk is geworden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.